YEREL HABERLER - 17 Ocak 2012 Salı 13:25

İZAYDAŞ 2011 YILINI DEĞERLENDİRDİ

A
A
A
İZAYDAŞ 2011 YILINI DEĞERLENDİRDİ

İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Muhammet Saraç, 2011 yılında yakmaya gelen atık miktarının 33 bin 789 ton olduğunu belirterek, 29 bin 900 ton atık yaktıklarını ve bundan 20 milyon 733 bin kilowatt saat elektrik ürettiklerini söyledi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İZAYDAŞ 2011 yılını değerlendirdi. İZAYDAŞ’ta düzenlenen basın toplantısında Genel Müdür Saraç, Genel Müdür yardımcıları şube müdürleriyle birlikte 2011 yılında yaptıkları çalışmalar ve yeni projeleri hakkında bilgi verdi.
Saraç, Türkiye’nin lider, öncü ve ilk atık bertaraf tesisi olan İZAYDAŞ olarak bir yandan tehlikeli atıkların doğaya ve çevreye zarar vermeden bertarafını sağlarken diğer taraftan elektrik enerjisi üreterek geri kazanım sağladıklarını kaydetti. Atık kabul etmeye başladıkları 1997 yılından bu yana yakma tesisine gelen atık miktarının artışlar göstererek tüm zamanların rekorunu kırdığını belirten Saraç, “2011 yılında tesisimize gelen atık yakma miktarı artış göstererek sektörde rekabet olmasına rağmen büyük bir başarıya daha imza atmış, aynı zamanda da atık üreticisi firmaların İZAYDAŞ’ a olan güvenlerini de gözler önüne sermiş olduk. Sanayicinin ve çevrecinin dostu İZAYDAŞ olarak aynı heyecan ve kararlılıkla çalışmalarımıza devam ederken hedefimiz; yeniden kendi rekorlarımızı kırmak, ülkemize ve kentimize fayda ve yarar sağlamaktır. İZAYDAŞ’TA kuruluşundan 2011 yılı sonuna kadar, 261 bin 841 ton tehlikeli atık kabul edilmiştir. Kuruluşundan bugüne kadar 147 milyon 342 bin 800 kWh elektrik enerjisi üretilmiştir. Enerjinin 57 milyon 324 bin kWh ulusal sisteme verilmiş olup kalanı tesiste tüketilmiştir. 2011 yılında yakılan atık miktarı 29 bin 900 ton, üretilen elektrik ise 20 milyon 733 bin kWh ve satılan 11 milyon 699 bin 740 kWh olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılında yakmaya gelen atık miktarı 33 bin 789 ton olup, 29 bin 900 ton atık yakılarak bertaraf edilmiştir” dedi.
İZAYDAŞ’ta Kocaeli bölgesindeki evlerden kaynaklanan evsel atıklar ile sanayiden kaynaklı depolanabilir nitelikteki tehlikeli ve evsel atıkların depolanarak bertaraf edildiğini ifade eden Saraç, “Solaklar bölgesinde kurulan Evsel ve Tehlikeli Katı Atık Düzenli Depolama Alanları 1997 yılında inşa edilmiştir. Evsel atıklar için altı adet lot, tehlikeli atıklar için bir adet lot bulunmaktadır. Düzenli depolama sahasına kabul edilen evsel ve tehlikeli atıklar, atığın cinsine göre uygun olan lottaki çalışma alanına aktarılır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Dilovası ilçesinde yapılan lotun da işletimi, 2007 yılı itibari ile İZAYDAŞ’a verilmiştir. Evsel düzenli depolama alanlarında günde 1500 ton evsel atık depolanmaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hafriyat atıkları ile ilgili tüm sorumluluklarını İZAYDAŞ’a devretmesiyle birlikte Kocaeli genelinde hafriyat sahalarının işletimini de bünyesine katmıştır. Mevcut hafriyat sahalarını işleten İZAYDAŞ Kocaeli’nin farklı bölgelerinde de yeni alanlar oluşturmak için çalışmalarına devam etmektedir. Bu sahaların doldurulmasından sonra ağaçlandırma ve spor alanları olarak halkın hizmetine sunulacaktır” diye konuştu.
Saraç, Kocaeli ili sınırları içerisindeki tüm sağlık kuruluşlarından çıkan tıbbi atıkların İZAYDAŞ tarafından bertaraf edildiğini belirterek, “Sağlık kuruluşlarından çıkan patolojik ve tehlikeli atıklar yakılarak bertaraf edilmekte, enfeksiyöz atıklar ise tekrar kullanılabilir ambalajlar içerisinde toplanarak lisanslı araçlarla İZAYDAŞ Sterilizasyon Tesisi’ne getirilmektedir. Sterilizasyon Tesisi’ne getirilen atıkların 160 derece sıcaklıktaki buhar, 5 bar basınç ve 45 dakika süresince sterilizasyonu sağlanmaktadır. Sterilizasyon Tesisi otoklav kazanında tıbbi atığın sterilize olup olmadığı biyolojik ve kimyasal indikatörlerle kontrol edilmektedir. Sterilize edilerek patojenlerden arındırılan tıbbi atıklar, parçalanıp evsel atıklarla beraber depolanmaktadır. Tesiste tıbbi atık toplama araçları ve kullanılan ambalajların da sterilizasyonu yapılmaktadır” dedi.
İZAYDAŞ olarak gemi atıklarını da topladıklarını ifade eden Saraç, “İZAYDAŞ, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu yedinci maddesinde belirtilen ‘Deniz araçlarının atıklarını toplamak, toplatmak, arıtmak ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak’ hükmü gereğince Kocaeli Büyükşehir Belediyesi deniz sınırları dahilinde gemi atıklarını da toplatmaktadır. Atık toplama işlemi, Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde yer alan teknik esaslar çerçevesinde, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden lisans almış atık alma gemileri ile yapılmaktadır. Toplanan atıklar, ayrıştırma işlemi sonrasında yakma tesisinde yakılmakta ve elektrik enerjisi elde edilmektedir. Bu sayede gemilerden kaynaklanan kirlilik önlenmekte ve İzmit Körfezi’nin kirlenmesi engellenmektedir. İzmit Körfezi’ne yılda yaklaşık 12 bin gemi giriş yapmaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sınırlarında yer alan, liman, tersane, balıkçı barınakları ve yat limanlarına hizmet verilmeye başlanmıştır. Deniz atıklarından 2011 yılında 2 milyon 920 bin 791 TL gelir elde edildi” diye konuştu.
İZAYDAŞ’ın 265 kadrolu 102’si müteahhit olmak üzere toplam 367 personel ile çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Saraç, iş güvenliği ve çalışan memnuniyetine büyük önem verdiklerini belirtti. Saraç, bugün itibarıyla 487 kazasız iş gününü doldurduklarını kaydetti.
İZAYDAŞ olarak yeni projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Saraç, projelerin şunlar olduğunu kaydetti; “Düzenli depolama alanlarında oluşan metan gazında elektrik enerjisi üretim tesisi projesi, Laboratuvar akreditasyon projesi, Çöp sızıntı suları arıtma ve geri kazanım tesisi projesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK MAM ve araştırmacı kurum olarak 4 üniversite tarafından 2007 yılında başlatılan “Bitkisel ve Hayvansal Atıklardan Biyogaz Üretimi ve Entegre Enerji Üretim Sistemlerinde Kullanımı” projesi, Evsel atık bertaraf ve enerji üretim tesisi projesi, İZAYCAN sosyal sorumluluk projesi (ilköğretim okullarına yönelik), İZAYDAŞ Akademi projesi, Kocaeli Üniversitesi ve sanayi işbirliği eğitim projesi.”
Bu yıl koku bariyeri projesini hayata geçireceklerini ifade eden Saraç, “Yeni geliştirdiğimiz fiskiyeli sistem ile özel kokulu bir madde ortama vereceğiz ve evsel kokuları engellemeye çalışacağız. Bu sistem sayesinde etrafa koku yayılmayacak ve koku saha içinde kalacak” dedi.
İZAYDAŞ’ın bir başka projesi basın toplantısında İZAYCAN’ın tanıtımı yapıldı. Genel Müdür Saraç’ın sunumu sırasında Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında oluşturulan İZAYCAN isimli çizgi kahramanı karakteri salona girdi. Saraç, İZAYDAŞ personeli tarafından yazılan hikayelerin toplandığı İZAYCAN isimli hikaye kitaplarının Kocaeli’de ilköğretim okullarında çocuklara dağıtılarak çevre bilincinin oluşturulmaya çalışılacağını kaydetti.
Basın toplantısının sonunda Genel Müdür Saraç, basın mensuplarına İZAYDAŞ’ı gezdirerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Başkan Uzun, “Kale projesi misafirlerin uğrak yeri olacak” Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, yapımı devam eden Kale Projesi’ni yerinde inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Şehrin geleneksel mimari dokusunu canlandırıp bölgedeki turizm potansiyelini artırmak amacıyla başlatılan Tarihi Kale Projesi’nde çalışmalar sürüyor. Geçtiğimiz yıllarda ihalesi yapılan ve yapımı devam eden projeyi inceleyen Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, son durum hakkında ekiplerden bilgi alarak kolaylıklar diledi. Proje hakkında bir değerlendirme yapan Başkan Uzun, “Önümüzdeki günlerde çalışmalarımızı hızlandıracağız. Bu alanı hem tarihi hem kültürü ile şehrimize kazandırmak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Sivas-İstanbul arası hızlı tren seferleri başlayacak. Bulunduğumuz tarihi alanın da Sivas’ın turizmine katkı sağlayacağını biliyoruz. İçerisindeki butik oteller, yöresel restoranlar, tarihi ve kültürel anlamda ilimizin değerlerini ön plana taşıyacak olan mekânsal alanları gün yüzüne çıkaracağız.” dedi. “Proje tamamlandığında ilimizi ziyaret edecek misafirlerin uğrayacağı yerlerin başında Tarihi Kale’nin olacağına inanıyoruz.” diyen Başkan Uzun, “Gerekli değerlendirmeleri yaptık, çalışmalar devam ediyor. Projenin hızlandırılması gerekiyor ve bunun için çalışacağız. Alanın güvenliği de bizim için oldukça önemli, 24 saat güvenliği sağlanacak.” ifadesini kullandı.
Manisa Zafer Kalkınma Ajansı yeni yönetimiyle ilk kez toplandı Zafer Kalkınma Ajansının 2024 yılı ikinci Yönetim Kurulu Toplantısı Manisa’nın ev sahipliğinde yapıldı. Mahalli İdareler seçimleri sonrası değişen belediye başkanları ve il genel meclisi başkanlarının da ilk kez bir araya geldiği toplantıda 2023 yılındaki çalışmalar, 2024 yılında devam eden yatırımlar ve yapılacak yeni yatırımlarla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen 2024 yılı Zafer Kalkınma Ajansı İkinci Yönetim Kurulu Toplantısına Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Yönetim Kurulu üyeleri Kütahya Valisi Musa Işın, Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, Afyonkarahisar İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Siper, Kütahya İl Genel Meclis Başkanı Muammer Özcura, Uşak İl Genel Meclis Başkanı Kadir Uslu, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Esin Güral Argat, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Selim Kandemir ve Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kutlu Eser katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ev sahibi Vali Enver Ünlü, Manisa’nın Osmanlı döneminde şehzadelerin yetiştiği ve önemli kararların alındığı bir merkez olmasının yanı sıra, günümüzde zengin tarihi mirasıyla birlikte güçlü sanayisi, tarımı ve kültür şehri olarak Türkiye’nin gözde şehirleri arasında yer aldığını belirterek, "Birçok ulusal ve uluslararası firmanın üretim tesisleriyle Türkiye’nin sanayi üslerinden biri haline gelen Manisa’da sanayi alanında gösterdiğimiz bu başarı, istihdamı artırırken, bölgenin ekonomik gelişimine de katkı sağlamaktadır. Ayrıca üzüm ve zeytin üretimi başta olmak üzere, çeşitli tarım ürünlerinde lider konumda olan ilimiz, verimli tarım toprakları ile hem ülke ekonomisine katkı sağlamakta hem de geleneksel tarım kültürümüzün sürdürülmesine yardımcı olmaktadır. Lidya Krallığı’nın başkenti ve paranın ilk basıldığı yer Sardes, Türkiye’nin ilk ve tek jeoparkı Salihli-Kula Jeoparkı, Aigai Antik Kenti gibi birçok tarihi ve kültürel değere sahip olan Manisa aynı zamanda sanatsal etkinliklere ve festivallere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu anlamda kadim bir gelenek olan ve bu yıl 484’sünü gerçekleştirecek olduğumuz UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde de bulunan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. Bu vesile ile ulusal ve uluslararası katılımla 28 Nisan’da saçım etkinliğini gerçekleşeceğimiz Manisa Mesir Macunu Festivali’ne sizleri davet etmek istiyorum. Toplantımızın hem Zafer Kalkınma Ajansı’nın hem de bölgesel kalkınmanın hedeflerine ulaşması konusunda başarılı ve verimli geçmesini temenni ediyor, saygılar sunuyorum." Yeni başkanları tebrik etti Toplantının basına açık kısmında yeni seçilen belediye başkanları ve il genel meclisi başkanlarını tebrik ederek başlayan Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, “Gündemimize geçmeden önce malumunuz 31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimler neticesinde Yönetim Kurulumuzda da değişiklikler oldu. Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak Belediye Başkanları ile Afyonkarahisar ve Uşak İl Genel Meclis Başkanları görevlerini devrettiler, kendilerine hem ajansımıza hem de bölgemize bugüne kadar yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ederim. Bu vesileyle aramıza katılan yeni belediye ve il genel meclisi başkanlarını tebrik eder, yeni görevlerinin hayırlara vesile olmasını dilerim.” dedi. “2023 yılında 42 proje tamamlandı” Konuşmasına 2023 yılı içerisinde tamamlanan ve devam eden projelere ilişkin ajans destekleri, 2024 yılında planlanan Ajans faaliyetleri ve destekleri ile son toplantıdan bugüne yapılan çalışmalardan bahseden Dr. Turan Ergün, “2023 yılı içerisinde ajansımız tarafından 42 proje başarıyla tamamlanmıştır. Ajansımız bu projelere 58,7 milyon TL destek vererek toplamda 132,7 milyon TL tutarında yatırımın hayata geçmesini sağlamıştır. Yine 2023 yılı içerisinde 38 yeni proje imzalanmış olup söz konusu projelerin toplam bütçesi 207 milyon TL’dir. Ajansımız tarafından bu projelere 73,6 milyon TL destek verilmesi ön görülmektedir. 2023 yılı içerisinde ajansımızın Yatırım Destek Ofisleri marifetiyle 1.209 firmaya danışmanlık ve tanıtım yapılmış olup 88 firma yatırım kararı almıştır. Ajansımız tarafından rehberlik ve danışmanlık desteği verilen bu yatırımlar kapsamında yaklaşık 4.847 milyar TL sabit yatırım tutarı ve 1.572 kişinin istihdam edilmesi öngörülmektedir. 2024 yılında uygulamaya başlanması planlanan ve bölgemizin de pilot bölge olarak yer aldığı Türkiye’de Sivil Toplumun Sosyal Girişimcilik Yoluyla Desteklenmesi Projesi’nin hibe bileşeni kapsamında 750 bin avroya tekabül eden yaklaşık 24,5 milyon TL’nin kadın kooperatifleri ve sivil toplum kuruluşları gibi paydaşların uygun başvuru sahibi olacağı bir destek programı ile dağıtılması planlanmaktadır. Proje kapsamında Description of Action (Eylem Açıklaması) belgesi ajansımız tarafından hazırlanıp Merkezi Finans ve İhale Birimi’ne gönderilmiş olup bu belgenin onay süreci devam etmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde uygulanan Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında bugüne kadar 44 projemiz desteklenmiş olup 2024 yılında da en az 30 milyon TL kaynağın bölgemize çekilmesi hedeflenmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Üreten Şehirler Destek Programı kapsamında hazırlanan ve Mayıs ayı içerisinde ilan edilmesi planlanan Manisa İmalat Sanayisinde Yeşil Dönüşüm Üreten Şehirler Teknik Destek Programı kapsamında Manisa’da faaliyet gösteren özel sektör firmalarına yeşil dönüşüm konusunda teknik destek sağlanacaktır. Sağlanacak teknik desteğin toplam tutarının 6,2 milyon TL olması planlanmaktadır. Ajansımız tarafından hazırlanan ya da ortak olarak katılım sağlanan Avrupa Birliği projeleri kapsamında da bölgemize yaklaşık 1-2 milyon Avro’luk bir kaynağın getirilmesi hedeflenmektedir. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın Afyonkarahisar ilimizi ziyaretlerinde işaret ettiği konu üzerine ajansımızın 27.09.2023 tarihli ve 2023-03 sayılı Yönetim Kurulu toplantısında ‘TR33 Bölgesi Sürdürülebilir Jeotermal Su Yönetim Planı’nın hazırlanmasına yönelik hizmet alımı yapılması kararı alınmıştır. 2024 yılı içerisinde tamamlanması ön görülen bu plan ile ajansımızın hizmet verdiği Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan TR33 Bölgesi’nde jeotermal sahaların mevcut durum analizi, jeotermal potansiyelin dünyadaki iyi örnek uygulamalarına göre havza bazlı nasıl değerlendirileceği, yapılması gereken ilave çalışmaların ve oluşacak ekonomik faaliyetlerin belirlenmesi, il, ilçe ve saha bazlı yönetim modeli önerilerinin ortaya koyulmasına yönelik bölgedeki jeotermal kaynaklardan maksimum yararlanmayı sağlayacak ve sürdürülebilir şekilde en uygun yönetim modellerinin çıkarılması hedeflenmektedir.” diye konuştu. “51 projenin uygulaması takip ediliyor” Son Yönetim Kurulu toplantısından bugüne kadar geçen süreçte yapılanlardan da bahseden Turan, “Ajansımızca desteklenen proje uygulamaları yoğun bir şekilde devam etmekte olup 51 projenin uygulaması yararlanıcılarla birlikte takip edilmektedir. Bu dönemde 17 proje tamamlanarak projeler kapsamında oluşturulan altyapılar bölgenin kalkınması için hizmet vermeye başlamıştır. Ajansımız ve Türk Standartları Enstitüsü iş birliğinde Kütahya’da faaliyette olan OSB’ler başta olmak üzere ilgili kamu kurumlarının ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla ‘Yeşil OSB ve Yeşil Üretim Toplantısı’ düzenlenmiştir. Ajansımızın ev sahipliğinde yılın ilk Genel Sekreterler Toplantısı Afyonkarahisar’da düzenlenmiş, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından ajansımız ‘En Kurumsal Ajans’ sertifikasına layık görülmüştür. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Manisa’da düzenlenen ‘Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri’ etkinliğine Manisalı gençler yoğun ilgi göstermiştir. Ajansımızın da yer aldığı etkinlikte gençler destek, hibe, burs, fon, kredi gibi teşvik unsurları hakkında bilgi alabilme imkânı bulmuştur. Kütahya TSO, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya İŞKUR ve ajansımız arasında iş gücü piyasasına ihtiyaçlarına uygun nitelikli iş gücü-iş eşleşmesine destek sunmayı, işverenlerin uygun adayları bulmasını kolaylaştırmayı ve iş arayanlara kariyer gelişim fırsatları sunmayı hedefleyen Nitelikli İş Gücü Geliştirme ve Destekleme Projesi (NİGDEP) İş Birliği Protokolü imzalanmıştır. Yatırımcı çekme faaliyetleri kapsamında çok önemli hizmetler sunan ajansımız; 2023 yılı aralık ayı ile 2024 yılı ocak, şubat ve mart aylarında 268 firmaya ücretsiz danışmanlık hizmeti vermiş ve 32 firmayı ziyaret ederek devlet destekleri hakkında bilgilendirmiştir.” Toplantının gündemi Gerçekleştirilecek olan toplantının gündeminden de bahseden Ergün konuşmasını şöyle tamamladı: “İlk iki gündem maddemizde 2023 yılında gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin hazırlanan raporlara ve bütçe sonuçlarına ilişkin bilgi alacağız. Üçüncü gündemimizde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan 2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında yapılan çalışmaları değerlendireceğiz. Dördüncü gündem maddemizde ise Türkiye’nin ilk kez katıldığı Akdeniz Sınır Ötesi İşbirliği Programının 103.6 milyon avroluk ilk teklif çağrısı olan INTERREG NEXT Akdeniz Programı kapsamında ajansımız tarafından koordine edilen çalışmalar hakkında bilgi alacağız. Diğer gündem maddelerimizde 2021 Yılı Fizibilite Desteği Programı ile Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı’na ait Kapanış Raporları sunulacak, yararlanıcılardan gelen projelere ilişkin talepler ve projelerle ilgili gelişmeler ile iki yönetim kurulu toplantısı arasında ajansımız tarafından icra edilen önemli faaliyetleri görüşeceğiz. Toplantımızın bölgemize ve ülkemize hayırlı olması temennilerimle sözlerime son verirken; katılım sağladığınız için teşekkür ediyor, sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.” Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Uşak Valisi Dr. Turan Ergün’ün konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
Aydın Söke’de tohum ve kompost dağıtım töreni yapıldı Aydın’ın Söke ilçesinde organik pamuk projesi kapsamında tohum ve kompost dağıtım töreni gerçekleştirildi. Söke TARİŞ’te yapılan kompost ve tohum dağıtım törenine İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel, İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Söke Tariş Başkanı İsmail Özer, İl Müdür Yardımcısı Ali Rüstem Şanlı, bir tekstil firmasının Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Uçak ve çok sayıda üretici katıldı. Toplantıda konuşma yapan İl Tarım Müdürü Altıntaş, “Sahip olduğumuz doğal kaynaklarımızın sınırsız olmadığı ve korumamız gerektiği gerçeğinin her geçen gün daha çok farkına varmaktayız. Hele ki tarım gibi dünyayı besleyen ve sürdürülebilirliği bu kaynakların varlığına bağlı olan sektörümüz için bu durum daha da kritik hale gelmektedir. Dünyada yükselen, kaynakları koruma ve sağlıklı yaşam bilinciyle; talep de “organik” metodlarla üretilene yönlenmektedir. Dolayısıyla tarımsal üretim şeklimizi, sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde yeniden değerlendirmemiz gerektiği gerçeği önümüzde durmaktadır. Organik tarım, toprağı besleyen, biyolojik çeşitliliği, insan sağlığını koruyan, doğal girdilerin ve tekniklerin kullanımına öncelik veren doğayla uyumlu bir yaklaşımı temsil etmektedir. 2022 yılı verilerine göre; ilimizde 10 bine yakın üretici (9 bin 566), 577 bin dekar alanda(577 bin 350) organik tarım faaliyetinde bulunmaktadır. Toplam kültür alanımızın yaklaşık yüzde 16’sında gerçekleştirilen organik tarımda 182 çeşit ürün ile Türkiye üretiminin yüzde 14’ü ilimizde gerçekleşmiştir. Ağırlıklı olarak incir, zeytin, kestanenin yanı sıra pamuk, üzüm, cevizde de organik üretim yapılmaktadır. İlimiz, Bakanlığımızca organik pamuk üretiminde pilot il seçilmiş ve Organik Pamuk Projemiz, 2022 yılında hayata geçmiştir. Projemiz, coğrafi işaretli Söke Pamuğumuzun yetiştirildiği Söke ve Didim İlçelerimizde, 107 üreticimiz ile 25 bin dekar alanda başlamıştır. 2 yılını geride bıraktığımız Projemize, STK ve özel sektör paydaşlarımız ile Üniversite ve Araştırma Enstitülerimizin desteğiyle devam etmekteyiz. Organik tarımın yaygınlaşmasında önemli katkıları olacağına inandığımız projemize öncülük eden başta Bakanlığımız olmak üzere, katkılarıyla destekleyen tüm paydaşlarımıza ve projemizin olmazsa olmazı siz kıymetli üreticilerimize teşekkürlerimi iletiyor, saygılar sunuyor ve üreticilerimize bol bereketli bir sezon diliyorum" dedi. Konuşmanın ardından üreticilere tohum ve kompost dağıtımı gerçekleştirildi.