Elazığ Fırıncılar Odası Başkanı Metin Dağhan, ülke genelinde uygulanmaya başlanacak beyaz undan kepekli un kullanımına geçiş sürecinin vatandaşların daha kaliteli ve besleyici ekmek tüketmesine zemin hazırlayacağını söyledi.
Beyaz undan yapılan ekmeğin sindiriminde sıkıntı yaşandığını belirten Metin Dağhan, bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ekmek yapımında kepek oranı yüksek un kullanılması talebini olumlu karşıladıklarını söyledi. Dağhan, "Ekmek en çok tükettiğimiz gıda maddesi. Ekmekte kalitenin yanında özellikle sindirimin ve besleyiciliğin yüksek olması gerekir. Bunun sağlanması için 2012 yılı ile birlikte ekmek ve unlu mamullerin üretiminde kepekli una geçişe başlandı. Bu sürecin tam olarak başlaması
için fabrikaların ve fırıncıların ellerinde bulunan beyaz unun tüketilmesi gerekiyor. Bu noktada biz de ilimizde Gıda, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile bir toplantı yaptık ve fırıncı esnafımıza bir süre verdik. 45 günlük bir sürenin ardından şubat ayında bakanlığın belirttiği kepekli undan ekmek imalatı yapılmasına geçilmesini planladık. Kepekli un ile ekmek imalatına geçilmesi sürecinde ekmek fiyatlarının düşüş yaşaması da söz konusu olacak. Çünkü ilgili açıklamada bugün 250 gram olarak imal edilen
ekmek 200 gram olarak imal edilecek. Bu durumda 75 kuruş olan ekmeğin fiyatının 60 kuruşa düşmesi mümkün olabilecek. Ben ekmek fiyatlarına zam yapılmasından yana değilim" dedi.
"TEDARİK YASASI SIKINTILARI GİDERECEK"
Elazığ Fırıncılar Odası Başkanı Metin Dağhan, ülkemizde 1 Haziran 2012 tarihinden itibaren Tedarik Yasası’nın uygulamaya konulacağını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu yasanın uygulamaya başlaması ile birlikte buğdayın işleniş sistemi değişecek. Buğday tarladan toplandığında taşından arındırılmasının ardından sapı, samanı ve tohumunun da içinde bulunduğu bir şekilde yıkanıp öğütülecek ve un haline getirilecek. Böylece buğdayın besleyiciliği artacağı gibi bu undan yapılacak ekmek daha doyurucu olacak. Sindirimi rahat ve daha besleyici ekmek imal edilecek. Tuz oranı azalacak, beslenme değeri yükselecek. Tabii ki bu konuda biz de gerek talimatlar gerek yasanın
getirdiği yükümlülük ve sorumluluklarımızın bilinci içinde hareket edeceğiz. Ekşili hamurdan ekmek imal edilecek. Ekmek çeşitliliği artacak. Bütün bunlar yasaların getireceği yükümlülük olacak. Tedarik yasası sıkıntıları giderecek".