GENEL - 11 Ocak 2012 Çarşamba 16:01

KARDA YÜRÜRKEN DÜŞMEMENİN PÜF NOKTALARI

A
A
A
KARDA YÜRÜRKEN DÜŞMEMENİN PÜF NOKTALARI

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, soğuk ve karlı havalarda zemin buzlu olduğu için düşme olaylarında artış yaşandığına dikkat çekerek, düşerek yaralanmamak için çeşitli tavsiyelerde bulundu.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. M. Beşir Türkmen, kar yağışı ile birlikte düşmeye bağlı kırık ve çıkık vakalarının artabileceğini söyledi. Buzda kayıp düşmeye bağlı olarak en çok el ve ayak bileği ile dirsek ve kaval kemiği kırıkları görüldüğünü belirten Türkmen, düşmeye bağlı basit kırık çıkıklar olabileceği gibi ölümcül olabilen ağır kafa travmalarının da görülebildiğini söyledi. Düşmelerin büyük bölümünün dikkatsiz ve desteksiz yürümekten kaynaklandığını kaydeden Dr. Türkmen, "Yürürken
dengeli, yola bakarak yürümek ve dikkatli adım atmak gerekir. Eller cepte olmamalı, eller ve kollar denge çubuğu gibi serbest olmalı ve bir salınım hareketiyle yürünmelidir. Her iki elde poşet taşımak yanlıştır. En azından bir el serbest olmalıdır. Ayakları yere hafif sürüyerek ve mümkün olduğu kadar kısa adımlarla yürümek önemlidir. Ayakkabılar lastik veya kauçuk tabanlı ve kısa topuklu olmalıdır. Ayrıca ayakkabıların üzerine eski çorap giymekte buzda kaymayı engeller" dedi.
Dr. Türkmen, karlı ve buzlu zeminde kaymaya bağlı sakatlanmaların yaşlılar için daha riskli olduğunu vurguladı. Türkmen, yaşlıların daha kolay düşerek sakatlanabildiklerini ve tedavilerinin daha zor olduğunu belirterek, "Yaşlılarda kemik erimesi olduğu için basit bir düşmede bile ciddi kemik kırıkları görülebilir. Yaşlılardaki kırık tedavisi mutlaka ameliyat gerektiriyor ve tedavisi de oldukça uzun sürüyor. Bu nedenle yaşlı insanlar sokağa çıkarken dikkatli yürümeli, yanlarına uç kısımları lastik olan
baston almaları lazımdır. Ayrıca kalça kırıklarından korunmak için kalçayı koruyan pedler kullanılmalıdır. Tansiyon veya dengeyi bozacak bir hastalık varsa mutlaka tedavi edilmelidir" diye konuştu.
Dr. Türkmen, düşmelerin dikkate alınmasını, düşme sonrası geçmeyen inatçı bel ve bacak ağrıları ve uyuşmalar varsa mutlaka en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yumaklı TZOB’da istişare toplantısına katıldı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nde (TZOB) istişare toplantısı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Yönetim Kurulu üyeleri ile istişare toplantısına katıldı. Bakan Yumaklı, TZOB heyetiyle istişare toplantısında bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tarımsal üretimin daha ileriye taşınmasında meslek örgütleriyle iş birliği içinde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Toplantıda TZOB heyetinin görüş ve önerilerini dinleyerek gerekli adımları atacaklarının altını çizen Yumaklı, her türlü öneriye açık olduklarını ifade etti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar da verimli bir toplantı gerçekleştireceklerini vurgulayarak, “Bakanımız ve 4 bakan yardımcımızla yaptığımız istişare toplantısı çiftçilerimiz adına umut vericidir. Bakanlığımızla birlikte Birliğimizin görüş alışverişinde bulunması, sorunların masaya yatırılıp çözüm bulunması adına yapılan bu toplantının çiftçilerimiz için bir kazanım olmasını diliyorum” dedi. Gıda sektöründe yaşanan sorunları takip ettiklerini söyleyen Bayraktar, “Gıdanın üretiminden sofraya ulaşmasına dek yaşanan pek çok sorun var. Ama bizler sektör paydaşları olarak bu sorunları en aza indirmek ve çiftçilerimizin hak ettikleri kazancı elde etmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Gıda milliyetçiliğinin gündemden düşmediği bugünlerde üreticilerimize sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. Toplantıda Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından gıdada kalıntının önlenmesine ilişkin hazırlanan projenin de sunumu yapıldı. TZOB’daki toplantıda Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider, Dr. Ahmet Bağcı ve Abdulkadir Polat da hazır bulunurken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden ise Başkanvekili Ahmet Bahadır Sezgin, Muhasip Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Hepokur, Hüseyin Darcan, Arslan Soydan, Eyyup Elmalı, Yunus Kılınç, Mehmet Baştuğ, Ahmet Eyyüpoğlu ve Genel Sekreter Hasan Hüseyin Coşkun yer aldı.