YEREL HABERLER - 11 Ocak 2012 Çarşamba 18:54

SETBİR, ET VE BALIK KURUMU`NUN PİYASAYA GİRMESİNİ DEĞERLENDİRDİ:

A
A
A
SETBİR, ET VE BALIK KURUMU`NUN PİYASAYA GİRMESİNİ DEĞERLENDİRDİ:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın et ve süt piyasalarını düzenleyen bir kurum oluşturulmasına yönelik kanun taslağı çalışmalarını değerlendiren SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, piyasa düzenleyici bir kuruma ihtiyaç olduğunu SETBİR ve sektör olarak bunu desteklediklerini, yapı içerisinde aktif olarak yer almak istediklerini söyledi. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (SETBİR) Izmir’de yapılan ikinci sektör kurulu toplantısında konuşan SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Et ve Balık Kurumu’nun et ve süt piyasalarını düzenleyen bir kuruma dönüştürülmesine yönelik kanun taslağı çalışmalarını son derece olumlu bulduklarını söyledi. Ancak bu düzenlemenin ardından Et Balık Kurumu’nun (EBK) perakende de yer almaması gerektiğini dile getiren Yörük, “EBK’nın devletin kendisine sağlamış olduğu destek ve imtiyazlar ile perakende sektöründe rekabet etmesi sektördeki ticari dengeleri bozacak ve haksız rekabete yol açacaktır. EBK’nın düzenleyici olarak yer aldığı bir pazarda aynı zamanda rekabet eden bir kurum olarak yer alması sektöre zarar verir. Bir maçta hem hakem hem de futbolcu olamazsınız. Bir tanesini seçmek zorundasınız” diye konuştu.
"ET VE SÜTTE KDV YÜZDE 1’E ÇEKİLMELİ"
Türkiye hayvancılık sektöründeki temel sorunlar arasında yer alan yüksek üretim maliyetleri, düşük tüketim ve kayıt dışı üretime dikkat çeken Yörük, “Hükümetimizin almış olduğu tedbirler ve ithalata izin verilmesi sektördeki kayıt dışını belirli bir oranda aşağıya çekti. Yine de kayıt dışı hala çok yüksek. Şu anda toptan ete yüzde 1, perakende ete ise yüzde 8 KDV uygulanmakta. Aradaki yüzde 7’lik fark korkarız ki illegal çalışmaları artıracaktır. Haksız rekabeti tekrar artıracak bu uygulama yerine toptan ve nihai tüketici bazında KDV oranlarının eşitlenerek en alt düzeye indirilmesi bu önemli problemin çözümüne katkı sağlayacaktır. İnanıyoruz ki sadece ette değil süt sektöründe de KDV oranının toptan ve perakende de yüzde 1’e düşürülmesi önemli bir adım olacaktır” dedi.
"ÇİĞ SÜT FİYATINDA AB MODELİNE GEÇİLSİN"
Süt fiyatlarındaki istikrarsızlığı önlemeye yönelik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın attığı adımlara dikkat çeken Murat Yörük, “Hayvancılık politikaları açısından süt ve kırmızı et sektörleri birbirinin rakibi veya alternatifi değil, bütünleyicisidir. Bu nedenle sektördeki sorunu sadece çiğ süt fiyatına indirgeyerek mesafe kaydedemeyiz. Bizler çiğ süt fiyatlandırılmasında miktar-litre bazında destekler yerine AB’de olduğu gibi çiğ sütün yağ ve protein oranı dikkate alınarak fiyatlandırma yapılması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca sistemin sadece Güney Marmara ve Trakya ile sınırlı kalmaması; İç Anadolu, Akdeniz ve Güney Ege’yi de kapsayacak şekilde geniş, geliştirilmiş, sistemli ve aynı zamanda yasayla birleştirilecek şekilde örgütlü üreticilerden oluşan bir hale getirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla bir yıl boyunca çiğ süt fiyatının sabit kaldığı, verilen desteklerin ve fiyatlandırmanın ise çiğ sütün yağ ve protein oranına göre belirlendiği bir sistemin tüm ülkede geçerli olacak şekilde oluşturulmasını arzu ediyoruz”
ÜRETİCİ TEREYAĞINA İHRACAT TEŞVİĞİ İSTİYOR
Süt sektöründeki olumlu gelişmelere dikkat çeken SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı, süt tozuna verilen ihracat teşvikleri sayesinde 2010 yılında 169 milyon dolar olan süt ve süt ürünleri ihracatının 2011 yılında 210 milyon doları geçtiğini söyledi. Yörük, süt tozuna verilen desteğin peynir, tereyağı, içme sütü, yoğurt gibi süt ürünlerinde de geçerli olması halinde ihracatta ciddi sıçrama yapılacağını söyledi.
SETBİR VAN’DA SÜT VE AYRAN DAĞITACAK
13.5 milyon tonu aşan üretimi ile dünyanın en çok süt üreten 15’inci ülkesi olan Türkiye’de süt tüketiminin hala istenilen boyutlarda olmadığına dikkat çeken Yörük, bu nedenle sektör temsilcileri olarak geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de süt tüketimini artıracak kampanyalara destek vereceklerini söyledi. Bu kapsamda haftada 2 veya 3 gün ilkokul öğrencilerine süt dağıtımı yapılan Okul Sütü Projesi’ne desteklerinin süreceğini açıklayan Yörük, Okul Sütü Projesi kapsamında bu yıl Van Erciş’te de süt ve ayran dağıtımı gerçekleştireceklerini söyledi. Yörük ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nın çabaları sonucu yayınlanan ’Okul Kantinlerinde Gıda Satışına ilişkin Genelge’nin süt tüketimini artıracağını söyledi. Yörük, çocukların sağlıklı beslenmesi ve obezite ile mücadelede bu genelgenin önemli bir rol oynayacağını söyledi.
"ET VE SÜTTE GLOBAL OYUNCU OLACAĞIZ"
Et ve süt sektörünün bilimsel bilgi ve belge eksikliğini gidermek için bağımsız bir Bilim ve Danışma Kurulu oluşturduklarını ifade eden Murat Yörük, kurul aracılığıyla Asya’da özellikle Türki Cumhuriyetler ve komşu ülkeler ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Bu amaçla ilk adımı geçtiğimiz günlerde Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Gürcistan, İran ve KKTC büyükelçilikleri ve Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelerek attıklarını kaydeden Yörük, dünyadaki oluşumlarda bu ülkelerle işbirliğine giderek söz sahibi olmak istediklerini belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir