GENEL - 31 Ocak 2012 Salı 18:53

TÜİK`TEN NÜFUS SAYIMI SONUÇLARINA YÖNELİK ELEŞTİRİLERE CEVAP

A
A
A
TÜİK`TEN NÜFUS SAYIMI SONUÇLARINA YÖNELİK ELEŞTİRİLERE CEVAP

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bir önceki yıl ile kıyaslandığında nüfusunda nispi olarak büyük değişiklikler gözlemlenen bazı küçük ve orta ölçekli illerdeki nüfus hareketliliğinin, önemli oranda ilgili kurumların kurumsal nüfusa ilişkin vermiş oldukları bilgilerinden kaynaklandığını açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan yapılan açıklamada, yerleşim yerlerine göre nüfus büyüklüğü bilgisinin Resmi İstatistik Programı kapsamında yılda bir kez içişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİGM) tarafından güncellenmekte olan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne (ADNKS) dayalı olarak açıklandığı belirtildi. Yerleşim yerleri nüfuslarının, veri tabanından her yıl 31 Aralık tarihiyle alınan nüfusla beraber kurumsal yerler nüfusu da dikkate alınarak hesaplandığı ifade edilen
açıklamada, "Kurumsal yerlerde, (kışla, cezaevi, huzurevi, üniversite öğrenci yurdu, polis okulu, özürlü rehabilitasyon merkezi, çocuk sevgi evi) kalanlar uluslararası tanım gereği kurumsal yerlerin bulunduğu yerleşim yeri nüfusuna dahil edilmektedir" denildi.
2011 ADNKS sonuçlarının da yine bu tanım çerçevesinde hazırlandığına dikkat çekilen açıklamada, yerleşim yeri nüfuslarının 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden, kurumsal yerlerde kalanların bilgilerinin ise kurumlardan alınarak hesaplandığı kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bir yerleşim yerinin nüfusu doğumlar ve oraya olan göçler nedeniyle artarken ölümler ve o yerleşik yerinden farklı yerleşim yerlerine veya ülke dışına göç edenlerle birlikte azalmaktadır. Tüm bu bilgiler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde tutulan veri tabanındaki kayıtlar ve kurumsal yerlerin idari kayıtları göz önüne alınarak elde edilmektedir. Bir önceki yıl ile kıyaslandığında nüfusunda nispi olarak büyük değişiklikler gözlemlenen bazı küçük ve orta ölçekli illerimizdeki nüfus
hareketliliği önemli oranda ilgili kurumların kurumsal nüfusa ilişkin vermiş oldukları bilgilerinden kaynaklanmaktadır."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir