GENEL - 23 Ocak 2012 Pazartesi 13:18

YÜZ NAKLİ OLAN ACAR UYANDIRILACAK

A
A
A
YÜZ NAKLİ OLAN ACAR UYANDIRILACAK

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, kol nakli yapılan Atilla Kavdır’da herhangi bir sorunun olmadığını, yüz nakli olan Uğur Acar’ın da öğleden sonra uyandırılacağını söyledi.
Söz konusu ameliyatlarla Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Başhekim Abdullah Erdoğan ve Prof. Dr. Ömer Özkan, hastane binası önünde basın toplantısı düzenlendi. Prof.Dr. Özkan, her iki hastanın da sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Hastaların sağlık durumunun daha önemli olduğunu ve bu nedenle Atilla Kavdır’a nakledilen bacağı geri almak zorunda kaldıklarını belirten Prof.Dr. Özkan, kollarda ise bir sorun olmadığını ifade etti.
Hastaların durumunun düne göre daha iyi olduğunu anlatan Prof. Dr. Özkan, yüz nakli olan Uğur Acar’ın bugün içerisinde uyandırılacağını ifade etti. Uyandırmak için sabah itibariyle gereken hazırlıkların başladığını belirten Prof.Dr. Özkan, şöyle konuştu: "Öğleden sonra uyanmış olur. Şu an itibariyle bir sıkıntımız yok. Nakil için bekleyen hastanın sayısını vermeyeyim ama bize başvuran sayı oldukça yüksektir. Biz 20 hastayı bildiğimiz için ondan önce ilk yapılacak 4 hasta belirliyoruz. Sayının artması
önemli değil. Önemli olan en uygun adaya yapmaktır."
Yüz naklinin ciddi ve riskli bir ameliyat olduğunu anlatan Özkan, sözlerine şöyle devam etti: "İlgili yerlerde, ilgili insanlar tarafından yapılması gerekiyor. Belli bir testten geçmek gerekiyor. Sizin de en az 6 ay önceden bu hastayı tanımanız gerekiyor. Bir süreç gerekiyor. Daha önce belirlediğimiz hastalarımız var."
MİMİKLER İÇİN ÇOK ERKEN
Yüz mimikleri için çok erken olduğunu belirten Prof.Dr. Ömer Özkan,
bunun 6 ay içerisinde mümkün olabileceğini söyledi. Prof.Dr. Özkan, 6 ay sonra yüz naklinin görme, duyma gibi işlevlere kavuşabileceğini, kol naklinde de ilerleme olacağını söyledi.
BAŞBAKAN TEBRİK ETTİ
Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe de, dünyanın şu anda kendi üniversitelerini konuştuğunu söyledi. Akdeniz Üniversitesi’nin yine ilklere imza attığını belirten Rektör Kurtcephe, "Türkiye’de ilk defa yüz nakli gerçekleştirildi. Aynı anda aynı vericiden alınan iki
kolu ve bacağı nakletme başarısını yakaladı" dedi.
Gösterilen ilgiden memnun olduklarını ifade eden Rektör Kurtcephe, Başbakan Recep TayyipErdoğan’ın da kendisini arayarak tebrik ettiğini söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir