SAĞLIK - 12 Temmuz 2010 Pazartesi 13:28

Güneş carpması öldürüyor

A
A
A
Güneş carpması öldürüyor

Sıcak havalarda fazla güneşte kalınmamasını tavsiye eden uzmanlar, güneş çarpmasının ölüme sebebiyet verdiğine dikkat çekiyor

Medical Park uzmanlarından Dr. Ender Uçar, güneş çarpmasına karşı uyardı. Uçar, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-17.00 saatleri arasında yaşlılar, kalp hastaları, şeker hastaları ve çocukların dışarıda fazla kalmaması gerektiğini söyledi. Uçar, bu risk grubunun güneş çarpmasından ölme riskinin daha fazla olduğuna işaret etti.
Uçar, çok sıcak havalarda ve rutubetin arttığı durumlarda vücut ısısının 40-41 dereceye kadar yükselebileceğini belirterek, ''Bu durum güneşte çok uzun süre kalındığında beyin hücrelerinde tahribat yapabilir. Aşırı sıcağa maruz kalan insanlarda beyin ısı termometresi hasar görebilir ve güneş çarpması olarak ifade edilen sağlık problemi ortaya çıkar. Bu yüzden güneş çarpması belirtilerine dikkat edilmesi ve doktora başvurulması hayati önem taşıyor'' dedi.


Güneş çarpmasının çok tehlikeli olduğunu ve tedavi edilse bile yüzde 15-20 ihtimalle ölüme sebep olabileceğine dikkat çeken Uçar, tedaviyle iyileşenlerin ise şuur ve sinir sistemlerinde arıza kalabileceğini kaydetti. Uçar, güneş çarpmasında şuur kaybından önce tedaviye başlanırsa iyileşme şansının yüksek olduğunu belirtti.


Güneş çarpmasının ilk şikayetlerinin yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, bulantı, kusma ve terlemenin durması olduğunu anlatan Uçar, şuur bulanıklığı başlar başlamaz derhal bir sağlık merkezine başvurulması gerektiğinin altını çizdi. Uçar, güneş ışınlarından korunmak için yapılması gerekenleri ise şu şekilde anlattı:


''Aşırı sıcaklarda bol sıvı tüketilmeli. Kalp hastalığı ve yüksek tansiyon yoksa maden suyu gibi mineralli içeceklerin içilmesi, alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durulması önemlidir. Özellikle alkollü içecekler çabuk susatır. Baharatlı ve aşırı yağlı yemeklerden uzak durulmalı, çorba, meyve, salata gibi hafif ve sulu yemekler tercih edilmelidir."
Güneşte çalışanların ise açık renkli, bol ve ince kıyafetler giymelerini tavsiye eden Uçar, güneş altında çalışmak zorunda olanların sık sık sıvı ve tuzlu içecekler içmesi gerektiğini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir