YEREL HABERLER - 16 Ocak 2012 Pazartesi 13:09

MİLLETVEKİLİ KILINÇ, MOR CEPKENLİ EFELER DERNEĞİNİ ZİYARET ETTİ

A
A
A
MİLLETVEKİLİ KILINÇ, MOR CEPKENLİ EFELER DERNEĞİNİ ZİYARET ETTİ

AK Parti Aydın Milletvekili A.Gültekin Kılınç, Nazilli’de geçtiğimiz yıl kurulan Nazilli Mor Cepkenli Efeler ve Kültür Derneği’ni ziyaret etti.
Efelik kültürünün gelecek nesillere en doğru şekilde yansıtılması gerektiğini ifade eden Milletvekili Kılınç, ziyarette derneğin çalışmaları hakkında bilgi aldı. Milletvekili Gültekin Kılınç’a ziyareti sırasında Nazilli Belediyesi Eski Başkanlarından Esat Ergüler, AK Parti Nazilli İlçe Başkanı ve Ticaret Odası Başkanı Tacettin Pirinç ile yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.
Dernek Başkanı Erhan Darcan, derneklerinin kuruluş amacının Nazilli başta olmak üzere Aydın’ın tanıtılması, Efelik kültürünün gelecek nesillere en doğru şekilde aktarılmasını ayrıca gençlerin kötü alışkanlıklardan kurtarılması olduğunu ifade etti.
“GEÇMİŞİMİZE SAHİP OLARAK GELECEĞİMİZİ ŞEKİLLENDİRECEĞİZ”
Bölgede kurulan derneklerin tanıtım açısından çok önemli olduğunu ifade eden Milletvekili Gületkin Kılınç “Geçmişimize sahip olarak geleceğimizi şekillendireceğiz. Kültürü Avrupa’ya ve dünyaya öğreten millet olarak önce kendimiz inanıp başkalarına da anlatmak için sorumluluğumuzu iyi üstleneceğiz. Efelik fedakarlıktır. Eşimizden, çocuklarımızdan fedakarlık yaparak yapılan bu çalışmalar bölgemiz ve ülkemiz açısından çok önemlidir. Gençlerimizi ve geleceğimizi kurtarmamız için hepimiz özverili bir şekilde çalışmak zorundayız. Sivil toplum kuruluşları ve biz vekiller olarak bu önemli sorumluluğu hep birlikte üstlenmeliyiz. Demokrasinin oluşabilmesi ve kültürümüzün gelecek nesillere aktarılabilmesi için toplum olarak katılımda bulunmalıyız. Özellikle kültürümüzü yansıtan sizler gibi derneklerin önemi yadsınamaz. Tanıtım ve etkinliklerde sizlere projeleriniz doğrultusunda destek olmaya gayret edeceğiz. İstenmeyen durumların ortaya çıkmaması için de aynı amacı taşıyan derneklerin birlikte hareket etmelerini ve ayrılık yaratmamalarını diliyoruz. Bu konuda da sizlere yine büyük görevler düşüyor” dedi.
Nazilli Mor Cepkenli Efeler ve Kültür Derneği Başkanı Erhan Darcan, ziyaret sonunda Nazilli ve Efeliğin tanıtılması, yaşatılması için hazırladıkları bir projeyi Milletvekili Kılınç’a vererek kendisinden destek istedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.