Dünya incir üretiminde ilk sırada yer alan, kestane ve zeytin üretiminde Türkiye birincisi olan Aydın, potansiyeli ve ürün çeşitliliği bakımından Türkiye’nin tarım deposu anılıyor.
Nüfusunun yüzde 57’si tarım ve hayvancılıkla geçinen Aydın, organik tarımda da Türkiye’nin en büyük 4. üreticisi konumunda bulunuyor. Tarımsal üretim zenginliği yönünden önemli bir tarım merkezi konumunda olan Aydın, gelirinin büyük bir bölümünü pamuk, zeytin, incir, kestane gibi tarım ürünlerinden elde ediyor. Buna bağlı olarak da mevcut sanayisi de tarıma dayalı durumda. İklim, toprak ve su kaynaklarının uygunluğu ve ulaşımının kolaylığı birçok bölgelere göre tarımsal üretimde çeşitlilik ve üstünlük sağlıyor.
Organik tarım pazarında da yerini alan Aydın, en büyük organik üretimi; pamuk, incir, nar, mısır, zeytin, buğday gibi ihracat değeri yüksek ürünlerde gerçekleşiyor. Aydın organik olarak üretimi yapılan pek çok üründe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2008 yılı verilerine göre organik tarım pazarına 31 bin 597 ton organik ürün sunarak, bu alanda taşıdığı yüksek potansiyel ile liderliğe oynuyor.
Avrupa Birliği’ne uyum yasaları çerçevesinde 2002 yılında yönetmelikle revize ettiği organik tarımda Türkiye, 2007 yılında toplam 135 bin 359 hektar alanda üretim gerçekleştirdi. Bu alanda yapılan toplam üretim miktarı ise 431 bin 202 ton olarak gerçekleşti. Bu ürünlerden 67 tanesi Aydın ilinde üretiliyor.
Aydın’ın organik üretimde dikkat çeken diğer bir üretimi büyükbaş organik hayvancılık konusunda. Dünyada Amerika ve Kanada’nın başını çektiği, Avrupa’da ise İngiltere, Hollanda ve Almanya’da yaygın olarak gerçekleştirilen organik büyükbaş hayvancılıkta Aydın, Iğdır Aralık ve Gümüşhane Kelkit’tin yanı sıra Türkiye’nin organik hayvancılık yapılan üç şehrinden biri olarak biliniyor. Aydın’ın organik üretimde başı çektiği bir diğer alan organik etli piliç ve yumurta üretimi olarak sıralanıyor.