GENEL - 25 Ocak 2012 Çarşamba 15:48

KARAMAN BELEDİYESİ`NDEN ``TÜRKÇESİ VARKEN`` KAMPANYASI

A
A
A
KARAMAN BELEDİYESİ`NDEN ``TÜRKÇESİ VARKEN`` KAMPANYASI

Daha önce belediye meclisinde alınan bir kararla yabancı dil ile yazılmış tabelalara daha fazla vergi tahakkuk ettirme kararı alan Karaman Belediyesi, bu sefer de günümüzde çok kullanılan yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarının kullanılması için "Türkçesi Varken" kampanyası başlattı.
Geçmişte Türksoy’un Karaman’ı, Türk Dünyası Daimi Kültür ve Dil Başkenti olarak ilan ettiğini ifade eden Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, "Dolayısıyla burada Türkçenin en temiz ve doğru konuşulması lazım. Özellikle gençler biraz daha çağın modasına uymak durumuyla Türkçesi varken, hakikaten onun gereksiz karşılığını kullanıyorlar. İngilizce enteresan bir dil. Grameri, kuralı iyi tespit edilmiş bir dil değil. Ona rağmen her şeyi mükemmel olan, yeterli kabiliyete ve kapasiteye sahip olan Türkçeyi
bırakıyorlar, yarım yamalak ve ne olduğu belli olmayan sözcüklerle kendilerini anlatmaya çalışıyorlar. Bu sanıyorum bir çağdaşlaşma karmaşıklığından geliyor. Bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Karaman Belediyesi olarak üzerlerinde taşıdıkları görev gereği olarak, Türkçe yazılmış tabelalar ile yabancı dille yazılmış tabelaların vergilerini farklı tahakkuk ettirdiklerini hatırlatan Uğurlu, "Bu konu ile ilgili mecliste muhalefeti ve iktidarı ile bir karar almıştık. Bunu titizlikle uyguluyoruz. Şimdi ise ’Türkçesi Varken’ adını koyduğumuz bir kampanya geliştirdik. Bütün gençlerimize, vatandaşlarımıza her aşamada, her ortamda bunları anlatacağız. Kullandığınız kelimenin bir Türkçe karşılığı varsa
onu kullanın. Bilmiyorsanız öğrenin, fakat mutlaka Türkçesini öğrenin. Buna ısrarla devam edeceğiz. Okul duvarlarına, ilan tahtalarına, resmi kurumlara, parklara hatırlatma amaçlı toplumda çokça kullanılan ’Bye bye, good bye, okay vb’ onlarca dilimizde yozlaşmaya sebep olan kelimenin Türkçe karşılıklarını yazıp ilan ettik" diye konuştu.
Bu kampanyanın başarıya ulaşmasında vatandaşların da desteğine ihtiyaç olduğunun altını çizen Uğurlu, "Bu kampanyanın tüm ülkemizde örnek olmasını istiyoruz. Mutlaka dilimizi en iyi şekilde kullanmak için gayret gösterelim. Çocuklarımızı, aile fertlerini, yakınlarımızı ve arkadaşlarımızı uyaralım. Çünkü dilimiz geleceğimizdir" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir