YEREL HABERLER - 16 Ocak 2012 Pazartesi 13:36

TRABZON TİCARET VE SANAYİ ODASI’NIN 2011 YILI FAALİYETLERİ ANLATILDI

A
A
A
TRABZON TİCARET VE SANAYİ ODASI’NIN 2011 YILI FAALİYETLERİ ANLATILDI

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) 2011 yılı faaliyetleri bugün düzenlenen kahvaltılı basın toplantısı ile anlatıldı.
Trabzon’da bir otelde gerçekleşen kahvaltılı basın toplantısına TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Meclis Başkan Yardımcıları İbrahim Nalbant ve Ahmet Sarı ile yönetim kurulu üyeleri katıldı. Ulusal ve yerel medya kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısında konuşan TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, 2011 yılında yaptıkları faaliyetleri anlattı.
Trabzon’un 2001 yılından itibaren kademeli olarak Türkiye’nin Karadeniz havzası ülkeleri, Kafkasya ve Avrasya ülkeleri ile Avrupa ülkeleri arasında tarihten gelen ticaret kimliğini ortaya çıkarma girişimlerinde önemli bir rol oynadığını kaydeden Hacısalihoğlu “Bu hedefin ana aktörü İpekyolu güzergahında güçlü bir koridorun yeniden ülkemize kazandırılmasında ön plana çıktı. Modern İpekyolu’nu denizle buluşturan bir liman kenti kimliği ile Asya ve Avrupa’yı birbirine ticari alanda yakınlaştıran, uluslararası ticarete yön veren bir yapıya dönüştü. Kara, deniz ve hava ulaşımındaki altyapı imkanları ile ticareti kolaylaştırdı. Uluslararası ticaretin kesiştiği ülkemizin kuzeyinde yer alan Trabzon’da lojistik taşımalar 2011 yılında Asya ve Avrupa arasındaki 11 bini TIR karnesi olmak üzere 40 bin civarında gerçekleşti. 2001 yılında ise bu veri yaklaşık olarak 2 bini TIR karneli olmak üzere toplamda 10 bin olarak gerçekleşmişti” dedi.
2001 yılında Trabzonlu firmaların 213 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Hacısalihoğlu “2011 yılında Trabzonlu firmaların ihracatı 1 milyar 142 milyon dolara yükseldi. Yaklaşık altı kat bir ihracat büyümesi ile Trabzonlu firmalar son on yılda büyük başarı gösterdi. Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Trabzon 15. sırada yer aldı. 2002 yılında Trabzon ithalatı 29 milyon 835 bin dolar iken 2011 yılında 106 milyon 42 dolara yükseldi. Trabzon’un yaptığı ihracatın ithalatı karşılama oranına bakıldığında Türkiye’nin 81 ili arasında birinci sırada yer alarak ülke ekonomisine büyük katkı sağladığı görülmektedir. 2011 yılında Trabzonlu ihracatçılar bir yılda 13 ayrı ülkeye ihracat yapma başarısını gösterdi. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 35’ini Trabzonlu ihracatçılar dünya pazarları ile buluşturdu. Trabzon’da fındık üretimi Türkiye’nin yüzde 10’unu teşkil ederken, Türkiye’nin Fındık ihracatının yüzde 40’ı Trabzonlu ihracatçılar tarafından gerçekleştirildi” diye konuştu.
Suat Hacısalihoğlu, Trazon ticaretinde Sarp Sınır Kapısı’nın da önemine değinerek “Sarp Sınır Kapısı’ndan bir yılda yaklaşık 3.5 milyon civarında yolcu giriş-çıkışı gerçekleşiyor. Ortalama 200 bin civarında TIR giriş-çıkışı, ayrıca 80 bin civarında otobüs, 70 bin civarında kamyon ve 350 bin civarında da otomobil girişi-çıkışı yapılıyor. Bu veriler bölge ekonomisindeki uluslararası hareketin küçük bir örneğidir” şeklinde konuştu.
Trabzon’un İpek Yolu’nun Karadeniz’e açılan bir liman kenti olduğuna da dikkat çeken Hacısalihoğlu, şunları söyledi.
“Son on yıl içinde Trabzon Limanı özelleştirerek modernizasyona gidildi. Liman, uluslararası ticaretin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırıldı. Karadeniz’de Asya ve Avrupa kıtaları arasında ticaretin en önemli aktarma üssü oldu. Konteynır gemileri ve hatlarının yoğunlaştığı Trabzon Limanı’nda bir yılda 60 bin adet konteynıra yükleme-boşaltma sağlanıyor. 2001 yılında 250 adet bu rakam 2011 yılına gelindiğinde 36 bine yükseldi. Trabzon Liman işlem hacminde yükleme boşaltma 2001 yılında 600 bin ton düzeyinde seyrederken, 2011 yılına gelindiğinde yükleme-boşaltma işlem hacmi 2 milyon 300 bin tona çıktı ve 10 yılda yaklaşık 4 katı bir büyüme gösterdi. 2000’li yılların başında kruvazör turizminin yok denilebilecek düzeyde olduğu Trabzon 2011 yılında bir yılda 18 kruvazör gemi ile 28 bin yolcunun geldiği bir kent oldu. Karadeniz’de kruvazör turizminde önemli bir yükseliş sağladı.
Turizm İl Müdürlüğü’nün 2001 kayıtlarına göre Trabzon’a 741 bini yerli 279 bini yabancı ve 16 bini de Bağımsız Devletler Topluluğu olmak üzere 1 milyon 36 bin turist geldiğini belirten Hacısalihoğlu, 2011 kayıtlarına göre ise Trabzon’a 1 milyon 7 bin yabancı, 698 bini yerli olmak üzere toplamda 1 milyon 705 turist geldiğini söyledi.
2001 yılında Trabzon Havaalanı gelen giden, iç ve dış hat yolcu sayısı 410 bin civarında iken 2011 yılına gelindiğinde bu rakamın 2 milyona yaklaştığını ifade eden Hacısalihoğlu, Türkiye’nin en hareketli havaalanlarında Trabzon Havaalanı’nın ilk 10’a girdiğini vurguladı.
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, konuşmasında Trabzon’un son 10 yıldaki ekonomik gelişmesi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Trabzon’da sanayide kullanılan elektrik 181 bin 014 kwh, ticarethanelerde kullanılan ise 176 bin 856 Kwh’ya yükseldi. 2000 yılında ise sanayide kullanılan elektrik 87 bin 790, ticarethanelerde kullanılan ise 71 bin 137 olarak gerçekleşmişti. 2001 yılında 4 milyar 608 milyon olan Trabzon merkez KDV matrahı, 2011 yılında 11 milyar 324 milyon liraya yükseldi. Şehir cirosunda ciddi bir artış yakalandı. Türkiye genelinde 81 il arasında yapılan en yaşanabilir kentler sıralamasında Trabzon 2011 yılında 4. sırada yer aldı. 2001 yılında henüz bölgede uygulanmayan ancak 2005 yılında TR-90 bölgesi adı altında başlatılan Avrupa Birliği Mali Destek Programları kapsamında, bölgenin gerek kamu gerekse özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin proje çalışmalarında ciddi başarılar elde edildi. Trabzon Türkiye genelinde en fazla AB fonu kullanan iller sıralamasında 2009 yılında Türkiye altıncılığını yakaladı. Bu alanda giderek kendini geliştiren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası kurduğu Proje ve Koordinasyon Ofisi ve Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi bünyelerinde çalıştırdığı 40 civarında uzman kadro ile bölgede özel sektör ve kamu çalışmalarına danışmanlık hizmeti veriyor. Trabzon’da bugün sadece TTSO bünyesinde toplamda yaklaşık 35 milyon avroyu aşan projeler yürütülüyor.”
Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ise TTSO’nun Türkiye genelinde çok başarılı çalışmalarda bulunduğunu dile getirerek önümüzdeki haftalarda İran ticaretinin önündeki engellerin aşılması için çeşitli görüşmelerde bulunulacağını söyledi.
Konuşmaların ardından basın mensupları ile toplu fotoğraf çektirildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli 23 Nisa’da Gölcük renkli görüntüler sahne oldu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. yıl dönümünde Gölcük renkli görüntüler sahne oldu. Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu 4. Sınıf öğrencisi Artan Yazıcıoğlu’na devretti. Tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan Yazıcıoğlu, Başkan Sezer’e arkadaşları ile görüşerek hazırladığı talepleri iletti. Minik başkanın taleplerini not alan Sezer, talepleri yerine getirilmesi için ilgili birimlere iletti. Sokakta da çocuk bayramı coşku ile kutlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. yıl dönümü vesilesiyle yapılan Atatürk Anıtı’na Çelenk Sunma Töreni’ne ve kutlamalara yoğun katılım gerçekleşti. Şehit Bülent Albayrak İlkokulu’nda düzenlenen programda öğrenciler hazırladığı halk oyunları gösterileri ile renkli anlara sahne oldu. Okul bahçesini dolduran coşkulu kalabalık öğrencilerin birbirinden güzel gösterilerine alkışlarla destek verdi. Halk oyunları gösterisi ve şovların ardından 23 Nisan haftası kapsamında ilçe genelinde düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Düzenlenen kutlamalara Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer’in yanı sıra Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Cumhuriyet Başsavcısı Tayfun Akbaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
İstanbul Beşiktaş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı Beşiktaş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, düzenlenen bir dizi etkinlik ile coşkuyla kutlandı. Programda konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “Biz geleceğe doğru umutlu adımlar atıyoruz. Siyasetin olmadığı, insanların kutuplaşmadığı, keskinleşmediği, kavga etmediği, gerçek sorunlara, gerçek çözümler ürettiğimiz yepyeni bir dönem. O dönemin umuduyla burada sizlere sesleniyorum ve bu duygularla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızı kutluyorum” dedi. Beşiktaş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı düzenlenen bir dizi etkinlik ile coşkuyla kutlandı. Programa Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Sedat Işık, Beşiktaş Kaymakamı Yavuz Bingöl ve protokol üyeleri katıldı. Program kapsamında kurulan oyun alanlarında doyasıya eğlenen çocuklar, halk oyunu gösterisi de düzenledi. Etkinlikte halk oyunları gösterisini Hasan Ali Yücel Ortaokulu sergilerken, 23 Nisan şiirini Murat Beyaz İlkokulu öğrencisi okudu. “Biz geleceğe doğru umutlu adımlar atıyoruz” Programda konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “23 Nisan bizim için çok önemli. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu güzel bayramı, bu güzel anı çocuklara armağan etmesi çok önemli. Yine önümüzde biliyorsunuz Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’mız olacak. Onu da gençlere armağan etmiştir. Aslında bir vizyon önümüze koymuştur. Bütün Kurtuluş Savaşı planlarını yaptığı, Cumhuriyet fikrini geliştirdiği düşman gemileri Dolmabahçe önüne geldiğinde ‘geldikleri gibi giderler’ dediği yerin adı Beşiktaş. 16 Mayıs 1919 Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Akaretler’deki evinden yola çıkıp Beşiktaş Meydanı’na inip Kartal İstimbotu’na binip Bandırma vapuruna geçmiştir ve Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır. Beşiktaş’tan başlatmıştır. Yine Ulu Önder’in hayata gözlerini yumduğu yerin adıdır Beşiktaş. Dolayısıyla biz her gün güne başlarken bu sorumluluk duygusuyla güne başlıyoruz. Bu sorumlulukla hareket etmeye çalışıyoruz ve onun bize gösterdiği yolu takip etmeye özen gösteriyoruz. Biz geleceğe doğru umutlu adımlar atıyoruz. Siyasetin olmadığı, insanların kutuplaşmadığı, keskinleşmediği, kavga etmediği, gerçek sorunlara, gerçek çözümler ürettiğimiz yepyeni bir dönem. O dönemin umuduyla burada sizlere sesleniyorum ve bu duygularla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızı kutluyorum” diye konuştu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliğinde eğlendiğini söyleyen 14 yaşındaki Ela Ataysın, “Buraya eğlenmeye geldik. Güzel bir gün. Mısır dağıtılıyor, onları yiyeceğiz. 23 Nisan etkinlikleri için buraya arkadaşlarımız da geldi ve gösteri yaptılar. Biz de onları izledik” dedi.
Gaziantep Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Gaziantep’te Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye temaslarının 2. gününde Gaziantep Gazikent İlkokulu’nu ziyaret ederek çocuklarla 23 Nisan’ı kutladı. Ziyaret sırasında bazı vatandaşlar evlerinin balkonlarına Filistin bayrağı asarak bazı vatandaşlar ise okul çevresinde toplanarak İsrail’e verilen destekler nedeniyle Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’i protesto etti. Bir dizi ziyaret ve temaslar için Türkiye’de bulunan Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, programının 2. gününde Gaziantep’e geldi. Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Gaziantep programı çerçevesinde Şehitkamil ilçesi Burak Mahallesi’nde bulunan Gazikent İlkokulu’nda çocuklarla bir araya gelerek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerine katıldı. Steinmeier açıklama yapmadı, vatandaşlar Filistin bayrağıyla protesto etti Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ziyaret ettiği okulda çocuklar tarafından hazırlanan 23 Nisan etkinlik ve gösterilerini takip etti. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ziyaret sırasında herhangi bir açıklamada bulunmazken okulun çevresinde bulunan evlerdeki vatandaşların, balkon ve pencerelerine Filistin bayrağı asarak yaptığı protesto ise dikkat çekti Programda konuşan Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise “6 Şubat depremlerinden sonra biz Almanya’yı tüm gücüyle yanımızda hissettik. Depremin hemen ardından gelen arama-kurtarma ekiplerini çalışmaları, o günden bugüne Almanya’dan devam eden destek ve yardımlar bizim için çok önemli ve anlamlı oldu. Gaziantep bir sanayi şehri ve ticaret şehridir. Geçen yıl yaşanan depreme rağmen 19 milyar dolar dış ticaret hacmimiz bulunmakta ve bunun 11 milyar doları ihracattır. Bizim 300 milyon dolar ihracat ile en çok ihracat yaptığımız 5. ülke Almanya’dır. Yine 300 milyon dolarlık ithalatla da en çok ithalat yaptığımız 7. ülke yine Almanya’dır. Bu işbirliğinin aynı şekilde devam etmesini arzuladığımızı ifade etmek istiyorum. Bu anlamlı günde bizi yalnız bırakmayın Cumhurbaşkanı Steinmeier’e ve kıymetli misafirlerimize tekrar teşekkür ediyorum” dedi. Yüzlerce vatandaştan Steinmeier’e protesto Öte yandan, ziyaret sırasında okul çevresinde toplanan yüzlerce vatandaş, İsrail’e verilen destekler nedeniyle Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’i protesto etti. Ellerine Filistin bayrakları alan vatandaşlar, çeşitli sloganlar atarak Steinmeier ve İsrail’e destek verenlere tepki gösterdi. Vatandaşlar, Filistin halkının yalnız olmadığını da vurguladı.