POLİTİKA - 24 Ocak 2012 Salı 13:25

AK PARTİ MECLİS GRUP TOPLANTISI

A
A
A
AK PARTİ MECLİS GRUP TOPLANTISI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Senatosu’nun sözde ermeni soykırımının reddini suç sayan yasa tasarının kabul edilmesine sert tepki göstererek, "Bu teklif bizim için tamamen yok hükmündedir. Türkiye öyle büyük bir ülkedir ki dostluğu büyük bir paye olduğu kadar küçük insanlar için husumeti bile bir payedir. Ama biz Fransa’daki ırkçı yaklaşıma bu payeyi bile vermeyeceğiz. Hiç kimsenin ’Türkiye ile kavga ediyorum’ deyip böbürlenmesine fırsat tanımayacağız" dedi.
Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Fransa Senatosu’nun sözde ermeni soykırımının reddini suç sayan yasa tasarının kabul edilmesine sert tepki gösterdi. Erdoğan, Fransa Senatosu’ndan çok az üyenin katılımıyla ’sipariş bir oylama’ yapıldığını’ belirterek, "Gerek Fransa Ulusal Meclisi’nde, Gerek Senato’da kabul edilen bu teklif, 127’ye 86, bizim için yok hükmündedir" dedi.
Başbakan Erdoğan, "Ortaçağ zihniyetini yeniden horlatılması anlamına gelen bu karar açıkça Avrupa değerlerini ayaklar altına almakta, aklıselimi ve sağduyuyu ortada kaldırmaktadır. Biz bu konuda söyleyeceklerimizi söyledik. Gerekli uyarıları yaptık. Bir yanlış yapıldığını, tarihin parlamentolarda yazılamayacağını kesin bir dille ifade ettik. Bu aşamada yasa teklifine karşı oy kullan senatörlerin Anayasa Konseyi’ne başvurmaları için gerekli girişimleri sürdürüyoruz. Bu konuda 60 imzaya gerek var. Bu
hatanın telafi edileceğine dair umudumuzu henüz kaybetmiş değiliz; bu umudu taşıyoruz. Türkiye öyle büyük bir ülkedir ki dostluğu büyük bir paye olduğu kadar küçük insanlar için husumeti bile bir payedir. Ama biz Fransa’daki ırkçı yaklaşıma bu payeyi bile vermeyeceğiz. Hiç kimsenin ’Türkiye ile kavga ediyorum’ deyip böbürlenmesine fırsat tanımayacağız. Hiç kimsenin Türkiye üzerinden siyasi rant sağlama girişimine imkan vermeyeceğiz. Ben buradan Fransa Parlamentosu’ndaki sağduyulu üyelere sesleniyorum.
Buradan Fransız entelektüellerine, sağduyulu Fransız halkına sesleniyorum. Fransa Ulusal Meclisi’nde ardından Senato’da yapılan oylama ve kabul edilen teklif aleni bir ayrımcılıktır, ırkçılıktır. Çok açık bir şekilde düşünce özgürlüğü katliamıdır. Yapılan Türkiye düşmanlığı üzerinden oy devşirme çabasıdır. Yapılan Fransa tarihine olduğu kadar Avrupa tarihine da haksızlık, insafsızlıktır. Bu ırkçı, ayrımcı girişimlere karşı susanlar, tepkisiz kalanlar, sessiz kalanlar Avrupa’da faşizmin ayak seslerini
duymamak gibi bir vebalin altına girerler. Bu mesele bir Türkiye Fransa meselesi değildir. Bu mesele bir Ermenistan Fransa meselesi de değildir. Bu mesele bir ayrımcılık bir ırkçılık meselesidir. Fransa Ulusal Meclisi’nin sağduyulu üyelerini, Fransa kamuoyunu bu tehlikeli tırmanış noktasında özellikle uyarmak istiyorum."
"ŞU ANDA SABIR DÖNEMİNDEYİZ"
Başbakan Erdoğan daha önce Sarkozy’nin dedesinin o dönemde Osmanlı topraklarında bulunan Selanik’te doğduğu belirterek, "Ne kadar Türkiye düşmanlığı yaparsa yapsın Nicholas Sarkozy soyu Osmanlı’ya dayanan tarihi Türkiye ile aslında kesişen biridir. Ne kadar düşmanlık sergilerse sergilesin, ne kadar ırkçı tutum takınırsa takınsın, Sarkozy geçmişini silip atamayacak, Osmanlı hoşgörüsüne gölge düşüremeyecektir" dedi.
Fransa’daki bu küçük ırkçı zihniyete Türkiye ile kavga ediyor payesini vermeyeceklerinin belirten Erdoğan, Türkiye olarak sağduyulu ve vakur bir tavır takınacaklarını söyledi. Erdoğan, Fransa’ya yönelik yaptırımların etap etap uygulamaya konacağını da belirterek, "Hiçbir geri adım atmadan bunları kararlılıkla uygulayacağız. Şu anda hala sabır dönemindeyiz. Sabrediyoruz ve sürecin nasıl şekilleneceğini hep birlikte izliyoruz. Gelişmelerin seyrine göre gereken tepkimizi ve tutumumuzu ortaya koyacak eylem
planımızı kamuoyu ile paylaşacağız. Fransız dostlarımızın da Fransa halkının da tırmanan ayrımcılık noktasında çok daha duyarlı olacaklarına inanıyor Sarkozy ve dostlarını, yandaşlarını Fransız halkının takdirlerine havale ediyoruz" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Seç Market 9 ilde mahalle iftarları düzenliyor Seç Market, Anadolu’nun 9 farklı şehrinde iftar sofraları kurarak iş ortakları ve müşterileriyle mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin’den Amasya’ya, Uşak’tan Erzincan’a Türkiye’nin dört bir yanında kurulan sofralarda eski mahalle iftarları geleneği yaşatılıyor ve paylaşmanın önemi vurgulanıyor. Geleneksel esnaf kültürünü modern marketçilikle bir araya getiren Seç Market; bereket ve dayanışma ayı Ramazan’da iş ortakları ve müşterileriyle Seç Market mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin, Erzincan, Amasya, Uşak, Samsun, Adana, Antalya, Balıkesir ve Kayseri olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki 9 farklı ilde mağazalar önünde kurulan sofralarda Seç Market yöneticileri, iş ortakları ve mahalle sakinleri birlikte iftar yapıyor. Seç Marketler’de satılan öz markalı ürünler kullanılarak hazırlanan özel yemeklerin ikram edildiği iftar buluşmaları mahalleliden büyük ilgi görüyor. “Ramazan’da paylaşmayı seçiyor, eski mahalle iftarlarının sıcaklığını yaşatıyoruz” Bugün Türkiye’nin 81 ilinde 2 bin 700’ü aşan iş ortağıyla perakende sektöründe önemli bir konuma geldiklerini belirten Seç Market Genel Müdürü Altan Sekmen sözlerine şöyle devam etti: “Seç Market iş modelimiz sayesinde esnaf kendi işinin sahibi olmaya devam ederken Seç Market tabelası altında mağazası modern bir görünüme ve işleyişe kavuşuyor. Mahalle sakinleri de ‘mahalleden biri’ olan, tanıyıp güvendikleri esnaftan, ulusal çapta bilinen kurumsal bir marka altında, uygun fiyatlarla alışveriş yapıyor. Seç Market olarak sürekli destek olduğumuz esnaf kültürümüzün de bir parçası olan dayanışmayı bu yıl birlik, bereket ve paylaşım ayı olan Ramazan’da pekiştirmek istedik. Türkiye’nin 9 güzide şehrinde Seç Market iş ortağı olan esnafımız, aileleri ve müşterileriyle eski mahalle iftar sofralarının sıcaklığını birlikte tekrar yaşıyoruz. Seç Market olarak ‘Ramazan’da paylaşmayı seç’ diyerek güzel sohbetler eşliğinde Ramazan sofrasının bereketini iş ortaklarımız ve mahalle sakinleriyle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”