GENEL - 20 Ocak 2012 Cuma 16:57

``12 EYLÜL DARBECİLERİNDEN ÖLENLER DE YARGILANSIN"

A
A
A
``12 EYLÜL DARBECİLERİNDEN ÖLENLER DE YARGILANSIN"

Gazeteci-Yazar Mümtaz’er Türköne, 12 Eylül Darbecileriyle ilgili davaya, mağdur olarak müdahil olduğunu belirterek, ölenlerin de yargılanması gerektiğini vurguladı.
’Yeni Anayasa Ufku’ konulu konferansa katılmak için Adıyaman’a gelen Gazeteci-Yazar Mümtaz’er Türköne, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Adıyaman’da ki bir okuma salonunda öğrencilerle sohbet eden Mümtaz’er Türköne, Adıyaman’ın yöresel yemeklerinden yedi.
Geçtiğimiz günlerde Atatürk Kültür Dil Tarih Yüksek Kurulu görevine atanan ve daha sonra istifa eden Mümtaz’er Türköne, darbecilerin dünyasını cehenneme çevrilmesi gerektiğini vurgulayarak, "12 Eylül Darbe iddianamesine hemen müdahil oldum. 12 Eylül mağduru olarak avukatım aracılığıyla 12 Eylül İddianamesin kabulünden sonra o mahkemeye müdahil sıfatıyla müracaat ettim. Ben bu hesabın mutlaka görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Hatta ve hatta ölenlerinde yargılanması gerektiğini düşünüyorum, darbecilerden.
Bir daha darbe olmaması, darbe yolunun kapatılması için bu yolun kapatılması lazım. Kenan Evrenin yurt dışı çıkış yasağı olması bile, Türkiye’de özgürlükler adına demokrasi adına, hukuk hakimiyeti adına herkesin hakkının hukukunun korunması adına çok ileri gelişmedir. Bana sorarsanız, ’bunun hesabını niye soruyorsunuz?’ diye, ben kendi geçmişimin hesabını sormuyorum. Bizden sonra gelecek olan kuşakların hakkının hukukunun müdafaasını yapıyorum. Biz bu hesabı sormazsak Türkiye’de darbeler tarihi kapanmaz.
Darbecilik normal bir rutin haline gelir. Eğer bizler bu hesabı sormazsak, birileri için darbe yapmak cazip bir alternatif olarak kalır. Onlara dünyayı cehenneme çevirmemiz lazım. Bir daha akıllarından darbe yapmayı, darbe hayali geçirtmememiz lazım" dedi.
Hrant Dink davasının sonuçlanması ile ilgili ise, Türkiye’nin vicdanının kanadığı söyleyen Türköne, "Türkiye’nin vicdanı kanıyor. Herkesin vicdanı kanıyor. Yargıcında, savcının da, hakimi söylediği sözlerden dolayı eleştiren Bülent Arınıc’ında vicdanı kanıyor. Hrant’ın ölümü, galiba Türkiye’de yanlış giden, devletin derinlerinde bir hayal dünyasında bir akrep dünyasında entrikaları, ayak oyunları ve provokasyonları teşhir eden turnusol kağıdına dönüştü. İnsanlar kahvede kağıt oynarken bu ölümü
kararlaştırmadılar. Derinlerde bir eşkıya çetesi bu işi kararlaştırıyor ve Hrant’ı öldürüyorlar. Savcıda biliyor, hakim de biliyor bu işin böyle olduğunu fakat ispatlanamıyor. Buda vicdanımızı kanatıyor. Bu işin Ergenekon’la bağlantılı bir şekilde yeniden gündeme gelmesi herkesin beklentisidir. Hrant dosyası mahkemede kapanmış görünüyor fakat temyiz var. En önemlisi milletin vicdanında kapanmadı" şeklinde konuştu.
Atatürk Kültür Dil Tarih Yüksek Kurulu göreviyle ilgili ise Türköne, kendisinin özgür düşüncelerini ifade ettiğini ve bundan pişmanlık duymadığını sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir