YEREL HABERLER - 08 Şubat 2012 Çarşamba 16:20

BAKKAL AMCA BELEDİYEDEN DESTEK BEKLİYOR

A
A
A
BAKKAL AMCA BELEDİYEDEN DESTEK BEKLİYOR

İznik Esnaf ve Sanatkarlar Odası, süper marketlerin ilçede onlarca küçük esnafın kepenk indirmesine sebep olduğunu belirterek belediyeden destek istedi. Bunun üzerine İznik Belediye Meclisi, büyük marketlerin ikinci şubelerine otopark mecburiyeti getirdi.
İznik Esnaf ve Sanatkarlar Odası, daha fazla bakkalın kapanmaması için ilçede mevcut zincir marketlerin ikinci bir şube açmasını yasaklayan dilekçeyi belediye meclisine sundu. Meclis, büyük marketlere otopark yaptırmaları şartıyla ruhsat verilmesi yönünde karar aldı. İlçede ikinci şubesini açacak zincir marketler önce otopark yapacak, daha sonra işletme ruhsatı alabilecek.
Esnaf Odası Başkanı Kadir Akçaalan, ilçe merkezinde alçılan süper marketlerin trafik yoğunluğunu artırdığını, ayrıca esnafı da zor durumda bıraktığını söyledi. Birçok bakkalın kapandığını, ayakta kalmayı başarabilenlerin ise kapanma noktasına geldiğini belirten Akçaalan, süper marketlere sınırlama getirilmesini istedi. Bu konuda bazı belediyelerin tedbir alma yoluna gittiğini hatırlatan Akçaalan, "Bu konuda odamız tarafından çalışmalar sürüyor. İlçe merkezinde faaliyet gösteren AVM diye adlandırılan alışveriş merkezleri gün geçtikçe şubelerine bir yenisini daha eklemekte. İlçe ekonomimizi yıpratarak haksız rekabete sebebiyet vererek küçük esnafı bitirme noktasına getirdiler” dedi.
Son iki yılda yaklaşık 50 bakkal ve 200 küçük esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığına işaret eden Akçaalan, “AVM mağazalarında gıda dışında zücaciye, tekstil, hediyelik eşya, elektronik eşya gibi her türlü ürün satıldığından dolayı ilçemiz esnafı bitme noktasına geldi. Bu ülke meselesi olduğundan Alanya Belediye Meclisi ve Gazipaşa Belediyesi Meclisi karar almış. Tespitimiz neticesinde, aynı şirket ya da şahıs tarafından işletilen ve sayısı ikiden fazla olan zincir mağazalarının açılısında 35 araçlık otopark mecburiyeti getirilmesi gerektiği odamız tarafından uygun görülmüştür.”
Bu talebi tartışan İznik Belediye Meclisi, sadece zincir mağzaları kapsayan bir karar alarak, bundan böyle ilk mağzadan sonra ikinci şubesini açmak isteyen zincir mağzalara her şube için oy birliği ile 35 adetlik otopark mecburiyeti getirdi.
Esnaf ise alınan kararın yeni marketleri fazla etkilemeyeceğini savunuyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Erdem: “Salça ihracatının önü açılmalı” Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, salçalık domateste uygulanmak istenen ihracat kotasının acilen kaldırılması gerektiğini belirtti. Başkan Erdem, kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi zor bir durumun beklediğini ifade etti. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, domates salçasına uygulanan kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi çok vahim bir durumun beklediğini belirtti. Başkan Erdem, ”Türkiye’de 2022 yılında salçalık domates ekim alanlarımız 330 bin dekar iken 2023 yılında 480 bin dekarlara kadar çıktı. Bu artış hem ülke içindeki salça tüketimini fazlasıyla karşılıyorken hem de ihracat yolunu açıyor. Fakat ihracatta konulan kotalar başta salça sanayimizi sonra çiftçimizi ve diğer paydaşları inanılmaz şekilde yoruyor. Bununla birlikte ülke ekonomisine, istihdama büyük zararlar veriyor. Bu dönemde Türkiye’nin artan ihracat potansiyelini doğru bir matematik yapılarak iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Salça sanayicimizin önü şimdiden açılmalı. Salça üretimi zamanı geldiğinde sanayicimiz sıkıntıya girmemelidir. Sanayici sıkıntıya girdiğinde çiftçilerimiz, işçilerimiz, nakliyecilerimiz, esnafımız vs. tüm paydaşlarımız sıkıntıya giriyor. Bu büyük çarkın dönüşü görülmeli ve şimdiden önlem alınmalıdır. Köprüden sonraki son çıkıştayız. Bu kota ya tamamen kaldırılmalı veya sınırları genişletilmelidir” dedi.