GENEL - 25 Ocak 2012 Çarşamba 10:06

(ÖZEL HABER) MİLYON DOLARLIK DİZİ-FİLM YAPIMCILARI BU ESKİCİYE MUHTAÇ

A
A
A
(ÖZEL HABER) MİLYON DOLARLIK DİZİ-FİLM YAPIMCILARI BU ESKİCİYE MUHTAÇ

Türk sinemasında son zamanlarda revaçta olan ve milyon dolarlarca bütçeler harcanan dönem dizi ve filmlerinde kullanılan kostümler, Eminönü’nde eski elbiseler toplayan bir işyerinden sağlanıyor.
Son zamanlarda Türk dizi ve sinema sektöründe 1970 ve 80 yıllarının hikayelerini anlatan dönem dizi ve filmlerinin sayısının artması, Eminönü’nde eski kıyafetler toplayarak satış yapan eskici dükkanlarını da hareketlendirdi.
Tarihi Eminönü’ndeki bir handa faaliyet gösteren Pala Kostüm isimli işyeri de milyon dolarlık bütçeler harcanan dizi ve filmlere eski dönem kıyafetleri sağlıyor. Pala Kostüm Sahibi Murat Uyanık, baba mesleği olan eski kıyafet toplama işini geliştirerek, film ve dizilere eski dönem kıyafetleri sağlayan bir işletme kurdu. Dönem filmlerinde kıyafet arayanların mutlaka kendilerine geldiğini ifade eden Uyanık’ın müşterileri arasında Öyle Bir Geçer Zaman ki, Hatırla Sevgili gibi dönem dizilerinin yapımcıları
da yer alıyor.
Daha çok dizi yapımcılarının kostüm bulmak için kendilerine geldiğini belirten Uyanık, "Evlere tabak çanak verenler vardır. Evlerden bunun karşılığında eski kıyafetler toplarlar ve bana getirirler. Benim ne tarz kıyafetler istediğimi bilirler. Daha çok dönemsel kostüm topluyorum. 70’li 80’li yıllar gibi. Eskiden dükkan ciromuzun yüzde 80’nini öğrenciler karşılardı. Şimdi ise sanat ve sinema dünyasına kostüm sağlıyoruz" dedi.
Hemen her kesime eski kıyafetler sağladıklarını belirten Uyanık, "Daha çok büyük bütçeli filmlere kostüm veriyoruz. Vizontele, Öyle Bir Geçer Zaman ki, Çocuklar Duymasın, Benim Annem bir Melek ve daha birçok dizi ve filme kıyafet veriyoruz. Sadece dönem filmleri de değil, örneğin Çocuklar Duymasın dizisinde, dizi gereği bazen hayallerinde geçmişe gidiyorlar ve dönem kıyafetlerine ihtiyaçları oluyor ve bize geliyorlar" diye konuştu.
Kostümleri diktirmek yerine orijinalliği bozmak istemeyen yapımcıların kendilerine geldiğini belirten Uyanık şunları söyledi:
"Küçük bütçeli projelere de destek oluyoruz. Üniversite öğrencileri bazen dönem filmi yapmak istiyorlar. Bazen siyasi film yapıp 70’lere 80’lere dönmek istiyorlar, gelip bizi buluyorlar. Bizden almak zorundalar. Bu kıyafetleri diktiremezler mi? Elbette diktirirler. Ancak o zaman bu görselliği yakalayamıyorlar, izleyicide o sıcaklığı sağlayamıyorlar. Bu yüzden bize geliyorlar."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Kırsal mahalleler istedi, Başkan Ahmet Akın çalışmayı başlattı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, kırsal mahallelerin en önemli isteklerinden olan tarla yolları çalışmalarını hızla başlattı. Büyükşehir, 4 milyon dönüme yakın tarım arazisinde tarla yolu düzenleme çalışmaları yapıyor. Tarıma ve kırsal mahallere ayrı bir önem veren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, göreve geldiği günden bu yana muhtarlar ve kırsal mahalle sakinleriyle dirsek temasını bırakmadı. Kırsal mahallelerde tarımsal üretim yapan Balıkesirlilerin talepleri üzerine Başkan Ahmet Akın, tarla yollarının düzenlenmesi için Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na talimat verdi. Bunun üzerine; bugüne dek 8 ilçede tarla yolu düzenleme çalışmalarını tamamlayan Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı ekipler, Bandırma’nın Aksakal Kırsal Mahallesi’nde de yeni tarla yolları açma ve mevcut yolları düzenleme çalışmalarını sürdürüyor. Bu sayede tarımla geçinen Balıkesirliler: ekim ve hasat dönemlerinde arazilerine daha konforlu şekilde ulaşabilecek, traktörler ve tarımsal ekipmanların yıpranma süreleri uzayacak. Yeni açılan yollar sayesinde ulaşım mesafeleri kısalan çiftçiler, yakıt giderlerinden de tasarruf edebilecek. Ayrıca bozuk yollar nedeniyle tarımsal araç devrilmesi sonucu meydana gelen can kayıplı trafik kazaları önlenecek. ‘20 İlçeye ’de aynı hizmet’ Kırsal kalkınmaya yönelik destekleriyle üreticilerin her daim yanında olacaklarını belirten Başkan Ahmet Akın, ‘Tarla yollarımızın hepsini düzenleyerek üreticilerimizin tarımsal alanlara sorunsuz şekilde ulaşmalarını sağlayacağız. Zeytinliklerimizi de unutmadık, o bölgelerde de tarla yolu düzenleme çalışmalarımız devam edecek. Uygulamamızı diğer ilçelerimizde sürdüreceğiz. Bölgelerdeki incelemelerimiz devam ediyor” dedi.