YEREL HABERLER - 31 Ocak 2012 Salı 14:13

ÇORUM İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI YÜCEL SAYGI’DAN SAKARYA ARICILAR BİRLİĞİNE ZİYARET

A
A
A
ÇORUM İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI YÜCEL SAYGI’DAN SAKARYA ARICILAR BİRLİĞİNE ZİYARET

Çorum İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Saygı, Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliğini ziyaret etti.
Saygı, düzenlenen arı yetiştiricilerinin sorunları ve çözüm önerileri konulu toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye’de kilometre kareye 5,5 kovanın düştüğünü, 57 olan arı yetiştiricilerinin yaş ortalamasının ise arıcılığın geleceği açısından önemli bir sorun olduğunu söyledi.
Zor şartlarda üretim yapan arı yetiştiricilerinin sorunlarına duyarsız kalınması nedeniyle arıcılığın Türkiye’de bir türlü gelişemediğine de dikkat çeken Saygı, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği yönetimine alternatif yeni bir çalışma programı oluşturduklarını, yönetime geldiklerinde ise tüm arıcıların yöneticisi olacaklarını söyledi.
Yücel Saygı, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği yönetimine alternatif olarak Türkiye arıcılığının sorunlarını ve çözüm yollarını hazırladıkları yeni bir çalışma programı ile hayata geçirmeyi hedeflediklerini de ifade ederek yeni çalışma programlarını şöyle özetledi: “Bugünkü mevcut durumu itibari ile Merkez Birliği Yönetimi; Türkiye arıcılarını kucaklayamayan, biz demekten imtina eden yalnızca ben diyen kişilerden oluşmaktadır. Yönetime geldiğimizde ben değil biz diyeceğiz. Tüm arıcıların yöneticisi olacağız. Yönetim kurulu üyeleri bölgelerine, iline göre değil, kabiliyet ve hizmet edebilme kabiliyetine göre seçilecektir. Islah amaçlı kurulmuş bulunan Arı Yetiştiricileri Birlikleri bu güne kadar hiçbir ıslah çalışmasını başlatmamıştır. Biz, Türkiye’de ekonomik öneme haiz bulunan Muğla arısı, Anadolu Arısı, Trakya ve Karadeniz arılarının bölgelere göre ekotip tanımlamalarını yaparak, ıslah çalışmaları başlatılacağız. Ana arı üretiminde kalite kontrol yönetimi getirilecektir. Arı sağlığı ile ilgili projemiz hazırdır. Bu proje sadece arı sağlığı değil aynı zamanda balda kalıntı sorununu çözecek bir projedir. Sahte bal satışını önlemek ve toplumu bilinçlendirmenin tek bir yolu vardır. ‘Arıcılık Kanunu’ bu güne kadar üç dönemde hazırlandı ancak hiçbiri yöneticilerin şahsi menfaatlerinden dolayı meclise gitmedi. Bu kanun bizim olmazsa olmazlarımızdandır. Mutlaka çıkaracağız. Kovan imalatında bir standaret oluşturulacak ve ülke genelinde aynı standartta kovan üretilmesi sağlanacaktır. Çalışır durumda olmayan bir çok birliğin bal dolum tesisleri ile ilgili hazırladığımız proje kapsamında birliğimizin tek bir markası olacak ve TAB (Türkiye Arıcılar Birliği) markası adı altında arıcılarımızın ürünleri satılacaktır. Arıcılarımız, arıcılık ile ilgili her konuda bilgilendirilecek ve eğitilecektir. Online konaklama projesi hazırlanacak ve arıcılarımızın hizmetine sunulacaktır. Bal veriminin ve Bal Ormanlarının artırılması için çalışmalar yapılacaktır. Ana arı desteklemesi gündeme alınacak ve desteklemenin ana arı üreticileri üzerinden yapılması sağlanacaktır. Ülkemizde arıcıların yaş ortalaması 57’nin üzerindedir. Gelecek 10 yılın planlaması yapılarak gençlerin arıcılığı meslek edinmelerine yönelik çalışmalar yapılacaktır. Ülkemizde organik arıcılığın yaygınlaştırılması için ilgili Bakanlık ile ortak çalışmalar yapılacaktır.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Turunç Masa, 10 yılda 5 milyon 426 bin 85 kent sakiniyle iletişime geçti Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin 10’uncu yılını geride bırakan yönetişim sistemi Turunç Masa’yı ilçe sakinleri anlattı. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın her detayıyla ilgilendiği Turunç Masa, halkla ilişkiler, iletişim ve bir yönetim projesi olarak 17 Kasım 2014’te uygulanmaya başladı. Turunç Masa, 10 yıl içinde başvuru masası, çağrı merkezi, gezici ekipler, sosyal medya, web ve basın birimleriyle kuruluşundan bu yana Muratpaşalıların istek, öneri ve şikayetlerini çözüme kavuşturdu. Turunç Masa, 10 yılda 5 milyon 426 bin 85 kent sakiniyle iletişime geçti. İlçe sakinleri anlattı Muratpaşa sakinlerinden Neslihan Demircioğlu, Turunç Masa’nın ihtiyaç duyduklarında ulaşabildikleri bir destek hattı olduğunu söyledi. “Benim için Turunç Masa, belediyemizin hem bilgi alabileceğimiz hem de bize kolaylıklar sunan bir hizmeti” diyen Demircioğlu, birçok konuda Turunç Masa’dan destek aldığını belirtti. Demircioğlu, sokak hayvanları, sosyal yardımlaşma ve bitki desteğinin yanı sıra deprem felaketinde de Turunç Masa faaliyetlerinin etkisinin büyük olduğunu dile getirdi. Turunç Masa’nın Muratpaşa Belediyesi’ne bağlı şikayetlere çözüm üreten bir birim olduğunu söyleyen Raşit Mercan ise “Benim için Turunç Masa, taleplerimiz sonuçlanana kadar takibin sağlanmasıdır” dedi. Kadir Akgöl ise “Benim için Turunç Masa, belediyeye gitmeden şikayetlerimizi dile getirmektir. Onlar da gereken işlemleri yapıyor” diye konuştu. Akgöl, ayrıca işlemler tamamlanırken Turunç Masa’nın kendilerine dönüş yaparak süreç hakkında bilgilendirdiklerini de söyledi.