GENEL - 23 Ocak 2012 Pazartesi 14:00

İSKENDERUN LİMANI`NIN İŞLETME HAKKININ DEVİR TESLİM TÖRENİ

A
A
A
İSKENDERUN LİMANI`NIN İŞLETME HAKKININ DEVİR TESLİM TÖRENİ

İskenderun Limanı’nın devir teslim törenine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İskenderun Projesi’nden elde edilen 372 milyonun yeni tren yolu yapımında kullanılacağını belirterek, "Görüyorsunuz her tarafından ’kazan-kazan’ ilkesine göre yapılmış bir şey. Ülke kazanıyor, Türkiye kazanıyor" dedi.
TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait İskenderun Limanı, 372 milyon dolara 36 yıl süreyle Rixos Otel’de düzenlenen törenle Limak Holding’e devredildi. Törene, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı
Yıldırım, İskenderun Limanı’nın özelleştirme projesi olmadığını, sadece limanın 36 yıllığına işletme hakkının devri olduğunu kaydetti. Bundaki amacın limanın çalışmasını artırmak olduğunu ifade eden Yıldırım, "İcap eden yatırımların daha hızlı yapılması ve gerek ülkemiz ekonomisine, gerekse ülkemizin etrafında bulunan ülkelere yapılacak transit taşımaların bu liman üzerinden gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. Bu işlemle birlikte birkaç işi birden yapıyoruz. Bir tanesi burada çalışan 300 civarında
işçimiz, aynı şekilde Devlet Demiryolları’nın diğer birimlerinde çalışmayı beyan ediyoruz, hiçbir hak kaybına uğramıyorlar. Liman çalışansız devredildiği için ilk etapta bir o kadar da yeni istihdam oluşturduk. Limak grubu ilk etapta 250 kişi alarak işe başlıyor. Yani o bölgeden 250 vatandaşımız iş-aş sahibi oluyor. Konteynır kapasitesini ilk etapta 400 bine, kısa süre sonra da 1 milyona çıkaracağız. Bu da yatırım demektir. Oraya 250 milyon dolarlık anlamlı bir yatırım yapılacak. Bunun ikramiyesi olan 372
milyon kira bedeli de yeni tren yolu yapımında kullanılacak. Görüyorsunuz her tarafından ’kazan-kazan’ ilkesine göre yapılmış bir şey. Ülke kazanıyor, Türkiye kazanıyor" diye konuştu.
İskenderun Limanı’nın lojistik imkanının, arka planındaki taşıma imkanının en gelişmiş limanlardan bir tanesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Limak Grubu’na düşen burayı sadece Türkiye’nin üreten, Türkiye’nin ithalatının, ihracatının yapıldığı merkezin ötesinde bir aktarma limanı haline getirmektir. İskenderun Limanı bu işe çok uygun bir limandır" dedi.
Maliye Bakanı Şimşek ise, 250 milyon dolarlık yatırımın Türkiye açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Çünkü Türkiye’deki limanların büyük kısmının ölçek problemi var. Ölçeğin büyütülmesi rekabet gücünün artırılması anlamında çok önemli bir karar. Onun için ben Limak Grubu’nu tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.
Özelleştirmelerdeki amacın Türkiye’nin verimliliğini artırmak olduğunu kaydeden Şimşek, "Hakikaten kamu kaynaklarının sorun olduğu bir ortamda yatırımları özel sektör eliyle yaptırmak ki, görüyorsunuz İskenderun Limanı bunun tipik bir örneği. Yatırımcı bize hem alırken kira ödüyor, hem de çok büyük yatırımları kendisi üstleniyor, hem de orayı bize oranla yani devlete oranla çok daha etkin bir şekilde işletecektir. Bu bizim için hakikaten önemli. Dünya ticareti hızlı bir şekilde artıyor. Ticarette tabii
ki Türkiye’nin payı da artıyor. Ama biz sadece Türkiye’nin payıyla yetinmiyoruz. Çünkü Türkiye’nin stratejik konumu çok önemli. Bu stratejik konumun fırsata dönüştürülmesi lazım. Fırsata dönüştürülmesi için rekabet gücü yüksek özel sektör eliyle işletilen çok önemli limanlara ihtiyacımız var, altyapı ihtiyacımız var. Mutlaka bizim ölçek büyütmemiz gerekiyor" diye konuştu.
İhaleyi 372 milyon dolarla devralmaya hak kazanan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de yaptığı konuşmada, hedeflerinin İskenderun Limanı’nı Türkiye’nin en büyük limanı yapmak olduğunu belirterek, "Kapasite artırımı ve iyileştirme çalışmalarını hemen başlatıyoruz. İlk etapta 1.3 milyon TEU’luk konteynır yatırımı yapacağız. İlerleyen zamanlarda 3 milyon TEU’ya ulaşmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 250 milyon dolar yatırım yapacağız" dedi.
İskenderun Limanı’nın Irak, Suriye için önemli bir aktarma noktasında bulunduğunu belirten Özdemir, limanın bölge ekonomisinin gücüne güç katacağını söyledi.
Konuşmalar sonrası atılan imzaların ardından devir teslim töreni gerçekleşirken, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’a ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Vekili Ahmet Aksu birer plaket takdim etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: “7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik ‘Bozdoğan-29’ operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik “Bozdoğan-29” operasyonlarında 23 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre 7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik “Bozdoğan-29” operasyonları düzenlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürlüklerince Çanakkale, Hatay, Konya, Sakarya, Tekirdağ, Yalova ve Yozgat olmak üzere 7 ilde düzenlenen operasyonlar sonucu DEAŞ terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten, Hatay’da 10, Yalova’da 5, Konya’da 1, Yozgat’ta 3, Çanakkale’de 1, Sakarya’da ise 2 şüpheli yakalandı. Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Teröristlerin hiçbirine göz açtırmayacağız. Güvenlik güçlerimizin üstün gayretleriyle milletimizin huzuru, birlik ve beraberliği için son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullanırken 1 Haziran 2023 - 22 Nisan 2024 tarihleri arasında 10 aylık süre içinde DEAŞ terör örgütüne yönelik toplam bin 422 operasyon düzenlendiğini açıkladı. Operasyonlarda 2 bin 991 şüpheli yakalanırken bunlardan 718’i tutuklandı. 566’sı hakkında ise adli kontrol kararı verildi.