YEREL HABERLER - 14 Ocak 2012 Cumartesi 13:47

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ SORUNLARINI BASINLA PAYLAŞTI

A
A
A
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ SORUNLARINI BASINLA PAYLAŞTI

Mardin’de yeni açılan binalarında basın mensuplarıyla bir araya gelen ziraat mühendisleri, sorunları hakkında açıklamalarda bulundu.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ali Dündar, odalarına kayıtlı 225 ziraat mühendisi bulunduğunu ifade etti. Kayıtlı olmayanlarla birlikte bu sayının 400’ü bulduğunu kaydeden Dündar, bunların bir çoğunun geçen yıl yürürlüğe giren mesul yöneticilik genelgesi sonrası işsiz kaldığını söyledi. Ruhsatsız işletmelerin de kendileri için büyük sıkıntı olduğunu kaydeden Dündar ""İl genelinde mevcut ruhsatlı zirai ilaç ve tohum bayilerinin neredeyse beş katı ruhsatsız işletmeler bulunmaktadır. Bu durum
ruhsatlı işyeri işleten meslektaşlarımızı adil olmayan bir rekabete sokmakta, bu işyerleri tüm yükümlülüklerini yerine getirmelerine rağmen büyük zararlara uğramaktadırlar. Ayrıca tarım sektöründe herhangi bir bilgisi olmayan, teknik eleman bulundurmayan ve ruhsatsız işletmeler, il çiftçisine büyük zararlar vermektedir. Bu konuda mevcut mevzuat ve idari yapının ruhsatsız tarım ürünleri satışını engellemekte yetersiz olduğu görülmektedir. Kanun hükümleri ve genelgelerin, iyi niyetle görevini yapmaya çalışan
denetim personelinin elini zayıflatmakta, cezai müeyyide uygulanmasını zorlaştırmaktadır. Sonuç olarak ziraat mühendislerinin mesleklerini ifa edebilecekleri koşulların iyileştirilmesi şarttır. İlimizin tarım potansiyeli göz önüne alındığında mevcut meslektaşlarımızın az oluşu ve çalışma şartlarının yeterince uygun olmaması ilimiz tarımsal üretimine zarar vermektedir" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Kırsal kalkınmaya tavuk desteği Kocaeli’de "Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi" projesi çerçevesinde üreticilere yüzde 50 hibe ile yerli ırk tavuk, yem ve kümes desteği veriliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, yumurta tavukçuluğunun geliştirilmesi ve kırsalda üreticilerin gelir düzeyinin artırılması amacıyla geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi çerçevesinde, bu yıl da çiftçilere yüzde 50 hibeli tavuk, yem ve kümes ekipmanı desteği verilecek. Türkiye’nin ilk yerli ve ödüllü yumurtacı tavuk ırkı olan Atak-S yarka tavuk desteği için üreticilerden talepler alınmaya başlandı. Muhtarlık İşleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen ve Türkiye Tarım Şehirleri Birliği tarafından ödüle layık görülen proje kapsamında, üreticilere yüzde 50 hibeli 16-18 haftalık Atak-S cinsi yerli tavuk, yemlik, folluk, suluk ve tavuk yemi desteği sağlanacak. Doğal ortamlarda beslenen, hastalıklara dirençli ve yılda en az 280 gün yumurtlama özelliğine sahip yerli ve milli Atak-S yarka tavuklar, gelecek kuşaklar için sağlıklı bir dünyada yaşama ve sağlıklı beslenme hakkının savunulmasına da katkı sağlayacak. Kırsal kalkınmaya ve çiftçilerin gelir düzeyinin artırılmasına büyük katkı sağlayacak proje ile ayrıca kırsaldan kente gidişin engellenmesi ve kentten kırsala geri dönüşün teşvik edilmesi de amaçlanıyor. Desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın biogüvenlik kurallarına uygun Kanatlı Hayvan İşletme Tescil Belgesi ile başvurularını 26 Nisan Cuma günü mesai bitimine kadar Muhtarlık İşleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğüne şahsen yapmaları gerekiyor.