EKONOMİ - 23 Ocak 2012 Pazartesi 13:13

BALIKÇILIK SEKTÖRÜNDE DEVRİM HAZIRLIĞI

A
A
A
BALIKÇILIK SEKTÖRÜNDE DEVRİM HAZIRLIĞI

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Genel Başkanı Ramazan Özkaya, kısa bir süre içerisinde balıkçılık sektöründe devrim yaşanacağını açıkladı.
Ankara’da, Sür-Koop Genel Merkezinde gerçekleştirilen Bölge Birlik Başkanları toplantısında konuşan Özkaya, "Önümüzdeki günler balıkçılık sektörü için çok önemli günler olacak" dedi. Balıkçılığın anayasası olan 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununun köklü bir değişikliğe uğrayacağını ve günümüz şartlarına göre revize edileceğini anlatan Özkaya, şöyle konuştu: "Sektörümüzle ilgili her kesimden bu kanun değişikliği hakkında görüş alınarak görüşler masaya yatırılacak, üzerinde tartışılıp yeniden yazılarak
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülerek kanunlaşacaktır.Ayrıca, dört yılda bir çıkarılan Ticari ve Sportif Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen tebliğlerde yine değişik gruplardan görüşler alınarak önümüzdeki günlerde çıkarılarak uygulanmaya başlanacaktır."
Özkaya, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu 1971 yılında çıkarılmış olup bugüne kadar bazı küçük değişikliklere uğrayan bir kanun olduğunu, ancak bugün gelinen noktada günümüz balıkçılık sektörünün ihtiyaçlarına, sorunlarına cevap veremeyecek duruma geldiğini ifade etti. Üç tarafı denizle çevrili ülkemizde yıllar geçtikçe yapılan teşviklerden balıkçılık filomuzun çok güçlendiğini anlatan Özkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "avlanma gücü çok artmış, kurala uyulmadan yapılan balıkçılık ve özellikle illegal
troller inanılmaz şekilde artmış, deniz kirliliği büyük boyutlara ulaşmıştır. Bunun sonucu olarak da stoklarda azalmalar başlamıştır.Bu olumsuzlukların ortadan kalkması için, sürdürülebilirlik ve stokların kendilerini yenileyebilmeleri ve yeni bir avlanma planı yapılabilmesi, konulan yasaklara uymayanlara uygulanacak yaptırımlar için 1971 yılında çıkarılan 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu’nun revize edilerek yeniden yazılması balıkçılığımızın geleceği için çok önemlidir."
Özkaya, konuşmasında; denizlerimiz ve iç sularda su ürünleri stoklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir işletilmesini sağlamak amacıyla 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve buna ait Yönetmelik Gereği 1 Eylül 2012- 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında uygulanacak 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ile 3/2 Numaralı Sportif Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğler de Resmi Gazete de yayımlanarak uygulamaya gireceğinin de bilgisini verdi.
1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve 3/1 Nolu Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ çalışmaları nedeniyle önümüzdeki günler hem balıkçılar hem de sektör için çok önemli olduğunu anlatan Özkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü, çıkaracak tebliğ dört yıl uygulamada kalacak buna bağlı olarak tüm balıkçılarımız bu tebliğde çıkan zaman, yer ve boy yasaklarına uygun olarak balıkçılık yapacaklardır. Onun içindir ki yapılacak tebliğ çalışmalarına herkes katılmalı, görüşlerini ve önerilerini açıkça bildirmeli,
çalışmalara katılarak çıkacak tebliğlere katkı sağlamalıdır.Toplantılara katılamayanların, görüşlerini; Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne veya Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği’ne iletmeleri çıkarılacak tebliğlere katkı sağlayacaktır.Sektörün içinde bulunan herkes, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bilim adamlarımızın ortak paydada buluşularak bu tebliğlerin çıkarılması, uygulamada çıkabilecek pürüzleri de büyük ölçüde engelleyecektir."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman "Minik eller büyük hayaller” projesi Adıyaman’da devam ediyor Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü koordinesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile başlatılan proje kapsamında, ’Minik eller büyük hayaller’ temalı etkinliklerde çocuklar eğlenirken öğreniyor. 22-26 Nisan haftasında gerçekleşen etkinliklerde matematikten kodlamaya, kültür-sanattan eğitime birçok alanda sunulan etkinliklerle çocuklar hoşça vakit geçiriyor. 23 Nisan Çocuk Şenliği etkinlikleri kapsamında hafta boyunca Adıyaman’da halk eğitimi merkezlerince akıl zeka oyunları, bilim, sanat, seramik, ebru, çini, resim, mutfak atölyesi, geleneksel sanatlar ve kültürel mirasın tanıtılması, fotoğraf sergisi, ağaç dikimi ve spor faaliyetleri gibi birbirinden farklı etkinlikler düzenleniyor. Çocukların yenilikçi, problem çözen, farklı düşünen ve pozitif kişilik özelliklerine sahip olmalarının hedeflendiği "Minik eller büyük hayaller" programı kapsamında hafta boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle, 4-14 yaş aralığındaki çocuklar ve gençlerin bireysel yeteneklerini fark etmesi ve doyasıya eğlenmesi bekleniyor. Konuyla ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında, geleneksel sanatlar ile kültürel mirasımızı çocuklarımıza tanıtmak, çocuklarda yeni ilgi alanları oluşturmak ve çocukların yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olmak amacıyla yola çıkılan ’Minik eller büyük hayaller’ projesiyle Adıyaman’da çok farklı etkinliklere imza atıyoruz. Evlatlarımıza ebru, resim, çini, mutfak atölyesi, ağaç dikimi ve spor atölyeleri gibi pek çok alanda halk eğitim merkezlerimizin kapısını açarak geleceğimiz olan çocuklarımızla kültür ve sanatı buluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.
Samsun Geleceğin mühendisleri için iş birliği Makina Mühendisleri Odası(MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde çalışmalarını yürüten Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği(MÜDEK) sayesinde ’daha iyi yetiştirilmiş ve nitelikli’ mühendislerin mezun edildiğini açıkladı. MMO Samsun Şubesi, Samsun Üniversitesi(SAMÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Paydaş Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Toplantıya SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve MMO Samsun Şube yöneticileri katıldı. Toplantıda, SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Keleş, bölüm tanıtımını yaptıktan sonra MÜDEK başvuru hazırlıkları hakkında katılımcılara detaylı bilgi aktardı. Gürkan’dan MÜDEK’e övgü Toplantı ile ilgili basına bilgi veren MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, MÜDEK’in, farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaptığını hatırlatarak, "MÜDEK, Türkiye’de mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunuyor. Böylece güncel ve gelişmekte olan teknolojileri kavrayan, daha iyi eğitilmiş ve daha nitelikli mühendisler yetiştirilerek toplumun refahının ileri götürülmesine katkı sağlanıyor" dedi. Eğitim kalitesinde artış MÜDEK’in Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı (ENAEE-European Network for Accreditation of Engineering Education) ile International Engineering Alliance(IEA) Washington Accord’a üye olduğunu da hatırlatan Kadir Gürkan, "SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü, bu kapsamda başladığı çalışmalarını devam ettiriyor. Bu çalışmalar, öğrencilerimizin eğitim kalitelerinde önemli artışa yol açacaktır" diye konuştu.
Niğde Niğde’de İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı yapıldı Mesleki eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, istihdam politikalarının oluşturulması ve işsizliğin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmak amacıyla oluşturulan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. 81 ilde eş zamanlı yapılan, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın çevrimiçi katılımı, ’İİMEK’lerin Etkinleştirilmesi Özel Gündemi’ ile Vali Cahit Çelik başkanlığında toplandı. Toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın çevrimiçi katılımı ile ’İİMEK’lerin Etkinleştirilmesi Özel Gündemi’ görüşüldü, daha sonra Niğde’de yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar değerlendirildi. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarının engelli bireylerin mesleki eğitimi ve istihdamı alanında daha etkin görev almasına yönelik çalışmalar yapılması, kadın istihdamının artırılması, kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi amacıyla tüm paydaşlar ile işbirliği içerisinde Kadın Girişimciliği ve Kadın Kooperatifçiliği Çalıştayı düzenlenmesi kararı görüşüldü. Yapılan toplantıda ayrıca Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği 2024 Mart ayı raporu ile İİMEK Denetim Kurulu faaliyetleri değerlendirildi. Bu çerçevede İİMEK’lerin daha etkin hale getirilmesi amacıyla tüm katılımcı kurumların işbirliğinde çalışılması yönünde karar alındı.