YEREL HABERLER - 11 Ocak 2012 Çarşamba 15:44

TARIM ÖĞRETİMİNİN 166. YILI OMÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ`NDE KUTLANDI

A
A
A
TARIM ÖĞRETİMİNİN 166. YILI OMÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ`NDE KUTLANDI

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’nde, “Tarım Öğretiminin 166. Yılı” dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.
Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Fahrettin Tosun Salonu’nda düzenlenen programa; Vali Yardımcısı Mustafa Özer, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcıları YÖK Üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç ve Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, dekanlar, meslek yüksek okulu müdürleri, ziraat odalarının temsilcileri, il müdürleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Program, İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Burhanettin Tatar, Doç. Dr. Ahmet Çakır, Eğitim Fakültesi’nden Öğretim Görevlisi İlyas Şenel ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Zülfi Gaydan tarafından sunulan müzik dinletisiyle başladı. Dinletinin ardından, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, öğretim üyelerine ve Zülfi Gaydan’a plaket verdi.
Ziraat Fakültesi öğrencisi Sevim Demir programın açılış konuşmasını yaptı. Demir, “Tarım, toplumumuzun gıda, giyim, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan, istihdam yaratan, sanayiye hammadde sağlayan önemli bir sektördür. Tarımsal üretim çalışmalarının bilimsel yöntemlere dayandırılması ihtiyacı 1846 yılında ortaya çıkmıştır. 166 yıl önce başlayan tarımsal eğitim ve öğretim ile ülkemiz hiç şüphesiz büyük mesafeler kat etmiş ve halen devam eden tarımsal öğretim faaliyeti ülkemizde tarımsal potansiyelin geliştirilmesi, üretimde bilimsel tekniklerin kullanılması, çiftçilerin bilinçlendirilmesi yolunda önemli katkılar sağlamıştır. Tarım; temel ihtiyaç maddelerinin üretilmesi, diğer sektörlere hammadde temini ve istihdam yaratma özelliği açısından önemini korumakta olup, insanlık var olduğu sürece de önemini korumaya devam edecektir. Başta küresel ısınma olmak üzere, çevre kirliliği, su kaynaklarının giderek azalması, çölleşme ve erozyon gibi olumsuzluklar içerisinde yaklaşık 7 milyar olan ve 2050’de 10 milyara çıkacak olan dünya nüfusunun en önemli sorunu açlık olacaktır. Gerek dünyanın, gerekse ülkemizin artan gıda ihtiyacının temini, yeterli bilgi ve beceriyle donatılmış ziraat mühendisleri sayesinde olacaktır. Dünyadaki hızlı nüfus artışı karşısındaki en büyük sorun artan nüfusun besin ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Bu sebeple Ziraat Mühendisliği bugün olduğu gibi, geleceğin de önemli meslekleri arasında yer almaya devam edecektir. Son yıllarda, ülkemiz genelindeki ziraat fakültelerinin sayısı 26’ya yükselmiştir. Bundan sonrası için dileğimiz açılan fakülte sayısının arttırılması yerine mevcut fakültelerimizin gerek altyapı gerekse öğretim elemanı ihtiyaçlarının giderilerek arzulanan seviyelere getirilmesidir. Bugün ülkemizde fazla ziraat mühendisi olmasından ziyade, eksik istihdam sorunu bulunmaktadır. Dünya tarımında söz sahibi bir ülke olmak dileğiyle, tarımsal öğretimin 166. yılını tekrar kutlarım” dedi.
Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu adına konuşan Yrd. Doç. Dr. İsmail Sezer, “Tarım sektörünün sürdürülebilirliği çok önemli. 2008’de büyük bir kuraklık yaşadık. Sektör olarak bu tür olaylara karşı hazırlıklı olmalıyız. Ayrıca fakültelerimiz de eğitim ve öğretimde uygulamaya yönelmeli ve gençlerimizi pratik eğitim vererek yetiştirmeliyiz. Bu günün yeni ufuklar açmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Ziraat Odası Samsun Şubesi Başkanı Mühendis Turgut Erel, “Meslek odamız olarak meslektaşlarımızın tüm sorunları ile ilgilenmeye çalışıyoruz. Tüm meslektaşlarımızı ve öğrencilerimizi kutluyor odamıza gelmelerini bekliyoruz” diye konuştu.
OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran konuşmasında, “Artan dünya nüfusu, çevreye ve toprağa verilen zarar, sanayileşme ve şehirleşme dünyada tarımın giderek daha zor şartlarda yapılmasına neden olmaktadır. Bu şartlar, tarım topraklarını sürekli tehdit eden bir durumu ortaya çıkarmıştır. Her ne kadar yasal düzenlemeler bulunsa da, bu şartlarda toplumun tüm kesimlerine düşen en önemli görev, tarım topraklarının korunmasında toplumsal bilincin diri tutulmasıdır. Ziraat camiasına düşen görev de, bu bilincin oluşmasına katkı sağlamanın yanında, bu şartlarda üretim yapmayı mümkün kılacak bilimsel ve teknolojik gelişmeleri gerçekleştirerek uygulamaya, yani çiftçinin hizmetine sunmaktır. 1976 yılında kurulan fakültemiz, ülkemizde ve bölgede tarımsal üretimin gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Ülkemizde hem kuruluş ve hem de kalite ve kapasite bakımından ilk sıralarda yer alan ve bölgesinde lider olan fakültemizde yaklaşık 1100 lisans, 150 yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenci ile tarımsal öğretim devam etmektedir. Öğretim üyelerimizin özlük haklarını karşılamadaki gayret ve başarılarından dolayı da Sayın Rektörümüzün şahsında rektörlük yönetimine teşekkür ederim. Yürütülen proje sayıları, yaptıkları uluslararası yayınlar, üniversite dışı kaynaklardan yararlanma düzeyleri, AB projelerine katılma oranları takdire şayandır. Bu çaba ve gayretlerin sonucu olarak fakültemiz, ODTÜ tarafından yapılan ’Akademik Performansa Dayalı Üniversiteler’ sıralamasında dünyada en iyi 500 üniversite arasına; ’Ziraat ve Çevre’ alanında girmiştir. Bu başarıda özellikle fakültemiz akademisyenlerinin katkısının yüksek olduğuna inanıyor ve kendilerini tekrar tebrik ediyorum” şeklinde konuştu. 0
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Bilimsel tarım öğretiminin 166. yılını kutluyoruz. Tarım üretimi her zaman vardı, babadan oğula geçiyordu ama kurumsal olarak 166 yıl önce başlamıştı. Tarımsal üretimde gecen sene Türkiye 7. oldu. Bu çok önemli bir rakamdır. İnanıyorum ki; bilimsel tarım üretimi daha da yayılırsa bu 7 rakamını daha da aşağılara, 4’e 5’e çekebiliriz. Ziraat Fakültemiz sıralamalarda olsun, TÜBİTAK projelerinde olsun üniversitemizin göz bebeği ve önde gelen fakültelerimizden biridir. Başta dekanımız olmak üzere fakültenin öğretim elemanlarını kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Son konuşmacı Vali Yardımcısı Mustafa Özer ise şunları söyledi: “Dünya üzerinde hayatın başlangıcı 900 milyon yıl önce olmuştur. İlk insanlar da tarım ve avcılık ile geçiniyorlardı. Zaman ilerledikçe insanlık ilkel toplumdan tarım toplumuna geçti. Bugün de tarım eğitiminin tam 166. yılı. Hocalarımı ve sevgili öğrencilerimi kutluyorum.”
Konuşmaların ardından, OMÜ Ziraat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Avni Cinemre trafından “Son ders” verildi. Cinemre, “Dünya tarımında son 40 yılda yaşananlar, gelecekte bekleyen fırsatlar ve tehditler” konulu bir konuşma yaptı. 1960 yılından 2010 kadar yılına kadar dünya nüfusunun 1.7 oranında artmış olduğunu söyleyen Cinemre, “1960 yılında dünyanın yarısı tarımla uğraşıyordu. Bu oran şu anda 3/1’e düşmüş durumda. Yani artan teknolojiye bağlı olarak çok azalmış. Türkiye’de tarım alanlarımız çok zengin ve yine çok zengin insan gücüne sahibiz. Bunu çok iyi değerlendirmeliyiz” dedi.
Programın sonunda 25 yılını dolduran öğretim üyelerine, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu plaket verdi. Profesörlüğe yükselen öğretim üyelerine de, YÖK Üyesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sait Bilgiç, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bulut ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından biniş giydirildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Ünlü, Muğla’da temaslarda bulundu Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’ı ziyaret etti. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü; bugün Muğla’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Muğla Valisi İdris Akbıyık’ı makamında ziyaret eden Ünlü ve beraberindekiler ayrıca Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Belediye Meclis Üyeleri Müjgan Gürgan, Ahmert İnoğlu, İlkay Şimşek, Ahmet Özdemir, Erdem Karaosmanoğlu, Kemal Açar, Erdal Nur, Alara Kargın ile birlikte ilk olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı makamında ziyaret etti. Hayırlı olsun dileklerini ileten Başkan Ünlü, “Muğla ve Marmaris için büyük işler yapacağına inandığım Ahmet Başkanımızla omuz omuza çalışacak, kentimizi hak ettiği yere taşıyacağız. ‘İşimiz gücümüz Muğla’ diyerek çıktığı bu onurlu yolda kendisine ve ekibine üstün başarılar diliyorum” diye konuştu. MBB Başkanı Ahmet Aras da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Hep birlikte Muğla için çalışacağız” ifadesini kullandı. Başkan Acar Ünlü ve beraberindekiler daha sonra Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’ı ziyaret etti. Muğla’nın tek, Menteşe’nin de ilk kadın belediye başkanı olan Gonca Köksal’ı tebrik eden Başkan Ünlü, “Gonca başkanımız kadınların gücünün temsilcisi olarak Menteşe’de çok başarılı olacak ve önemli işlere imza atacak. Buna inancım tam” şeklinde konuştu. Başkan Ünlü ve meclis üyelerine teşekkür eden Köksal ise Muğla’daki belediye başkanları olarak her zaman yan yana olacaklarının altını çizdi. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Muğla’daki son ziyaretini Vali İdris Akbıyık’a gerçekleştirdi. Valilik makamındaki ziyarette Başkan Acar Ünlü, Vali Akbıyık’ı Marmaris’e davet etti.
Ankara Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nü kutladı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nü; temsil ettiği değerleri korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek noktasında kutluyorum" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Ersoy, “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajda telif hakkını da kapsayan ve fikri mülkiye haklarına ilişkin farkındalığı arttırmak için 2000 yılından itibaren her yıl 26 Nisan’ın ’Dünya Fikri Mülkiye Günü’ olarak kutlandığı ifade edildi. Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından ilan edilen 2024 yılının temasına ilişkin, şunları kaydetti: "Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından 2024 yılının teması, ’Fikri Mülkiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Ortak Geleceğimizi Yenilikçilik İnşa Etmek’ olarak belirlendi. Bu pencereden baktığımızda; yenilikçiliğin teşvik edilmesinde ve sürdürülmesinde fikri mülkiyetin oynadığı etkin rolün, 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı başta olmak üzere ülkemizin önemli politika belgelerinde karşılık bulduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim." Kültür ve Turizm Bakanlığının telif haklarında sürdürülebilir kalkınmaya ve Türkiye’nin kültür-sanat hayatına katkısını artırmak amacıyla çalışmalar yürüttüğünü belirten Bakan Ersoy, "Geldiğimiz noktada ‘Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nü; temsil ettiği değerleri korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek noktasında attığımız adımların, elde ettiğimiz kazanımların memnuniyetiyle ve daha fazlasını yapma, bu hususta öncü ve özgün konuma gelme kararlılığımızı vurgulayarak kutluyorum" ifadesi kullanıldı.
Karabük U18 Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Grubu Karabük’te başladı Karabük’te dört gün sürecek U18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakaları başladı. Karabük Onur Futbol Sahası’nın ev sahipliğini yaptığı U-18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakalarında altı farklı şehirden 6 takım yer alıyor. Şampiyona 25-28 Nisan tarihleri arasında oynanacak ve bu müsabakalardan birinci çıkacak takım 2. kademe mücadelelerine katılmaya hak kazanacak. Karabük’ün futboluna, ekonomisine ve reklamına katkı sunması için U18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakalarında 6 takıma ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Karabük Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı İhsan Çevik, “Ankara Gölbaşıspor, Eskişehir DSİ Bentspor, Zonguldak Asmaspor, Kastamonu Köy Hizmetleri İdare Spor Kulübü, Bartınspor ve Bolu 14 FK takımları mücadele ediyor. Takımlarımızı en güzel şekilde ağırlamaya çalışıyoruz. Şehrimize elimizden geldiğince hizmet etmeye çalışıyoruz. Katılan tüm takımlara başarılar diliyoruz” dedi. Başkan Çevik, 6 takımda ortalama 25 sporcudan 150 sporcu yar aldığını belirterek, “Bu etabı birincilikle bitiren takım 2. kademe müsabakalarına katılacak. Oradan da başarı ile çıkarsa 3. kademede final müsabakasında ter dökecekler. Karabük’teki mücadelelerden galip çıkacak takım yarı finallere hak kazanacak diyebiliriz” şeklinde konuştu. U18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakalarının final mücadelesi 28 Nisan Pazar günü saat 11.00’de Onur Futbol Sahası’nda oynanacak.
Antalya Türkiye’nin İlk ve Acil Yardım öğrencileri ALKÜ’de kıyasıya mücadele etti Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ev sahipliğinde, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü paydaşlığında düzenlenen 16 farklı üniversiteden 26 ekip; 9 farklı etaptan oluşan “VIII. Ulusal Tralli Travma Rallisi"nde kıyasıya yarıştı. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ); bünyesinde bulunan bölümlerle ilgi sempozyum, panel, konferans gibi çeşitli etkinlikler düzenlerken aynı zamanda uygulamalı eğitimlere ev sahipliği yapmaya da devam ediyor. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü paydaşlığında, ALKÜ ev sahipliğinde düzenlenen ve 16 farklı üniversitenin 102 öğrencisinden oluşan 26 ekip; 9 farklı etapta “VIII. Ulusal Tralli Travma Rallisi"nde gerçeği aratmayan görüntülerle kıyasıya mücadele etti. ALKÜ Yaşam Merkezi yanında saat 09.00’da başlayan yarışma; araç içi trafik kazası, motosiklet kazası, otobüs kazası, yüksekten düşme vakası, KBRN yanığı vakası, ileri yaşam desteği, dar alan (enkaz), bilgi ve taşıma teknikleri etaplarında gerçekleşti. Öğrencilerin zaman, hız, bilgi ve doğru müdahale ile ter döktükleri yarışmayı, katılımcılar ve sağlık sektörünün öncüleri takip etti. Uzman hakemlerin değerlendirdiği yarışma sonrası ALKÜ Alev Alatlı Konferans Salonu’nda ödül töreni gerçekleşti. Yarışma ve ödül törenine ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. “Her an hazırız” Yarışma sonrası ödül töreninde konuşan, aynı zamanda Acil Tıp Uzmanı olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, Türkiye’de son yıllarda paramedik sayısının hızla arttığından vakalara anında müdahale edildiğine vurgu yaptı. Türkiye’de 1993 yılında 9 Eylül Üniversitesinin girişimiyle paramedik mesleğinin eğitimlerine başlandığını hatırlatan Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, “Günümüzde Sağlık Bakanlığına bağlı 112 acil sağlık hizmetlerimizin ülke genelinde toplam istasyon sayısı 3 bin 402’ye, il sağlık hizmetlerinde kullanılan kara ambulans sayısı ise 5.738’e ulaşmış durumda. Paramedik; dağ, taş, köy, göl, sokak, yol, ev demeden yardım etmeye koşan, işini aşkla heyecanla en iyi şekilde yapmaya çalışan 112 çalışanlarıdır. Vatan için, millet için, bayrak için ve tabii ki sizler için ülkemizin dört bir yanında hep en iyisini yapmayı hedefler. Yılmadan, bıkmadan çalışmaya devam eder. Paramedik siren sesiyle, tepe lambasıyla, vakanın stresiyle yaşamaktan mutludur. İsimsiz kahramanlarımız yerinde, zamanında ve yeterli ekipmanlar ile hizmet vermeye her an hazırdır. Gözünüz arkada kalmasın, acil sağlık hizmetleri paramediklere emanet. Türkiye’nin Acil Sağlık Hizmetlerindeki gücü tartışılmaz. Bu gücün paydaşı olan paramediklerin özverisi hayranlık uyandırıcı. Her biriyle gurur duyuyor, VIII. Ulusal Tralli Travma Rallisi sebebiyle kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Bu vesileyle siz kıymetli öğrencilerimize ve tüm paramediklere başarılar diliyorum” dedi. Ödül töreninde yarışmaya katkı sunan Alanya Belediyesine, Özel Anatolia Hospital’a, Syedra Policlinic’e, yarışmayı düzenleme kurulu üyelerine ve hakemlere teşekkür plaketi takdim edildi. En iyisi olmak için mücadele ettiler 9 etabın her birinde yarışan öğrenciler hünerlerini, uygulamaya dökerek gösterdi. Heyecan dolu yarışmada ekipler gerçeği aratmayan bir mücadele sergiledi. Soluk soluğa geçen yarışmada öğrencilerin etaplarda gösterdikleri performanslar uzman hakemlerce değerlendirildi. 9 etabın sonucunda genel derecelendirmede birinci, ikinci ve üçüncü olarak kupa alan üniversiteler ise şu şekilde: Ankara Gazi Üniversitesi Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar SHMYO Yarışmanın 9 etabında birincilik, ikincilik ve üçüncülük farklı üniversiteler arasında paylaşıldı: Motosiklet Kazası: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Üniversitesi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Araç İçi Trafik Kazası: Ankara Gazi Üniversitesi İstanbul Rumeli Üniversitesi Ankara Gazi Üniversitesi Dar Alan (Enkaz): Ankara Gazi Üniversitesi Ankara Gazi Üniversitesi Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar SHMYO Yüksekten Düşme: Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar Shmyo Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mersin Üniversitesi Taşıma Teknikleri: Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar SHMYO Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Gümüşhane Üniversitesi Kelkit MYO Triyaj: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gümüşhane Üniversitesi Kelkit MYO Ankara Gazi Üniversitesi / Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İleri Yaşam Desteği (Bilgi): Konya Selçuk Üniversitesi Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Giresun Üniversitesi /Şebinkarahisar SHMYO KBRN Yanık: Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir SHMYO Ankara Gazi Üniversitesi Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yetişkin İleri Yaşam Desteği: Ankara Gazi Üniversitesi Konya Selçuk Üniversitesi Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi