YEREL HABERLER - 17 Ocak 2012 Salı 10:29

"BİNA GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN FON OLUŞTURULMALI"

A
A
A
"BİNA GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN FON OLUŞTURULMALI"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bina güçlendirmesine vatandaşların öncelik vermesi gerektiğini belirterek, "Devlet binasını güçlendirme imkanı olmayan vatnadaşlar için ayrı fon oluşturabilir. Vatandaşlar, 15-20 yıl vadeyle hem borcunu öder hem de binasını güçlendirir" dedi. Altepe, yeni stadyumun kaba inşaatının haziran ayına kadar biteceğini söyledi.
Türkiye’nin gündeminde olan en önemli konulardan birisinin kentsel dönüşüm çalışmaları olduğunu ifade eden Başkan Altepe, şehirlerin hızla geliştiğini, Bursa nüfusunun yüzde 80’inin şehirlerde kentlerde olduğunu vurguladı. Bursa’nın son 50 yılda 18 kat büyüdüğünü dile getiren Altepe, hızlı gelişmenin beraberinde bazı problemleri de getirdiğine dikkat çekti. Çarpık yapılaşma konusunun üzerinde duran Altepe, Bursa’nın birinci dereceden deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatarak, "Van’da yaşanan deprem gibi bir olay Bursa’da yaşanırsa, büyük bir felaket olur. Çok önemli adımlar atılmalı. Son Van depremi büyük bir fırsat. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da açıklamaları ortada. Depremin ne zaman nerede olacağını kimse bilmiyor. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yapmalı" dedi.
Vatandaşların deprem bölgesinde oturduğunu asla unutmaması gerektiğini söyleyen Altepe, durumu kritik olan binaların mutlaka güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Altepe, "Halkımızın önceilği bu olmalı, Binaların güçlendirilmesi için bu şart" şeklinde konuştu.
FON ÖNERİSİ
Bina güçlendirme maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle devletin vatandaşlara maddi destek sağlaması için ayrı bir fon oluşturulmasını öneren Altepe, "Yeni b.inalar yapmak yerine devlet, depremde tehlikeli olabilecek binalara önem vermeli. Buralara kredi vermeli. Bursa’da da Van’da olduğu gibi deprem olursa, tehlike yaşarız. Bursa merkezde 340 bin bina var. Bunun 3-4 bini yenilenmeli ya da yıkılmalı. İmkanı olmayan vatandaşlar için ayrı fon oluşturulmalı. 15-20 yılda geri ödeyebilecekleri imkanlar tanınmalı. En önemli caddelerdeki binalar çökerse şehir içinde ulaşım felç olur. En stratejik caddelerde bu iş yapılmalı. Biz tarihi eserlerin yenilenmesi için ayrı bir fon oluşturmuştuk. Buradan 15 milyon liralık mebla oluşturuldu. Ve tarihi mekanlarımız bu parayla yenileniyor. Bu şekilde yenilenmesi gereken binalar için de bu yöntem uygulanabilir" ifadelerini kullandı.
STADYUMUN KABA İNŞAATININ YARISI BİTTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın stadyum projesini yakından takip ettiğini söyleyen Altepe, stadyumun kaba inşaatının yarısına yakınının bittiğini müjdeledi. Altepe, haziran ayına kadar stadyumun kaba inşaatının bitirilmesini hedeflediklerini dile getirerek, "Stadyum Bursa’nın en önemli anıtsal yapılarından birisi olacak. İzmir Yolu üzerinde 45 bin kişilik kapasite, iç ve dış aydınlatma sistemi ile stadyum Bursa’nın prestij yapısı olacak" dedi.
Stadyum inşaatında son teknolojiyi kullandıklarını söyleyen Altepe, "Stadyum ışıl ışıl görüntüsü ile çekim merkezi olacak. İnsanlar stadyuma girmek için para bile verecek. Kaba inşaat yüzde 50’ye yaklaştı. Haziran ayından sonra tamamen gövde ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir