GENEL - 31 Ocak 2012 Salı 17:55

KAR KÖRLÜĞÜNE DİKKAT!

A
A
A
KAR KÖRLÜĞÜNE DİKKAT!

Kış mevsimini en yoğun hissettiğimiz şu günlerde ülkenin dört bir yanını beyaz örtü kaplamış durumda. Ancak seyrine doyulamayan kar manzaraları içimizi ferahlattığı kadar gözlerimizi de karartabilir.
Güneşten gelen ultraviyole ışınların kar ya da buzdan yansımasıyla gözde oluşan kar körlüğünü Hisar Intercontinental Hospital Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Op. Dr. Faruk Eroğlu’na sorduk.
Kar körlüğü; Ultraviyole keratiti olarak da bilinen, gözün ani ve yoğun ultraviyole ışınlara maruz kalması sonucu oluşan bir göz rahatsızlığıdır. Özelikle karlı havalarda güneşten gelen ultraviyole ışınlar karlı ve buzlu alanlardan yansıyarak gözde çeşitli tahribatlar oluşturabilir.
KAR KÖRLÜĞÜNÜN BELİRTİLERİ VE YOL AÇTIĞI RAHATSIZLIKLAR
Birçok belirtiyle kendini gösteren kar körlüğü; göz kapaklarında ve konjonktiva tabakasında (göz akını ve kapakların içini kaplayan ince zar) kızarıklıklara ve yanıklara yol açar. En önemli etkisini ise gözün en ön kısmında bulunan kornea tabakasında gösterir. Buna bağlı gözlerde yanma, batma hissi, sulanma, ağrı ve fotofobi (aşırı ışık hassasiyeti) oluşur. Göz kapaklarında istemsiz kapanma (blefarospazm) görülür. Gözde oluşturduğu hasarın şiddetine göre ise farklı derecelerde bulanık görmeye de yol
açabilir.
Ani ve yoğun şekilde ultraviyole ışınlara maruz kalan gözlerde hassasiyet ve şikâyetler 6-8 saat sonra başlar ve birkaç gün sürebilir. Fakat gözlerde oluşan hasarın boyutuna göre bu süre 1 haftaya kadar uzayabilir.
Kar körlüğünün gözlerde oluşturduğu tahribatın ve rahatsızlığın etkisini en aza indirmek için;
- Gözleri bol suyla yıkayın,
- Göz kapaklarına soğuk pansumanlar yapın,
- Gözlerde oluşan ağrıyı hafifletmek için suni gözyaşı, çok ağrılı durumlarda ise ağrı kesiciler doktor kontrolünde kullanılabilir.
- Kar körlüğüne maruz kalan kişinin, özellikle ağrı ve bulanık görme şikayetleri varsa, hiç vakit kaybetmeden bir göz hekimine başvurması gerekir.
GÖZLERİNİZİ ASLA OVUŞTURMAYIN!
Kar körlüğüne maruz kalan kişiler gözlerini asla ovuşturulmamalıdır, çünkü ovuşturma rahatsızlığın daha da ilerlemesine ve korneada yaralanmalara yol açabilir.
Kar körlüğüne maruz kalmamak için alınması gereken önlemler;
Ultraviyole blokajlı koyu renkli güneş gözlükleri kar körlüğünü engeller. Gözlüklerin mümkün olduğu kadar geniş çerçeveli, göz ve çevresini tam kaplayanları tercih edilmelidir. Özellikle göz hastalığı olanlar, daha önceden göz ameliyatı geçirmiş olanlar ve göz kuruluğu olan kişilerde bu rahatsızlık daha ağır tahribatlara yol açabilir. Bu kişilerin mutlaka koruyucu gözlükle karlı ortamlara çıkmaları, koruyucu suni gözyaşı damlaları kullanmaları kar körlüğünde oluşacak muhtemel problemlerin önlenmesi
açısından önemlidir.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Küçükçekmece’de ehliyetsiz sürücü iki çocuğa çarptı: O anlar kamerada Küçükçekmece’de, ehliyetsiz sürücünün kullandığı hafif ticari araç kontrolden çıkınca önce park halindeki araca ardından iki çocuğa çarptı. Yaralanan iki çocuk hastaneye kaldırılırken kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, dün akşam saatlerinde Küçükçekmece Kanarya Mahallesinde yaşandı. İddiaya göre, ehliyeti olmayan sürücü 34 RGB 58 plakalı hafif ticari aracın direksiyon hakimiyetini kaybederek önce park halindeki araca ardından sokaktaki iki çocuğa çarptı. Sürücü daha sonra bahçe duvarına vurdu. Kazada iki çocuk yaralandı, sürücü ise kazayı yara almadan atlattı. Haber verilmesi üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İlk müdahalenin ardından biri kız iki çocuk hastaneye kaldırıldı. İddiaya göre ehliyeti olmayan sürücü ise olay yerinden kaçarak uzaklaştı. Olay yerine gelen polis ekipleri, sürücünün babasını ifade için karakola götürdü. Hastanede tedavileri devam eden iki çocuğunun hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi. Kaza yapan araç ise çekici yardımıyla kaldırılarak otoparka çekildi. Kaza anı güvenlik kamerasında Öte yandan kaza anı ise güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde kontrolden çıkan aracın iki çocuğa çarptıktan sonra duvara vurduğu görülürken, sokakta kadınların ise sürücüye tepki gösterdiği kaydedildi. Kaza ile ilgili soruşturma sürüyor. Kaza ile ilgili konuşan görgü tanığı Fadıl Abdullah, “Bir tane araba geldi, önce park halindeki arabaya çarptı. Sonra çocuklara vurdu, en son duvara çarptı. İki tane çocuğu ezdi, ayakları kırıldı. Sürücünün de ehliyeti yoktu” dedi.