DÜNYA - 11 Ocak 2012 Çarşamba 10:39

İRANLI NÜKLEER UZMANA SUİKAST

A
A
A
İRANLI NÜKLEER UZMANA SUİKAST

İran’da bir bilim adamının başkent Tahran’da uğradığı bombalı saldırı sonucu öldüğü açıklandı. Adı Mustafa Ahmedi Ruşen olarak duyurulan nükleer bilim uzmanı profesörün Tahran Teknik Üniversitesi’nin yanı sıra Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesisinde çalıştığı bildiriliyor.
BBC’nin haberine göre Bazı kaynaklar, Ruşen’in İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin başlıca merkezi olarak görülen Natanz tesisinin yöneticilerinden olduğunu bildiriyor. Bu, son iki yılda İranlı nükleer bilim uzmanlarının hedef olduğu dördüncü suikast.
Fars haber ajansı, motosikletli bir saldırganın aracın altına manyetik bir gereçle yapışan bomba düzeneği yerleştirdiğini duyurdu. Bomba patladığı sırada Ruşen’in yanında başka yolcular da olduğu, iki kişinin yaralandığı yolunda haberler alınıyor. Daha önceki saldırılardan ikisinde de, aynı yöntem kullanılmıştı.
Ruşen’in hedef alınmasının iç siyasetle ilgisi olup olmadığı da sorgulanıyor; muhalif bir siyasetçiyle bağlantıları olduğu bildiriliyor.
İran, daha önceki saldırılar konusunda ABD ve İsrail istihbarat servislerini suçlamıştı.
ABD VE İRAN ARASINDAKİ SULAR GİTTİKÇE ISINIYOR
Saldırı, İran ve ABD arasında gerilimin yüksek seyrettiği bir ortamda düzenlendi.
Batılı ülkeler İran’a uranyum zenginleştirme faaliyetinden vazgeçmediği için yeni yaptırımlar getirirken, İran bu adımlara tepki olarak dünyanın en önemli enerji yollarından biri olan Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidinde bulunmuştu.
İran nükleer enerji üretme hakkı bulunduğunu belirterek uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin sınırlanmasını reddediyor.
Batılı ülkeler ise yüksek derecede zenginleştirilen uranyum silah üretiminde kullanılabildiği için İran’ın bu teknolojide ustalaşmasından endişe duyuyor ve Tahran yönetimini şeffaf davranmayarak şüpheleri artırmakla suçluyor.
Birleşmiş Milletler, bu hafta İran’ın Kum kenti yakınlarında bulunan, çok sıkı güvenlik önlemleri altındaki Fordo tesislerinde de uranyum zenginleştirme işlemlerine başladığını duyurmuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir