YEREL HABERLER - 01 Şubat 2012 Çarşamba 16:19

DENİZLİ`NİN OCAK AYI İHRACATI 120.5 MİLYON DOLAR

A
A
A
DENİZLİ`NİN OCAK AYI İHRACATI 120.5 MİLYON DOLAR

Denizli’de bu yılın Ocak ayında yapılan ihracat tutarının 120.5 milyon dolar olduğu belirtildi.
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, 2011 yılı ihracatını değerlendirdi. Yazılı bir açıklama yapan DENİB Başkanı Süleyman Kocsaret, Türkiye İhracatının, 2011 yılını Cumhuriyet tarihinin rekor ihracat performansı ile tamamladığını belirterek, "2012 yılının ilk ayında ülke ihracatımız, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 10 oranında bir artış yakalayarak 10,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2012 yılına başlarken dünya ekonomisi yaralarını sarabilmiş değil. Fakat ülkemiz, dünyanın genel durumundan pozitif yönlü ayrılmış durumda. Orta vadeli programda öngörülen yüzde 4 oranındaki büyümenin gerçekleşeceğine inancımız tam" dedi. ABD’de şu günlerde üçüncü parasal genişlemenin hayata geçirilmesinin gündemde olduğunu belirten Kocasert, "Krizin etkilerini hafifletmek için ABD piyasalara likidite sağlamak niyetinde. Doğrusu, ilk iki parasal genişlemede olduğu gibi bu durumun geçici bir çözüm olmaktan öteye geçmesi çok da mümkün değil. Bu durum, doların değer kaybetmesine de neden olacaktır ve gelişmekte olan ülkeler için olumlu sonuçlar doğuracağını söyleyebilmek güç" diye konuştu.
Merkez Bankası’nın politikalarına güvendiklerini, TL’nin değerinin rekabetçi düzeylerde seyretmesinin dış ticaret dengesi anlamındaki olumlu sonuçlarını TUİK tarafından açıklanan Aralık verilerinde gördüklerini belirten Süleyman Kocasert, "İthalat, Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 0,2 oranında artış gösterdi. İthalat ve ihracat arasındaki makasın giderek daralmasının cari açığa da pozitif katkısı olacağı muhakkak. Bugünlerde dolar kurunun 1,75 düzeyleri civarında olduğunu görüyoruz. Bu düzeyin altına inmesi ihracatçılar olarak arzu ettiğimiz bir durum değil. Açıkçası, kurun hem istikrarlı hem de rekabetçi bir düzeyde olması son derece önemli" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Denizli merkezli firmaların gerçekleştirdiği toplam ihracatın, yüzde1,2 oranında artış ile Ocak ayında 193 milyon dolar düzeyine ulaştığını, geçen yılın Ocak ayındaki Denizli ihracatının 191 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Kocasert, şunları söyledi:
"Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan toplam ihracat geçen senenin Ocak ayına göre yüzde 5 düşüşle 120,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Gerileme büyük ölçüde tekstil ve konfeksiyon ihracatından kaynaklanmakta olup, DENİB tarafından kayda alınan tekstil ve konfeksiyon ihracatına baktığımızda ise, yüzde 5’lik düşüşle 86,3 milyon dolarlık bir ihracat performansı görüyoruz. Tekstil ve konfeksiyon rakamını detaylandırdığımızda, tekstil ve hammaddeleri ihracatının yüzde 28’lik artış ile 15,8 milyon dolar, Hazırgiyim ve Konfeksiyon ihracatının ise yüzde 10’luk düşüşle 70,5 milyon dolar olarak gerçekleştiğini görmekteyiz. Bunun yanında DENİB kayıtlarına göre ihracat artışı sağlayan sektörler ise, kuruyemiş, su ürünleri ve hayvansal mamuller, mobilya, kimyevi maddeler, çimento, makine, kablo ve mermer oldu."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir