YEREL HABERLER - 19 Ocak 2012 Perşembe 13:08

BAŞKAN VEKİLİ ÖZAK`TAN KOCAELİ İTFAİYESİ`NE TEŞEKKÜR

A
A
A
BAŞKAN VEKİLİ ÖZAK`TAN KOCAELİ İTFAİYESİ`NE TEŞEKKÜR

Kocaeli Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak, Ncity alışveriş merkezinde çıkan yangına müdahale ederek yoğun bir şekilde çalışan itfaiye personeline teşekkür etti.
Büyükşehir itfaiyesinin alışveriş merkezinde çıkan yangında tüm gayretiyle çalıştığını ifade eden Başkan Vekili Özak, “İtfaiye teşkilatımız üzerine düşeni tüm çabasıyla yapıyor. Bu çaba sonucu büyük faciaları önleyebiliyoruz. Çoğu zaman canınızı dahi feda edecek kahramanlıklar gösterdiğinizi biliyoruz. Şuanda yurt dışında bulunan Sayın başkanımızın selam ve sevgilerini iletiyorum. Gösterdiğiniz emekten dolayı sizleri tebrik ediyorum’ dedi. İftaiye Daire Başkanlığı birimlerini de ziyaret eden Başkan Vekili Özak, personelden bilgi aldı.
Yangına müdahalede 12’si gönüllü itfaiyeci olmak üzere 92 personel görev yaparken, 24 itfaiye aracı ve 7 tanker kullanıldı. Başkan Vekili Özak’a ziyaretinde Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Çöpoğlu ve İtfaiye Daire Başkanı Doğan Kara’da eşlik etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi’i (KOBİTEM) de ziyaret eden Başkan Vekili Özak, iç hizmet eğitimi gören itfaiye erlerini selamlayarak, yaptıkları işin önemini vurguladı ve tatbikat alanında incelemelerde bulundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.