EKONOMİ - 03 Şubat 2012 Cuma 18:20

2012`NİN GEMİ İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ İLK ANLAŞMASI İMZALANDI

A
A
A
2012`NİN GEMİ İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ İLK ANLAŞMASI İMZALANDI

Gemi inşaat sektöründeki 2012 yılının ilk siparişi olan anlaşma imzalandı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın "Krize meydan okuma" olarak nitelendirdiği törende, Türk şirketi Torgem ile Suudi şirketi ATCO toplamda 19 römorkörün ilk etabı olan 9 römorkörün yapımına ilişkin anlaşmayı imzaladı. Toplamda 70 milyon dolara malolması beklenen römork işinde ayrıca bin 500 kişi de istihdam edilecek.
Torgem Gemi İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Suudi şirketi ATCO arasında anlaşma imzalandı. Ekonomi Bakanlığı’nda imzalanan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı imza töreninde Türk şirketi Torgem ile Suudi Şirketi ATCO 9 gemi römorkörünün yapımı için anlaşmaya vardı. Atılan imzayla toplamda 19 römorkörün ilk 9 tanesinin yapımı kararlaştırıldı. Türk şirketi Torgem tarafından yapılacak olan ilk 9 römorkör 28 milyon dolara malolurken, toplamda 19 römorkörün tamamlanmasıyla bu rakam yaklaşık
olarak 70 milyon doları bulacak.
2012 yılının gemi inşaat sektöründeki ilk siparişi olan anlaşmanın imza töreninde konuşan Torgem Tershanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Torlak, Suudi şirketiyle çok iyi bir anlaşma yaptıklarını belirterek, Mevlid Kandili’nin olduğu bir günde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın huzurunda bu anlaşmayı imzalamaktan onur duyduklarını belirtti.
Suudi Arabistan Şirketi ATCO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahad Al Turki, Türk şirketi Torgem ile anlaşma imzalamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. "Sayın Bakan’ın verdiği fırsattan dolayı teşekkür ederim. Bu işbirliğini daha uzun yıllar sürdürme niyetindeyiz" diyen Fahad Al Turki, "Bizim ilişkilerimiz artık geleceğe yöneliktir ve bundan sonra da öyle olacaktır" dedi.
"BU ANLAŞMA KRİZE MEYDAN OKUMADIR"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, tüm İslam aleminin Mevlid Kandili’ni tebrik ederek konuşmasına başladı. Türk ev Suudi şirketi arasında yapılan bu anlaşmayı olumlu bulduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, "Sizlerin işbirliğine fazlasıyla önem veriyoruz" diye konuştu.
Krizin etkilerinin tüm dünyada görüldüğü bir ortamda böyle bir anlaşmaya şahitlik ettiklerini belirten Bakan Çağlayan, "Dünyada işlerin iyi olduğu bir dönemde bu anlaşma imzalansaydı bu kadar önemli olduğu anlaşılmazdı. Bu anlaşma krize bir meydan okumadır" şeklinde konuştu.
Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu ve denizcilik tecrübesinin de asırlar öncesine dayandığını kaydeden Çağlayan, "Gemi inşaat sanayi bizde 600 yıllık bir geçmişe sahip. İlk tershane 1390 yılında Gelibolu’da kurulmuş" diyerek, Fatih Sultan Mehmet Han’ın kurdurduğu Haliç Tershanesi’nin 16. yüzyılda dünyanın en büyük tershanesi olduğunu hatırlattı. Çağlayan ayrıca 2008 yılında sektörde 2.7 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiğini fakat dünyada yaşanan krizden dolayı bunun 2011
yılında bunun 1.3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Bakan Çağlayan, Türkiye’nin gemi inşaat sektöründe 2006 yılında dünyada 22. sıradayken bugün 11. sıraya yükseldiğini belirterek, iki şirket arasında imzalanan anlaşmanın da hayırlı bir günde gerçekleştiğini söyledi. Bakan Çağlayan’ın konuşmasının ardından ise taraflar anlaşmayı imzalayarak, birbirlerini tebrik etti. Bakan Çağlayan’a ise yapılacak hazırlanan bir tablo içinde yapılacak olan römorkörlerin taslakları gösterildi.
Türk Şirketi Torgem ile Suudi şirteki ATCO arasında imzalanan anlaşmaya göre ilk etapta yapılacak olan 9 römorkör 2013’te gerçekleştirilecek ve projenin tamamında ise yaklaşık bin 500 kişi istihdam edilecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.