YEREL HABERLER - 19 Ocak 2012 Perşembe 09:24

AYDIN TARIM İHRACATINDA EGE’DE DÖRDÜNCÜ OLDU

A
A
A
AYDIN TARIM İHRACATINDA EGE’DE DÖRDÜNCÜ OLDU

Osmanlı dönemi ve cumhuriyetin ilk yıllarında tarımsal üretimiyle ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayan Aydın, 2011 yılında Ege Bölgesi’nden gerçekleşen tarımsal ürün ihracatında dördüncü sırada yer aldı.
Türkiye’nin önemli tarım ürünleri ihracat merkezi Ege Bölgesi’nin yıllık tarım ürünleri ihracatı 3.5 milyar dolara dayandı. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde faaliyet gösteren 7 tarım ihracatçı birliği 2011 yılında 3 milyar 442 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ege İhracatçı Birlikleri 2010 yılında 3 milyar 124 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirmişti. Ege Bölgesi’nin tarım ürünleri ihracatı 2011 yılında yüzde 10 artış gösterdi.
Tarım ürünleri ihracatını, katma değeri en yüksek ihracat olarak tanımlayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye’nin 2011 yılında gerçekleştirdiği 17 milyar 887 milyon 224 bin dolarlık tarım ürünleri ihracatına Ege Bölgesi’nin yüzde 20’lik katkı koyduklarını belirtti.
Türkiye’nin 2023 yılında 40 milyar dolar tarım ürünleri ihracatı hedeflediğine işaret eden Türkmenoğlu, “Ege Bölgesi olarak daha inovatif çalışmalar yaparak, iyi tarım uygulamaları ile üretilmiş, müşteriyi cezbeden ambalaj tasarımlarıyla ve doğru pazarlama teknikleriyle 2023 yılında 10 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatının kayda alındığı, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 880 milyon dolarlık ihracatla tarım ürünleri ihracatından en büyük payı aldı. Ege Bölgesi’nden yapılan kuru meyve ihracatı 2011 yılında, 2010 yılına göre yüzde 9 artış gösterdi.
İhracatında yatay bir seyir izleyen, Ege Tütün İhracatçıları Birliği 2011 yılında, 653 milyon 109 bin dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapan ikinci sektör oldu. 2011 yılındaki ihracatı 2010 yılı ile aynı kalan bir diğer birlik olan Ege Yaş Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği ise, 569 milyon 28 bin dolarlık yaş meyve sebze ihracat ederek üçüncü sırada yer buldu.
Son yıllarda ihracatın yıldız sektörleri arasında yer alan ve 2011 yılında yüzde 48’lik ihracat artış hızı ile Türkiye’de ihracatını en fazla arttıran sektör olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 550 milyon 844 bin dolarlık dış satıma imza attı.
Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ise ihracatını yüzde 10 arttırarak ülkemize 355 milyon 963 bin dolarlık döviz girdisi sağladı. 2011 yılında yüzde 19’luk ihracat artış hızı yakalayan ve bölge ortalamasının üzerine çıkan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 311 milyon 783 bin dolarlık ihracat yaptı.
Türkiye’deki hammadde fiyatlarının dünya fiyatlarının üzerinde seyretmesi nedeniyle ihracatı son 4 yıldır sürekli gerileyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise yüzde 12’lik ihracat düşüşü ile 109 milyon 779 bin dolarlık ihracat yapabildi ve tarım birlikleri arasında son sırada yer aldı. Zeytin ve zeytinyağı sektörü, 2012 yılında Türkiye’de beklenen 220 bin ton zeytinyağı ve 450 bin ton sofralık zeytin rekoltesi ile 2012 yılında ihracatını yüzde 70 oranında arttırmayı hedefliyor.
AYDIN İLK DÖRDE GİRDİ
2011 yılında Ege Bölgesi’nden yapılan 3 milyar 442 milyon 213 bin dolarlık tarım ürünleri ihracatında aslan payını 2 milyar 25 milyon 796 bin dolar ile İzmir aldı. İzmir, Ege Bölgesi’nden yapılan tarım ürünleri ihracatında yüzde 59’luk paya ulaştı. İzmir’i, 549 milyon 14 bin dolarlık tarım ürünleri ihracatı ile Manisa, 188 milyon 88 bin dolarlık ihracat ile Muğla ve 164 milyon 656 bin dolarlık ihracat ile Aydın izledi.
Balıkesir, 2011 yılında 162 milyon 710 bin dolarlık tarım ürünleri ihracatı yaparken, önemli yumurta ihraç merkezleri arasında yer alan Afyon 108 milyon 206 bin dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdi. Afyon’un ihracatının 68 milyon 728 bin dolarlık kısmı yumurta ihracatından oldu. Denizli, 87 milyon 721 bin dolarlık tarım ürünleri ihracatına imza atarken, Uşak 9 milyon 302 bin dolarlık tarım ihracatı yaptı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.