GENEL - 22 Ocak 2012 Pazar 20:06

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU:

A
A
A
DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU:

Kayseri’de Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen geceye katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin dış politikasının komşuları ile maksimum entegre pozisyonuna geçmek olduğunu belirterek, "Türkiye coğrafyası bakımından iki ucu keskin bir kılıç gibi. Doğru kullanmazsak kendimizi yaralarız" diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve davetliler katıldı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "13. yüzyıl Anadolu’nun medeniyetimizin parçası haline gelmesi bir serüvenin sonucu oldu. Bu değerler dünyasını sosyal ahlaka tercüme eden piyasadır. Ahlak ancak piyasada gerçek değerini bulabilir veya kaybedebilir. Piyasanın ortaya çıkardığı ekonomik güçlük büyük devletlerin altyapısını oluşturur. Büyük devletler piyasalar varsa ayakta kalabilir" dedi.
"Türkler iyi ordu kurarlar ama iyi tüccar olamazlar diye bir kanaat var ama Kayserililer bu zihniyetin yanlış olduğunu ortaya çıkarıyorlar. Türkler ticareti ne kadar iyi yaparlarsa o kadar düzenli ordu kurabilirler" diyen Davutoğlu, "Gerek siyasette gerek ekonomide, yereli genelle birleştirmektir. Bir bebeğin doğduktan sonra orantılı bir şekilde büyümesi gerekiyorsa aynı şekilde bir ülkenin gelişme stratejileri de aynı ölçekte gelişmelidir. Bu gün güzel olan bunların birlikte gelişiyor olmasıdır" diye
konuştu.
Şirketlerin stratejisi ile ülkenin stratejisinin arasında bağ kurulması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti.
"İş dünyasından yeterli destek alamazsak ürettiğimiz her şey afaki kalabilir. Sizler de ülkeyi nasıl yönettiğimiz konusunda yeterli doneyi alamazsanız başarılı olamazsınız. Türkiye’nin dış politikası çevre komşularla bütünleşmek. Sıfır problemden maksimum entegre pozisyonuna geçmek. Kadim ekonomik alanları tekrar tarih sahnesine çıkarmaktır. Çevre ülke bakanları ile toplantılar yaptık. Meselemiz, bu coğrafyalarla bütünleşmek zorundayız. İstiyoruz ki yükselen Asya ile geleneksel Avrupa ekonomisindeki
bütün bağlar bizim üzerimizden gerçekleşsin istiyoruz. Bizim bu anlamda büyük doğal kaynaklarımız yok ama öyle bir coğrafyamız var ki, en büyük kaynağı elde ederiz. Bu coğrafya iki ucu keskin kılıç gibi. Doğru kullanırsanız en etkin mücadele aracı, yanlış kullanırsanız kendinizi yaralarsınız. Bu coğrafyanın hakkını vermek istiyoruz yoksa altında eziliriz. Hakkını vermek bütünleşmektir.
Kırgızistan’daki çatışmalarda, bu kriz ortamından nasıl çıkabiliriz, nasıl yeni entegrasyon yaratabiliriz. Suriye ile ilgili çelişkiler var ama bu Suriye’nin kendi halkı ile çatışmasıdır. Bu çelişki aşılacak. Kendi halkı ile çatışanlar haklı yenemezler halkın karşısında yenilirler. Türkiye’nin büyük bir ekonomik performans sergilemesi halk ile devletin arasında bağ kurmasıdır. Biz bütün Ortadoğu coğrafyası ile tek bir coğrafya için çalışacağız.
Libya, Mısır ve Tunus’da gerilimler oldu ama bu gün demokratik seçim ile iş başına gelenlerin hepsi yönünü Türkiye’ye dönüyor. Bütün devlet kurumlarına genel stratejik iş birliği için talimat gönderildi. Bütün devlet kurumları Tunus’un ayağa kalkması için oranın kurumları ile işbirliği içinde olacak. Ekonomi Bakanımız oraya gidecek. Fas Dışişleri Bakanı, Libya Başbakanı Türkiye’ye gelecek. Libya’nın nasıl ayağa kalkacağını konuşacağız. Bölgede devletler halklarla barıştıkça tarihleriyle ve bizimle
barışacaklar. Bu Suriye’de de böyle olacak. Suriye’de halkın iradesi egemen olduğunda entegrasyonun yolu açılacak.
İnşallah gece gündüz çalışarak Suriye’nin dar boğazdan çıkması için çalışacağız. İş adamları, Tunus, Libya, Mısır’a her türlü desteği vereceğiz. Ülkemize yapılan yatırım kadar stratejik öneme sahip. Sizden bu değişen Ortadoğu içinde en büyük beklentimiz, dönüşüm geçirmekte olan ülkelere elinizi uzatmanızdır. 21. yüzyıl bu coğrafyalarda şekillenecektir. Bu coğrafyalar bizim için ekonomik olarak entegre olabilecek alanlardır. Bunun bizim kağıt üzerinde yapmamız yetmez, sizin bu konuda devreye girmeniz
gerekir. Bizim beklentimiz budur.
2023 yılında çok büyük bir hedef belirledik. Hesap yapmaya başladık. ABD, Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Kanada, Avustralya bu ilk 9 büyük ülke arasında olacak. Biz bunlarla rekabet ederek ilk 10 ülke içine gireceğiz. Biz bunu siyasi sınırlara saygı göstermekle birlikte ekonomik sınırları ortadan kaldırarak göstereceğiz."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir