GENEL - 01 Şubat 2012 Çarşamba 09:52

CENAZELERİNİ ARAZİLERİNE GÖMÜYORLAR

A
A
A
CENAZELERİNİ ARAZİLERİNE GÖMÜYORLAR

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin Bakılar Mahallesi’nde her aile cenazesini kendi toprağına gömüyor.
Yaklaşık 64 yıldır mahalle statüsünde olan bölgede, belediyeye ait bir mezarlık olmadığı için mahalle halkı, yıllardır cenazelerini kendi arazisine defnediyor. İlk zamanlarda mecburiyetten başlayan uygulama zamanla gelenek haline dönünce bin 500 nüfuslu mahalle Mezarkent’e dönüştü.
Mahalle Muhtarı Nizamettin Arıcan, mahallesinde 40 üzerinde aile mezarlığı bulunduğunu söyledi. Sorunun ilerleyen günlerde daha büyük olacağını belirten Arıcan, mahalleye bir mezarlık yapılması için mücadele ettiğini söyledi. İmar planında mahalleye ait 6 dönümlük bir mezarlık alanı olduğunu ifade eden Arıcan, şöyle konuştu: "Gazipaşa Belediyesi’nin imar planında ’mezarlık alanı’ olarak işlenen araziye mezarlık kurması için belediyeye ve Gazipaşa Kaymakamlığı’na 3 kez dilekçe yazdım. Ancak, şu ana
kadar bir mesafe kat edemedik. Mezarlık alanı olmadığı için her aile cenazesini kendi arazisine gömüyor. Bu nedenle mahallemizde 40’ın üzerinde aile mezarlığı var."
KİMSE YATIRIM YAPMAK İSTEMEYECEK
Mahallenin Gazipaşa’nın en değerli bölgelerinden biri olduğunu söyleyen Arıcan, sözlerine şöyle devam etti: "Turizmle tanışmaya hazırlanan ilçemize önümüzdeki zamanlarda yatırımcılar gelecek. Bizim mahallemiz mezarlarla dolu olduğu için hiç kimse mahallemize yatırım yapmak istemeyecektir. Kendine miras kalan araziyi, varisi satmak istese satamaz. Almak isteyen kişi de içinde mezar olan bir araziyi almak istemez. Bunlar ileride yaşanacak sorunlardan sadece birkaçıdır. Kısa zamanda mahallemize mezarlık
yapılmasını istiyoruz."
MAHALLELİ DE DURUMDAN RAHATSIZ
Mahalle sakinlerinden Nutullah Gül ise, mahalledeki aile mezarlığı sayısının 52 tane olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "Gelecekte mahallemiz Gazipaşa’nın belediye mezarlığı olacak. İleride bir istimlak yapılıp bu mahallenin tamamı mezarlık alanı yapılabilir. Mahallemize ayrılan mezarlık alanımız var. Bunun çevre düzenlemesi yapılıp halkın kullanımına açılsa sorun zamanla ortadan kalkar."
Mehmet Emir isimli vatandaş ise durumun rahatsızlık verici olduğunu söyledi. Kendisine ait bir arazi olmadığı için ölünce nereye defnedileceğini bilmediğini belirten Emir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkesin kullanacağı bir mezarlığımız olsa, benim gibi arazisi olmayanlarında gözü arkada kalmaz. Şimdi ölsek defnedileceğimiz yer yok."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir