YEREL HABERLER - 26 Ocak 2012 Perşembe 16:09

GÜMRÜK ÇALIŞANLARI SORUNLARINA ÇÖZÜM İSTİYOR

A
A
A
GÜMRÜK ÇALIŞANLARI SORUNLARINA ÇÖZÜM İSTİYOR

Türk Büro-Sen Mersin Şube Başkanı Mustafa Aşiret, gümrük memurlarının üvey evlat muamelesi gördüklerini belirterek, gümrük çalışanlarının sorunlarının çözümü konusunda acil ve önemli girişimler yapılmasını istedi.
Türk Büro-Sen Mersin Şube Başkanı Mustafa Aşiret, Dünya Gümrük Günü’nde sendika üyeleri ile birlikte, gümrük çalışanlarının sorun ve taleplerini içeren açıklama yaptı. Aşiret, sendika binasında yaptığı açıklamada, gümrük memurlarının birçok sorunla mücadele ederek hizmet üretmeye çalıştıklarını, buna karşın üvey evlat muamelesi gördüklerini ileri sürdü. Gümrük memurlarının, bir yandan insani olmayan mesai saatlerinde işinin başında olmakla yükümlü olduklarını, bir yandan da bazı çevrelerin yolsuzluk, kaçakçılık gibi ithamlarıyla uğraştıklarını ifade eden Aşiret, “Dünyanın kritik geçiş noktalarındaki gümrüklerimiz, öncelikle Türkiye’nin çıkarları daha sonra gümrük personelinin çalışma standardının yükseltilmesi adına çağı yakalayan teknolojik donanıma sahip olmalıdır. Bu teknik desteğin yanı sıra 2008 yılında yayımlanan ve gümrük personelinin adeta hayatını ters düz eden Gümrük Müsteşarlığı Atama Yer Değiştirme Yönetmeliği, ülke gerçeklerine ve batıdaki gümrük normlarına göre yeniden gözden geçirilmelidir” dedi.
Gümrüklerin bir ülkenin namusu ve dünyaya açılan penceresi olduğuna işaret eden Aşiret, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nde, gümrük çalışanlarının sorunlarının çözümü konusunda acil ve önemli girişimler yapılmasını talep etti. Aşiret, bu talepleri şöyle sıraladı: “Gümrük muayene memurlarının ve kaçak istihbarat muhafaza memurlarının gümrük denetmenliği kadrolarına geçişi sağlanmalıdır. Gümrük gelir uzmanlığı kadrosu ihdas edilmeli ve halen kurumda görevli personelin bu kadrolara geçişi sağlanmalıdır. Kurum personelinin ‘ek ödeme’ adı altında aldıkları ücretlerin emekli aylığına yansıtılmasını, programcı ve çözümleyici personelin gümrük uzmanı kadrolarına ya da mezun oldukları unvanlardaki kadrolara atanmasını ve 7/24 çalışan bu personele fazla çalışma ücreti ödenmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Rotasyon (yer değiştirme) yönetmeliğinin yeniden gözden geçirilmesi ve 6 bölge esaslı sistemin terk edilerek 3 bölge esaslı rotasyon sistemine geçilmesi sağlanmalıdır. Çok sayıda taşra çalışanının çeşitli gerekçelerle her yıl geçici görevlendirmelere tabi tutulmalarına son verilmeli, elzem olduğu durumlarda da bu uygulama adil bir şekilde sıraya konularak yapılmalıdır. Taşra idarelerinde özellikle kara hudut kapılarında muhafaza memurları, muayene memurları ile diğer personelin tabi tutulduğu 12/12 ve 24/24 saatlik çalışma sürelerine son verilmelidir. Fazla çalışma ücretinin, Bakanlık merkez, taşra tüm çalışanlarına (tasfiye işletmeleri dahil) adilane bir şekilde dağıtımı yapılmalıdır.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir