GENEL - 16 Ocak 2012 Pazartesi 13:49

EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN:

A
A
A
EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN:

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Çalışmalarında son aşamaya geldiğimiz yeni teşvik sistemimiz bir taraftan cari açıkla mücadele edecek, diğer taraftan da istihdam yaratıcı bir yapıda olacaktır" dedi.
Bakan Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması 2011 Ekim dönemi sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Çağlayan, "Dünyanın pek çok ülkesinde ekonomik kriz dalgası şirketleri ve ülkeleri zor durumda bırakıp, işsizliği artırırken, nüfus yaş ortalaması 28 olan Türkiye’de işsizlik rakamlarının tek hanede olması önemlidir" dedi.
Ekim ayı işsizlik oranının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.1 puan azalarak yüzde 9.1’e gerilemesinin işsizliği tek haneli rakamda tutma konusunda kararlılığı gösterdiğini kaydeden Çağlayan, Ekim 2011 itibariyle yaratılan istihdam ve işgücüne katılma oranının önceki Ekim ayları içinde en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti. Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti:
"Her yıl 800 bin kişinin istihdam piyasasına katıldığı bir ekonomide 1 yıl içinde 1 milyon 514 bin kişiye istihdam yaratılması, Türkiye ekonomisinde çarkların ’istihdam yaratıcı’ döndüğünü göstermektedir. Bir yıl içinde istihdam piyasasına katılımın yaklaşık 2 katına yakın istihdam yaratılmıştır. 9 aylık büyümenin yüzde 9.6, bir yıllık ihracat artışının yüzde 20 düzeyinde gerçekleşmesi istihdam artışına büyük katkı yapmıştır. İşsizlikteki bu azalışta 134.6 milyar dolara ulaşarak rekor kıran
ihracatımızın, 101 ülkede kırılan ihracat rekorunun, sayıları 52 bini aşan ihracatçılarımızın büyük katkısı söz konusudur. İşsizliğin tek hanede devam etmesinde 2011 yılının 11 ayında gerçekleştirilen 37 milyar dolara ulaşan hizmet ihracatının da etkisi büyüktür."
Türkiye ekonomisinin, ihracatıyla, üretimiyle, büyümesiyle son 6 yılda 4 milyon 200 bin kişiye istihdam yarattığına dikkati çeken Çağlayan, her yıl 800 bin kişinin istihdam piyasasına katıldığı bir ekonomide yılda ortalama 700 bin kişiye istihdam sağlanması ekonominin her şeye rağmen istihdam yaratıcı bir yapıda olduğunu gösterdiğini söyledi. Çağlayan, "Çalışmalarında son aşamaya geldiğimiz yeni teşvik sistemimiz bir taraftan cari açıkla mücadele edecek, diğer taraftan da istihdam yaratıcı bir yapıda
olacaktır" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir