GENEL - 18 Ocak 2012 Çarşamba 10:36

TERÖR DEĞİL BURUN AMELİYATI BU HALE GETİRDİ

A
A
A
TERÖR DEĞİL BURUN AMELİYATI BU HALE GETİRDİ

Muş’un Malazgirt ilçesinde askerliğinin bitmesine 45 gün kala Malazgirt Devlet Hastanesi’nde burnundan ameliyat olduktan sonra yatağa mahkum yaşamak zorunda kalan Komando Jandarma Ere GATA çürük raporu verdi, nişanlısı terk etti, ailesi doktorları mahkemeye verdi, ancak yaklaşık 14 ay İstanbul Adlı Tıp Kurumu’ndan rapor çıkmadığı için mahkemeden bir türlü sonuç alınamadı.
Anne Fatma Tuna (46), oğlu Celal Tuna’yı (28) Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Makine Teknikerliği Bölümünü bitirdikten sonra 2007 yılının Kasım ayında Manisa Kırkağaç 6. Komando Eğitim Alayı’na vatani görevini yapmak üzere kına yakarak gönderdiklerini belirterek, "Oğlum burada acemi birliğini tamamladıktan sonra Muş’un Malazgirt ilçesine vatani görevinin geri kalan kısmını yapmak üzere gitti. Oğlum burada 10.5 ay dağda teröristlerle çatışarak vatanını savundu. Biz 11.5 ay şehit haberleri geldikçe ’acaba
oğlum ne oldu’ diye haberleri hep birlikte izledik. Ama oğlum kahramanca 10.5 ay askerliğini yaptı" dedi.
Askerliğinin bitmesine 45 gün kala telefonla kendisini arayarak burnundaki kemik büyüme yaptığı için ameliyat olacağını söylediğini anlatan anne Tuna şöyle devam etti:
"Oğlum 31 Aralık Salı günü Malazgirt Devlet Hastanesi’ne getirilerek başvuru yapmış. 2 Ocak 2009’da da ameliyat edilmiş. Ancak oğlum ameliyat edildikten sonra geri uyanamamış. Oğlum uyanamadığı için akşam üzeri evi aradılar ve ameliyatta problem olduğunu Celal’in devlet hastanesinden ambulans helikopterle Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Uygulama Hastanesi’ne götürmüşler. Biz hemen eşim Hazret Tuna ile birlikte Erzurum’a gittik. Oğlum tam 9 gün uyanmadı. 9. günden sonra sadece
gözlerini açtı. Ameliyattan sonra sadece gözlerini oynatabiliyordu. Tam 21 gün hastanede makineye bağlı olarak yaşam mücadelesi verdi. 21 günün ardından oğlumu Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne (GATA), uçak ambulansla götürdüler. Burada da tam 4.5 ay kaldı ancak şimdi yine sadece gözleri oynuyor vücudunun başka hiçbir yerini hareket ettiremiyor."
"DOKTORLARI MAHKEMEYE VERDİK"
Oğlunu sapa sağlam askere güle oynaya göndermesine rağmen 13.5 ay sonra yatağa mahkum halde evine geldiğini belirten anne Tuna, "Oğlum bir burun ameliyatından sonra yatağa mahkum oldu. Nasıl böyle birşey olabilir. Bu çok basit bir ameliyat.Oğlum ameliyat olduktan sonra uyanmadan servise aldıkları için beynine oksijen gitmediğinden bu hale gelmiş. Bun bunların sorumlularından hesap sormak istiyorum. Ben artık bunun için yaşıyorum. Ancak aradan 2.5 yıl geçmesine rağmen bir sonuç alamadık" diye konuştu.
10.5 ay dağda Jandarma Komando olarak vatan için PKK’lılar ile çatışan oğlunun tezkere alamadığını ifade eden anne Tuna, "Benim oğlum askere sapa sağlam gitti. Ben onu sağlam teslim ettim. 10.5 ay vatani için dağlarda gezip PKK ile çatıştı. Ancak askerliğinin bitmesine 45 gün kala ameliyat sonrası yatağa mahkum olduğu için GATA askerliğe elverişli değildir raporu verdi. Bu oğlumun yatağa mahkum olmasından daha fazlı yıktı bizi" deyerek gözyaşlarına boğuldu.
Anne Tuna oğlunun askere gitmeden önce ağustos ayında aşık olduğu kızla nişanlandığını ve askerden geldikten sonra evlenmeyi düşündüklerini ifade ederek, "Oğlum yatağa mahkum olunca nişanlısı da onu terk etti. Oysa nişan töreninde şartlar ne olursa olsun ikisi de birbirini üzmemek için yemin etmişti. Ancak nişanlısı oğlumu terk ederek başka birisiyle evlendi" dedi.
"ADLİ TIP 14 AYDIR RAPOR VEREMEDİ"
Tuna, oğlunu bu hale getiren doktorları ve hastaneyi mahkemeye verdiklerini, mahkemenin oğlunun bir küçük burun ameliyatında neden yatağa mahkum olduğunu tespit etmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınmasına karar verdiğinin altını çizerek şöyle devam etti:
"Ben oğlumla sürüne sürüne İstanbul’a kadar gittim. 22 Aralık 2010 yılında rapor için muayene yapıldı. Ancak bugün 18 Ocak 2011 aradan yaklaşık 14 ay geçmesine rağmen rapor bir türlü gelmedi. Rapor gelmediği için de mahkeme bir türlü bir sonuca varamadı. Muş’ta açılan dava aradan 2.5 yıl geçmesine rağmen hala öyle duruyor. Bu rapor neden çıkmıyor?. Benim oğlumun canı bu kadar ucuz mu?. Benim hayatta bir oğlum vardı. Onu da bu hale getirdiler."
Anne Tuna, oğlunun ayağa kalkması için sürekli hareket etmesi gerektiğini ancak sadece gözlerini hareket ettirebildiği için fizyoterapiyi tam olarak yapamadıklarını ayağa kalkması için robot halindeki tekerlekli sandalyenin alınması gerektiğini ancak eşinin benzin istasyonunda pompacı olarak çalıştığını 8 bin 500 TL olan bu sandalyeyi alamadığını kaydetti.
"CELAL’İN AMELİYATINDA BEKLENMEDİK BİR KOMPLİKASYON GELİŞTİ"
Celal Tuna’yı ameliyat eden Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doktor Özlem Türk, ameliyatta ihmal ve hata olmadığını söyleyerek, "Ben ameliyatın en başından sonuna kadar ilgilendim. Ameliyatta kesinlikle uyandırmadan servise alma gibi bir ihmal ya da kasıt kesinlikle yok. Celal’in ameliyatında beklenmedik bir komplikasyon gelişti. Bu nedenle uzu süre uyanamadı. Bu duruma bende çok üzüldüm. Keşke böyle bir şey olmasaydı. Çok üzgünüz" dedi.
Türk ailenin kendilerini mahkemeye verdiğini ancak İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan rapor gelmediği için mahkemenin devam edemediğini kaydetti.
İstanbul Adli Tıp Kurumu yetkilileri ise raporun 3. kurulda olduğunu, raporun tamamlandığını, ancak doktorların raporda bir sorun olup olmadığının incelendiği en kısa sürede mahkemeye gönderileceği bildirildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”