YEREL HABERLER - 01 Şubat 2012 Çarşamba 16:34

OSMANCIK`TA TARİHİ ÇİTLEMBİK AĞAÇLARI KORUNMAYI BEKLİYOR

A
A
A
OSMANCIK`TA TARİHİ ÇİTLEMBİK AĞAÇLARI KORUNMAYI BEKLİYOR

Osmancık Kültür Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Sakin Karakaş,Çorum’un Osmancık ilçesinde bulunan ve Fatih Sultan Mehmet’in gölgesinde dinlendiği rivayet edilen tarihi çitlembik ağaçlarının tescillenerek koruma altına alınması gerektiğini söyledi.
Osmancık Kültür Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Sakin Karakaş Osmancık ilçesinde tescillenerek korunmayı bekleyen 47 tane yaşlı çitlembik ağacı olduğunu açıkladı. Dernek tarafından yapılan araştırma sonucunda çitlembik ağaçlarının en gençlerinin bile 200 yaşından daha yaşlı olduğunun tespit edildiğini belirten Karakaş; ağaçların birer kültür varlığı olarak tescillenmesi gerektiğini ifade etti.
İlçedeki çitlembik ağaçlarıyla ilgili olarak 540 yıl önce Fatih Sultan Mehmet’in bu ağaçların gölgesinde Koyunbaba’nın hayır duasını aldığı rivayet edildiğini anlatan Karakaş; "Dernek olarak 47 çitlembik ağacı tespit ettik. Bu ağaçların birçoğu 200 yaşından fazla. Her ağacın künyesi çıkarılmalı ve bu ağaçların bulunduğu sokak turizme kazandırılmalıdır. Bundan 540 yıl öncesinde bu ağaçların Fatih Sultan Mehmet’e ve Koyunbaba Hazretlerine gölge olduğu halen anlatılmaktadır. Çitlembiklerinin bu öneminin
herkes tarafından bilinmesini sağlamak ve onları korumak bizim tarihe olan bir borcumuzdur" dedi.
Çitlembik ağaçlarının Anadolu’ya özgü bir ağaç olduğunu ekleyen Karakaş, 47 tarihi çitlembik ağacının bir sokakta olduğu tek Anadolu kentinin ise Osmancık ilçesi olduğunu vurguladı.
Çitlembik ağaçlarıyla ilgili rivayetlere göre İstanbul’u fetheden Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmet Otlukbeli Savaşına giderken Osmancık’a geldiklerinde ilçede bulunan Koyunbaba Hazretlerinin hayır duasını almak istedi.
Koyunbaba Hazretlerini çitlembik ağaçlarının gölgesinde dinlenirken buldu. Kendisinden bir arzusunun olup olmadığını sorduğunda, Koyunbaba Hazretleri ilçeden geçen Kızılırmak’ın üzerine bir köprü yaptırmasını istedi. Fatih Sultan Mehmet’in bu sözünü yerine getirmeye ömrü yetmedi. Ancak oğlu Sultan II. Beyazıt tahta geçince ilçeye Anadolu’nun en büyük köprüsünü yaptırdı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir