YEREL HABERLER - 27 Ocak 2012 Cuma 13:20

AK PARTİ’Lİ KADINLARDAN ESNAF TEMSİLCİLERİNE ZİYARET

A
A
A
AK PARTİ’Lİ KADINLARDAN ESNAF TEMSİLCİLERİNE ZİYARET

AK Parti Didim İlçe Kadın Kolları Başkanı Ayşegül Bayar ve yönetim kurulu üyeleri Didim Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Didim Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifini ziyaret etti.
AK Parti Didim Kadın Kolları ilk ziyaretini Didim Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifine gerçekleştirdi. Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Kubaliç ve yönetim kurulu üyeleri AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşegül Bayar ve beraberindeki heyete ziyaretlerinden duydukları memnuniyeti ifade ederken kooperatif çalışmaları hakkında bilgi verdiler.
Ziyarette konuşan Didim AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşegül Bayar, “Esnaf ve Sanatkârlarımız, gelir dağılımının iyileştirilmesi, sermaye ve refahın tabana yayılması ve bu suretle sosyal dengelerin korunmasında ekonomik ve sosyal hayatımızın vazgeçilmez unsurlarıdır. Özellikle işletme sayılarının çokluğu, ülke çapında istihdam oluşturma imkânları, bölgesel kalkınma ve gelişmeye katkıları yönüyle de ülkemizin önemli bir kesimidir. Bunun bilinciyle AK Parti hükümetlerimiz esnaf ve sanatkârların derdiyle dertlenmekte, sıkıntılara çözüm bulmak için onlarla birlikte çalışmaktadır” dedi.
Bayar, ziyarette AK Parti Hükümetleri döneminde yapılan çalışmalara da değinerek “AK Parti Hükümetleri döneminde, 2002 ve 2011 yılları arasında Esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri yoluyla Halk Bankası tarafından kullandırılan kredilerde, kredi vaiz oranları yüzde 47’lerden yüzde 5’lere indirilmiştir. Yine 2002 yılında yüzde 19 olan kooperatif kesintileri yüzde 3,5’lere düşürülmüş. 5 bin TL olan kredi üst limiti 100 bin TL’ye yükseltilmiştir. 2002 yılında kullandırılan kredi miktarı 153 Milyon TL iken bu rakam 32 kat Artırılarak 4,8 Milyar TL’ye yükseltilmiştir. Yine bu dönemde kredi kullandırılan ortak sayısı 4 kat arttırılmıştır. 2002 yılında 402 kooperatif kredi kullandırılabilirken bu sayı yaklaşık 780’lere yükseltilmiştir. Ayrıca hükümetimiz Mart 2011 itibarıyla yaklaşık 60 Bin Esnaf ve Sanatkâr ile bunların 120 Bin kefilinin 490 Milyon TL civarındaki anapara borcunu yeniden yapılandırmış, esnaf ve Sanatkârlarımızın kooperatiflere olan yaklaşık 215 Milyon TL gecikme borcu silinmiştir. Esnaf ve sanatkârlarımızın lehine olan bu tür çalışmaların süreceğinden şüphemiz yoktur” diye konuştu.
AK Parti Kadın Kollarının sonraki durağı ise Didim Esnaf ve Sanatkârlar Odası oldu Oda ziyaretinde ev sahipliğini Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pektaşoğlu ve oda yöneticileri yaptı. Oda çalışmalarını anlatan Oda Başkanı Pektaşoğlu ayrıca üyelerinin sorunları hakkında da bilgi verdi.
Didim AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşegül Bayar, burada yaptığı konuşmasında da, “Esnaf ve Sanatkârlarımız yaklaşık bin yıllık ahilik geleneğinin çok önemli bir parçasıdır. Bu gelenek onlarda müşteri velinimetimizdir şiarını geliştirmiştir. Bir sokakta bulunan esnaf, o sokağın aynası gibidir. Bu gün ülkemizde yaklaşık iki buçuk milyon esnaf ve sanatkâr bulunmaktadır. Bunların yanlarında çalıştırdıkları kişileri ve ailelerini de düşündüğümüzde, sağladıkları istihdamla, yarattıkları katma değerle, sağlık ve sosyal güvenceye dönüşen katılımlarıyla yirmi milyondan fazla bir kesimi oluşturdukları aşikârdır. AK Parti iktidarı olarak esnaf ve sanatkârları çok önemsiyoruz. Onların sorunlarının ve taleplerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.