YEREL HABERLER - 08 Şubat 2012 Çarşamba 15:23

NAZİLLİ’DE ŞEYH ŞAMİL KONFERANSI

A
A
A
NAZİLLİ’DE ŞEYH ŞAMİL KONFERANSI

Türk Ocağı Nazilli Şubesi tarafından Şeyh Şamil’in ölüm yıldönümü nedeniyle ‘Kafkasya Tarihi ve Şeyh Şamil’ konulu konferans düzenlendi.
Nazilli Belediyesi Tiyatro Salonunda Şeyh Şamil’in ölüm yıldönümü münasebetiyle Nazilli Türk Ocağının düzenlediği “Kafkasya Tarihi ve Şayh Şamil” konulu konferansa Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Temizkan, konuşmacı olarak katıldı.
İmam Şamil’in Kuzey Kafkasya halklarının, Avar kökenli politik ve dini önderi, Kafkas Savaşı’nda Anti-Rus direnişin lideri ve Dağıstan’la Çeçenya’nın 3. imamı Şeyh Şamil olarak da anıldığını ifade ederek konuşmasını yapan Abdullah Temizkan; “Genç yaşlarda Dağıstan’ın önemli bir dini lideri olan Şeyh Cemalettin Gazi Kumuki’den ders almıştır. Nakşibendî tarikatında aldığı bu eğitim onda Rusların, Kafkasya’da ortadan kaldırmak istediği İslâmiyeti, tekrar ihyâ etmek ve yaymak için uğraşmasına, özgürlük, direniş ve İslam Birliği düşüncelerinin gelişmesine yardımcı olmuştur. Genç yaşında, Rus yayılmacılığına karşı Kuzey Kafkasya’da halkı ‘gazavat’a çağıran Nakşibendi tarikatına dahil oldu. Rusya İmparatorluğu’na karşı Dağıstan’da başlattığı savaşını Çeçenistan’da sürdürdü. Hatta bir dönem savaş Kuzeybatı Kafkasya’da Çerkesya’nın tamamını da içine aldı. Şeyh Şamil, davasına son derece sadık bir insandır; bu uğurda çok sevdiği annesi ile arasında geçen olay tarihe geçmiştir: Savaş dönemlerinde halktan bazıları ‘Artık teslim olalım anlaşma yapalım’ diye hayıflanmaya başlamıştır, bunun üzerine Şeyh Şamil teslim olmaktan bahsedene kırbaç cezası vermeyi uygun görmüştür. Bu durumda çekinen halk çareyi Şeyh Şamil’in annesine gitmekte bulmuşlardır. Annesi Şeyh Şamil’e teslim olma teklifini sununca Şeyh Şamil koymuş olduğu kanundan ödün vermemiştir. Cezayı yaşlı bir kadın çekemeyeceğinden, ceza oğluna intikal ettirilmiş, böylece Şeyh Şamil kendini kırbaçlattırmıştır. Sürgünde on yıl kadar geçirdikten sonra Çar, Şeyh Şamil’in hacca gitmesine izin verdi. Ancak bir tedbir olarak oğlu Muhammed Şefi’yi alıkoydu ve haccı ifa ettikten sonra Rusya’ya dönmesini şart koştu. Şamil, 1870 yılında Rusya’dan ayrılarak önce İstanbul’a uğrar. Sultan Abdülaziz tarafından karşılanarak sarayda ağırlanır. Şamil’in İstanbul’a uğradığı haberi duyulduğunda, halk bu efsane kahramanı görebilmek için saray kapılarına akın etmiştir. Şeyh Şamil, 1871 yılında Hac ziyareti için bulunduğu Arabistan’da vefat etmiş ve Medine’de Cennet-ül Baki mezarlığında Rufai tarikatının şeyhi Seyyid Rüfai tarafından cenaze namazı kıldırılarak defnedilmiştir” dedi.
Konferansın sonunda Doç. Dr. Abullah Temizkan dinleyicilerin sorularını cevaplandırarak Şeyh Şamil hakkında bilinmeyenleri ufak detaylarla anlattı. Türk Ocağı üyesi Ahmet Özer’in okuduğu ‘Şeyh Şamil’ adlı şiir katılımcılardan büyük alkış aldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir