GENEL - 16 Ocak 2012 Pazartesi 10:32

(ÖZEL HABER) DEDELERİMİZİN GİYDİĞİ ÇARIKLAR, AYAK DOSTU

A
A
A
(ÖZEL HABER) DEDELERİMİZİN GİYDİĞİ ÇARIKLAR, AYAK DOSTU

Ankara’da çarık satan işyerinin sahibi Hakan Kızılcık, "Bir ayakkabı, bir çarık veya yemeni 5 hayvan derisinden oluşmakta. Asla ayakları terletme yapmıyor, mantar oluşturmuyor. İçlerinde bulunan killi toprak sayesinde vücudunuzda elektrik oluşturmuyor" dedi.
Ankara’nın Ulus semtindeki tarihi Samanpazarı’nda çarık satan Kızılcık, çarıkların Gaziantep ve Kahramanmaraş bölgesinde yapılan ürünler olduğunu belirterek, bu ürünlerin yaklaşık yüzde 80’e yakınının tasarımlarının 650 yıllık olduğunu söyledi. Ürünlerin çeşitli film ve oyuncular tarafından giyilmiş modeller olduğunu anlatan Kızılcık, çarık ve yemenilerin 650 yıllık modellerden oluşan özel ürünler olduğuna dikkat çekti. Kızılcık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Satışlar kış sezonu olduğu için düşük zaten, insanların bu ayakkabıları tam anlamıyla bilmemesinden kaynaklanan bir yarım satışımız var. Tam olarak ne olduğunu ve ne işe yaradığını ve özelliklerini bilmiyorlar, ona bağlı olarak da yazları da kışın olmadığı kadar biraz daha satışımız fazlalaşıyor. Biraz daha turist gelirse daha çok satışımız oluyor. Genelde satışlarımız düşük bakıldığı zaman."
"Bilenler, mutlaka bir kez aldıklarında bir daha almak için geliyor, çünkü rahattır." diyen Kızılcık, şunları kaydetti:
"Bir ayakkabı, bir çarık veya yemeni 5 hayvan derisinden oluşmakta. Asla ayakları terletme yapmıyor, mantar oluşturmuyor. İçlerinde bulunan killi toprak sayesinde vücudunuzda elektrik oluşturmuyor. Bunlar çok güzel ayakkabılardır. O dönüşler oldukça tekrardan insanlar dönüş yapıyorlar ama onun dışında yeni insanların yaklaşımı biraz, ’Ben bunu giyemem, nasıl giyeceğim, ayakkabının burnu kıvrık’ şeklinde. Müşterilerin isteğine göre de yapıyoruz."
Yemenilerin normalde topuksuz yapıldığını kaydeden Kızılcık, isteğe göre ilaveler yapılabileceğini söyledi. Ayakkabı yapımında kullanılan boyanın kök boyası olduğunu anlatan Kızılcık, kullanılan ipliklerin balmumu ipi olduğunu ve ters olarak dikildiğini belirtti. Kızılcık, ayakkabının bakımı ile ilgili olarak, "Sadece ayda bir kere veya ayda iki kere ayçiçek yağı veya zeytinyağı kullanacak. Üst deriye sadece zeytinyağını sürerek bunun bakımını yapabilir, başka hiçbir şey sürmesine gerek yok. Hatta ilk
günlerde altı kaymasın ayakkabının altına diye patates sürülebilir" dedi.
Çizme modellerinden ’körüklü’ olan çizmeyi gösteren Kızılcık, "Aslında bu bizim yapmış olduğumuz bir model değil, Aydın yöresine has bir üründür. Aydın’da yapılmakta olan ve şu anda bildiğim kadarıyla tek bir ustasının kaldığı körüklü çizme dediğimiz eskiden efelerin ve ağaların giydiği bir çizmedir. Yaklaşık bir buçuk ayda oluşan bir çizme. Bunda ayağınızda kırılma bükülme gibi bir riski yok, körük dediğimiz kısmından dolayı. Tercih edilen bunun da nesli tükenmekte olan artık son ustalarının yaşadığı
bir bot" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya Valisi Ersin Yazıcı koltuğunu Erva Çetin’e bıraktı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Malatya Valisi Ersin Yazıcı makamını ortaokul öğrencisi Erva Çetin’e bıraktı. Görevi devralan Çetin ise deprem bölgesi Malatya’da çocukların daha mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamaları için park, yeşil alan, kütüphane ve spor salonlarının yapılması talimatını verdi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Malatya Valisi Ersin Yazıcı koltuğunu bir günlüğüne Öğretmenler Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Erva Çetin’e devretti. Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır ile okul yöneticilerinin de hazır olduğu devir teslim töreninde valilik koltuğuna oturan öğrenci Erva Çetin, 23 Nisan’ın dünyada ilk ve tek çocuk bayramı olduğunu ifade ederek, “Bize bu bayramı armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle alınıyorum” dedi. Valilik koltuğuna Malatya’daki tüm çocuklar adına oturduğunu ifade eden Çetin, 6 Şubat’ta Malatya’nın büyük bir deprem felaketi yaşadığını hatırlatarak, “Çok zor zamanlar geçirdik. Pandemide de eğitimin iyileştirici gücünü görmüştük. Bu doğrultuda depremden kısa bir süre sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce çeşitli bölgelere konteynerler kurularak çocukların eğitim öğretime devamını sağlandı. Okulların zamanında açılmasını sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere yetkililere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Bugünün küçükleri yarının büyükleridir’ sözünü de hatırlatan temsili Vali Erva Çetin, Malatya’da çocukların mutlu ve huzurlu bir şehirde yaşamaları adına parklar, yeşil alanlar, kütüphaneler, spor salonları, sosyal ve sanatsal aktivitelerin yapılacağı merkezlerin açılmasına öncelik verilmesi talimatını da verdi. Malatya Valisi Ersin Yazıcı ise tüm çocukların bayramını kutlayarak depremin yaralarını en hızlı şekilde giderebilmek için gayret içerisinde olduklarını söyledi. 6 Şubat öncesinde olduğu gibi Malatya’da eğitimin yoluna sıkıntısız devam ettiğini söyleyen Valiz Yazıcı, “Hayatın normalleşmesi adına öncelikle Malatya’da çocukların normalleşmesi gerektiği bilinciyle hareket ediyoruz. İnşallah asrın felaketini yaşamış olan Malatya’mızda çok kısa sürede ayağa kalkacak. O allı şanlı ve kendine yakışır günlerine hızlı bir şekilde kavuşacak. Bunun için 7’den 70’e herkesin desteğini bekliyoruz. Birlik ve beraberlik içinde şehrimizi ayağa kaldırmanın gayreti içindeyiz. Herkese görev düşüyor, valilik olarak bize de büyük görev düşüyor. Bizler de elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu. Temsili devir-teslim töreninde Vali Ersin Yazıcı, Erva Çetin’e hediye takdimi de yaparak eğitim hayatında başarılar diledi.
Bilecik Osmaneli’nde 23 Nisan coşkuyla kutlandı Bilecik’in Osmaneli ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. Osmaneli’nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. İlçedeki tören, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erhan Döş tarafından Osmaneli Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları ilçe stadyumunda devam etti. Buradaki kutlamalara, Kaymakam Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Bekir Torun, Cumhuriyet Savcısı İsmail Küçükdağ, Jandarma Komutanı Teğmen Mustafa Güzel, Emniyet Müdür vekili Selçuk Karakaş Milli Eğitim Müdürü Erhan Döş, il genel meclis üyeleri, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti başkanları, vatandaşlar ile öğrenciler katıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Osmaneli İlkokul Müdürü Şenol Altıntaş, "Bugün burada 104’üncü yılını kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bütün dünya çocuklarına kutlu olsun. Bugünü çocuklarımıza armağan eden başta ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz" dedi. Programda ayrıca günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Çocuk oyunlarının oynandığı ve tekvando gösterilerinin ardından dereceye giren öğrencilere Kaymakam Yüksel Ünal ve protokol üyeleri tarafından ödüller verildi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri ilçede bütün okullarda coşkuyla kutlandı.