YEREL HABERLER - 12 Ocak 2012 Perşembe 13:54

ORMAN KÖYLÜLERİNE YANGIN SU TANKERİ

A
A
A
ORMAN KÖYLÜLERİNE YANGIN SU TANKERİ

Türkiye’nin yangına hassas illeri arasında ilk sırada yer alan Muğla’da yangınlara kısa sürede müdahale amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından Muğla’nın dağ köylerine 16 adet su tankeri gönderildi.
2,5 ton su kapasiteli su tankerleri, yangın ekibinin bulunmadığı, uzak dağ köylerine verilirken, bir tankerin 7 bin 500 TL’le malolduğu öğrenildi. Orman Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 16 adet su tankeri üç koldan su püskürtme yaparken, köy muhtarlıklarının zimmetine verildi. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tamirhanesi bahçesinde düzenlenen törene Muğla valisi Fatih Şahin ve Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım da katıldı. Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Muğla’daki tüm ormanların 1. derecede yangına hassas bir bölge içerisinde yer aldığını belirterek, son yıllarda alınan etkili önlemler sonucu orman yangınları ile mücadele konusunda büyük aşama kaydettiklerini söyledi. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde 2011 yılında 267 adet orman yangınında 162 hektarlık ormanlık alan zarar gördüğünün altını çizen Yıldırım, bu ormanlık alanının 80 hektarı tepe, 82 hektarı ise örtü yangını altını vurguladı. Orman yangınlarıyla mücadele üç yöntem izledikleri kaydeden Yıldırım, bunların yangını önleme, söndürme ve yanan alanları ağaçlandırma rehabilite etmek olduğunu bildirdi. Orman yangınlarıyla mücadelede her türlü ekipmana sahip olduklarını anlatan Yıldırım, “Orman yangınlarıyla mücadelemizde halkımızın da sınırsız desteğini görmekteyiz. Halkımızın bizlere olan desteğini daha etkin hale getirmek amacıyla Orman Genel Müdürlüğü bütçe imkânlarıyla 2011 yılında 16 adet çok amaçlı su tankeri alınmıştır. Yangın söndürme ekiplerimize uzak noktalardaki orman içi köyler tespit edilerek alınan bu su tankerleri köy tüzel kişiliklerimize teslim edilecektir. Yangın anında takında depoladığı suyu basma özelliği ve su nakil hizmetleri ve buna benzer hizmetlerde kullanılmak üzere hareketini traktörün kuyruk milinden alarak haznesinde 2,5 ton suyu pompası aracılığıyla, bar basınçla sıkabilmektedir” dedi.
Muğla valisi Fatih Şahin ise Muğla’nın orman varlığı ile iftihar ettiğini belirterek, “Muğla’nın yüzde 67’si ormanlarla kaplı. Muğla’daki ormanların korunmasında Muğla halkına büyük görevler düşüyor. Son yıllarda Muğla Orman Bölge Müdürlüğü orman yangınları ile mücadelede büyük özveri ile hem yanan saha, hem de çıkan orman yangını açısından Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Burada orman köylümüzün de bilinçlendirilmesi ve ormanları korumasını göz ardı edemeyiz. Dağıtılan su tankerleri ile olası bir orman yangınına ilk müdahale yapılacak” dedi.
Konuşmaların ardından Orman Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 16 adet su tankeri 16 köy muhtarına teslim edildi. Teslim töreninin ardından su tankerinin özellikleri ile ilgili tatbikat gerçekleştirildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir