YEREL HABERLER - 12 Ocak 2012 Perşembe 17:19

NAZİLLİ’DE ASAYİŞ OLAYLARI 1 YILDA YÜZDE 7.76 AZALDI

A
A
A
NAZİLLİ’DE ASAYİŞ OLAYLARI 1 YILDA YÜZDE 7.76 AZALDI

Nazilli İlçe Emniyet Müdürü Atıf Şahin, 2011 yılı genel değerlendirme toplantısı düzenledi.
İlçe Emniyet Müdürlüğü Makam Odasında düzenlenen toplantıda Emniyet Müdürü Atıf Şahin, Nazilli’de asayiş olaylarının 2010 yılına göre 2011 yılında yüzde 7.76 oranında azalma meydana geldiğini belirtti. Şahin açıklamasında; “2011 Yılı içerisinde İlçe Emniyet Müdürlüğümüzce ilçemizde mevcut huzur ve güven ortamının devamı, muhtemel olayların önlenmesi, aranan şahısların takibi ve yakalanması ayrıca; suç işleme hazırlığında olan şahıslara karşı polisin caydırıcı faaliyetlerinde etkinliğinin arttırılabilmesi amacıyla 155 Polis İmdat telefonuna toplam 16 bin 662 ihbar yapılmış, yapılan ihbarlara KOM-TEM-Asayiş-Önleyici ve Trafik ekiplerimizce müdahale yapılmış, bu olaylardan 3 bin 779 adet olaya suç numarası verilerek toplam 4 bin 559 kişi yakalanarak adli mercilere intikal ettirilmiş ve 216 kişi tutuklanmıştır.”
“11 EKİPLE 24 SAAT ARALIKSIZ ÇALIŞIYORUZ”
İlçemizde meydana gelen Şahsa Karşı ve Mala Karşı suçların önlenmesi, Faili Meçhul olayların aydınlatılması ve Faili firarda bulunanların yakalanması için toplam 5 adet Önleyici, 4 adet Asayiş, 1 adet Çocuk ekibi, 1 adet Polis Merkezi ekibiyle 24 saat aralıksız olarak çalışmalar devam etmektedir diyen Atıf Şahin; “Asayiş Büro Amirliğine Adli Mercilerden toplam 2 bin 805 adet yakalama ve gıyabi tevkif müzekkeresi intikal etmiş, 2 bin 672 adetinin gereği yapılmış, ayrıca 407 şahsa Kabahatler Kanununa Göre İdari Yaptırım Kararı uygulanarak toplam 28 bin 453 TL para cezası tatbik ettirilmiştir. KOM Büro Amirliğince toplam 152 olayda 430 şüpheli yakalanmış, 95 kişi tutuklanmış, 18 kilo Kubar Esrar, 176 bin 140 paket kaçak sigara, 6 adet ruhsatsız tabanca, 4 adet kuru Sıkı Tabanca, 19 adet Sahte Para, 40 bin 120 Litre kaçak Motorin elde edilmiştir. Ayrıca sporda şiddetin önlenebilmesi için çıkarılan 6222 sayılı yasa kapsamında ilçemizde oynanan maçta 5 kişi hakkında tedbir kararı seyirden men uygulanmıştır” dedi.
“2011 YILINDA SÜRÜCÜLERE 427 BİN 685 TL CEZA KESİLDİ”
Sürücülere 427 bin 685 TL para cezası uygulandığına dikkat çeken Şahin; “Trafik Büro Amirliğimiz görevlilerince toplam 20305 araç kontrol edilmiş, 427 bin 685 TL para cezası uygulanmış, 191 adet araca alkolden işlem yapılarak, bin 900 adet araç Trafikten Men edilmiştir. Halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile olayların yoğunluk gösterdiği yerlerde devriye hizmetleri takviye edilmesi yanı sıra, suç analizinde tespit edilen evden- İşyerinden-Otodan ve Açıktan Motorlu Bisiklet Hırsızlık olaylarının yoğunlaştığı mahallelerde yine olayların olduğu saat aralığı 14.00-16.00 ve 21.00-23.00 saatleri arasında oluşturulan yaya devriyeler ile Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği görevlilerimiz ve Güven Timlerimizce vatandaşlarla kurduğu sağlıklı Polis Halkla ilişkiler neticesi vatandaşların potansiyel suçlu grupları hakkında vermiş olduğu bilgiler değerlendirilerek etkin önleyici tedbirler alınmaktadır” dedi.
“2011 YILINDA YÜZDE 7.76 ORANINDA OLAYLAR AZALDI”
Görevli ekiplerimiz ve yaya devriyelerimizce şüpheli şahıslar ve araçlar üzerinde GBT sorgulamaları ile Araç sorgulamaları yapılmaktadır diyen Şahin; “Vatandaşlarca 155 Polis İmdat telefonuna gelen ihbarlar süratle değerlendirmeye alınarak ekiplerimizce ciddiyetle yasalar çerçevesinde olaylara müdahale edilmek suretiyle vatandaşın güveni kazanılmış, olaylara bu kararlı müdahale tarzı suç işleme eğiliminde olan şahıslar üzerinde caydırıcı tedbirler alınmaya devam edilmekte olup, 2010 yılında meydana gelen olaylara göre 2011 yılında yüzde 7.76 azalma meydana gelmiştir” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.