YEREL HABERLER - 22 Ocak 2012 Pazar 09:51

HACILARA ANTİBAKTERİYEL İHRAM

A
A
A
HACILARA ANTİBAKTERİYEL İHRAM

Hac farizasını yerine getirmek için mukaddes topraklara giden hacı adayları, su, kir ve leke tutmayan kumaşlardan yapılan ihramlarla hastalılardan korunacak.
Hacı adaylarının kutsal topraklarda en çok sıkıntı çektiği kıyafet konusuna Bursalı tekstilciler çare buldu. Daha önce polen ve tozlara karşı kumaş imal eden kimya mühendisi Ekrem Hayri Peker, hacı adaylarının kutsal topraklara çektiği sıkıntıyı sona erdirecek kıyafet üretti. Su, kir, leke tutmayan, mikrop ve bakterilerden koruyan kumaş ile üretilen hac kıyafetleri, Bursa’dan tüm dünyaya ihraç edilecek.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan kimya mühendisi Ekrem Hayri Peker, "Maksadımız hac ve umre farizasını yerine getirenlerin giydiği kıyafetler yerine daha fonksiyonel kıyafetler sunmak. Su, kir, leke tutmayan kumaşlar ürettik. Dökülen sıvıların akıp gittiği, ketçap, yağ gibi sıvıların peçeteyle alındığı rahat bir kıyafet kutsal topraklara yolculuk yapanlara çok faydalı olacak. Ayrıca uzun yolculuklarda insanlar yoğun bir şekilde bakterilere maruz kalıyor. Hac ve umre yolculukları sırasında giyilen kıyafetlere antibakteriyel kimyasal uygulaması bu yolculuğa çıkacak insanların mikrop ve bakterilerden koruyacak" dedi.
TER KOKUSUNA SON
Sıcak havalarda hac yolculuğa çıkan insanlar için geliştirilen projeyle ter sıkıntısına çözüm bulunacağının altını çizen Peker, "Ter tutmayan kumaş çalışmamız, sıcak ve soğutucu ortamlarda vücudumuz ter içinde kalır. Ter vücudumuzda kurur ve kendimizi kötü hissederiz. Oysa bu giysilerin dikildiği kumaşların ter tutmazlık özelliği kazandırabiliriz. Bu şekilde terlediğimizde ter zerrecikleri birikmeden vücudumuzdan atılacak, birikmeyecek, vücudumuz kötü kokmayacak. Bu çalışmalarımıza anti-bakteriyel uygulamasını da ilave edebiliriz. Bu şekilde kendimizi bakterilerden koruyabiliriz" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türkiye’ye kaçak yolla getirilen yaklaşık 100 bin adet tıbbi sülük ele geçirildi Kaçakçılık suçlarıyla mücadele ekipleri ile Arnavutköy İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından bir otelde yapılan operasyon çerçevesinde Türkiye’ye kaçak yolla getirilen 28 kilogram ağırlığında ve yaklaşık 100 bin adet tıbbi sülük ele geçirildi. Operasyon çerçevesinde yakalanan 2 şahsa da 2 milyon lira ceza kesildi. İstanbul kaçakçılık suçlarıyla mücadele Şube Müdürlüğüne gelen bir ihbar doğrultusunda Savcılık talimatı ve alınan arama izniyle Arnavutköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Görevlisi ekipleri Arnavutköy’de bulunan bir otele operasyon gerçekleştirildi. Operasyon çerçevesinde, 2 yabancı uyruklu şahsın bavulunda özel olarak hazırlanmış keseler bulundu. Keselerin içinde 28 kilogram ağırlığında ve yaklaşık olarak 100 bin adet civarındaki tıbbi sülük olduğu tespit edildi. Cites belgesine tabi olan ve kaçak yollarla İran’dan Türkiye’ye pazarlamak için getirildiği beyan edilen tıbbi sülüklerle ilgili herhangi bir evrak belge ibraz edilemediği öğrenildi. Ekipler, 1380 sayılı su ürünleri kanun kapsamında yasadışı yolla Türkiye’ye getirilen 28 kilogram civarındaki tıbbi sülüklere el koydu. Kaçak olarak tıbbi sülükleri Türkiye’ye getiren 2 yabancı uyruklu şahıs hakkında 2 milyon 624 bin 408 lira idari para cezası uygulandı.