GENEL - 18 Ocak 2012 Çarşamba 09:46

`KOCA SİNAN`, SEYİRCİ İLE BULUŞMAK İÇİN GÜN SAYIYOR

A
A
A
`KOCA SİNAN`, SEYİRCİ İLE BULUŞMAK İÇİN GÜN SAYIYOR

Büyük bir bütçeyle ortaya konan, Burak Sergen, Tarık Papuççuoğlu, Atilla Pakdemir, Ayberk Atilla, Elif Çakman gibi ünlü tiyatrocuların görev aldığı ’Koca Sinan’, 20 Ocak’ta Haliç Kongre Merkezi’nde "perde" diyecek.
Mimar Sinan’ın ölümsüz eseri Süleymaniye Camii’nin yapım sürecini anlatan ’Koca Sinan’ adlı tiyatro eseri 20 Ocak’ta Haliç Kongre Merkezi’nde seyirciyle buluşacak. Hakan Altıner’in yazdığı ve sahneye koyduğu Koca Sinan’ın tanıtımı ve hazırlık çalışmaları Süleymaniye Camii’nin arkasındaki Darüzziyafe Restauran’da yapıldı. Sinpaş GYO’nun sponsorluğunu yaptığı ve hiçbir masraftan kaçılmayan tiyatro oyununda Burak Sergen Sinan’ı, Dilek Türker Hürrem’i, Tarık Papuççuoğlu Kanuni’yi, Ayberk Atilla,
Karahisari’yi, Atilla Pekdemir Rüstem Paşa’yı ve Elif Çakman da Gülruh’u canlandırıyor.
GALAYA GÜL VE ERDOĞAN KATILACAK
F.H. Çobancıoğlu’nun aynı adlı eserinden Hakan Altıner’in uyarladığı Koca Sinan’ın Ocak ayı içinde İstanbul ve Ankara’da iki galası olacak ve bu galalara Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.
ERCİYES’İN ETEKLERİNDEN
Koca Sinan oyunu bu, ünlü Süleymaniye Camii’nin doğuş öyküsünü ve o dönemde yaşananların ışığında "sanat" ile "iktidar"ın yüzyıllar boyu tartışılan ve tartışılacak olan "sancılı ilişki"yi tiyatronun büyülü atmosferinde anlatılıyor. Yaptığı büyük eserlerle, dünya mimarlık tarihine adını altın harflerle yazdıran mimar Sinan’ın hayatından bir bölümü, Süleymaniye Camii’nin yapım sürecini Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan’ın kişilikleri ve eserin ortaya çıkış sancısı büyük oyunun ana
konusu.
Dünyaya hükmeden bir padişahın, Kanuni Sultan Süleyman’ın, Mimar Sinan’dan bir isteği vardır; yüzyıllar boyunca onun adını ölümsüzleştirecek bir camii. Mimar Sinan ise, tüm hayatını adadığı bir tek düşü vardır; eteklerinden doğduğu Erciyes Dağı gibi ilahi güzelliğin dalga dalga göklere yükselişini gösteren bir mabed yapmak.
SANATA VERİLEN ÖNEM
Basın toplantısında konuşan Hakan Altıner, "Koca Sinan’da başarılı bir tiyatro çalışmasının zirvesini ve eserin doğuşundaki aşamaların heyecanını bulacaksınız. Katkılarından dolayı Sinpaş GYO’ya şimdiden teşekkür ediyorum. Mimar Sinan’da rol alan, oyuncularından, kostümcüsüne, dekorundan, sahnesine kadar emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu eser, tiyatro sevgisinin dışında bir dünya mirası olan Süleymaniye Camii’nin oluşumundaki heyecanı, sanata verilen önemi de gözler önüne serecektir" dedi.
’Koca Sinan’ adlı tiyatro oyununun künyesi ise şöyle:
Uyarlayan / Yöneten: Hakan Altıner
Kostüm ve Dekor Tasarım: Türkan Kafadar
Müzik: Tuluhan Uğurlu
Oynayanlar: Burak Sergen, Tarık Papuççuoğlu, Atilla Pekdemir, Ayberk Attila, Elif Çakman, Hilmi Özçelik, Fahri Öztezcan, Bertan Dirikoğlu ve Dilek Türker.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir