YEREL HABERLER - 13 Ocak 2012 Cuma 18:31

CUMA VAAZINDA CEMAATE DOLANDIRICI UYARISI YAPILDI

A
A
A
CUMA VAAZINDA CEMAATE DOLANDIRICI UYARISI YAPILDI

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü’nün her türlü suç ve suçluya karşı yürüttüğü mücadeleler aralıksız devam ediyor. Ancak, Balıkesir polisinin son dönemde artan telefonla dolandırıcılık olaylarına karşı kapsamlı bir çalışma başlatıldı. İl Emniyet Müdürlüğünün dolandırıcılara karşı dikkatli olunması istenen duyuru cuma vaazında tüm camilerde okunarak vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi sağlandı.
DOLANDIRILMAKTAN SON ANDA KURTULDU
Balıkesir’de bir vatandaş kendisini cep telefonundan arayan kimliği belirsiz kişi veya kişilerin yönlendirmesiyle geldiği banka önünde kontör parası yollamak için beklediği sırada sivil polislerin fark edip anında müdahale etmesi sonucu dolandırılmaktan son anda kurtuldu. Kepsut’un Saraç köyünde ikamet eden ve çobanlık yapan Mehmet Erden (49) isimli vatandaş, polislere teşekkür etti. Mehmet Erden, "Beni aradılar, numaran kendi adına mı diye sordular. Faturalı hattım olup olmadığın sordular, yok dedim. ’Ama senin adına Doğuda 3 hat kullanılıyor görünüyor’ dedi. Kendini tanıtmadı, adımı ve bilgilerimi aldı. Bana bankaya gitmem gerektiğini söylediler. Dağda çobanlık yapıyordum gidemem dedim, bugün 11’de olurum diye anlaştık. Bana faturalı hatların paralarını ödemek zorunda kalacaksın dediler, öyle geldim. Telefonla aramasını bekliyorum. Zaten 1 ay önce 89 TL dolandırdılar bizi. Evi aramışlar, çocuk bakmış kredi kartı bilgilerini vermişler. Hemen Balıkesir’e gelip bankadan kartı iptal ettirdim. Bunu yaşadığım için burada beklerken trafik polisini gördüm. Durumu anlattım, görevli polis hemen telefonla bildirince polisler geldi ve benim son anda para yatırmamı engellediler" dedi. Dolandırılmaktan kurtulan çoban polislere teşekkür ederken, kimsenin bu şekilde gelen telefonlara inanmamasını istedi.
CUMA VAAZINDA DUYURU YAPILDI
Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğünün telefonla para ve kontör dolandırıcılı olaylarını önlemek amacıyla yürüttükleri çalışmalar kapsamında İl Müftülüğü ile işbirliği yapıldı. Müftülük talimatıyla Balıkesir merkez ve ilçelerindeki tüm camilerde cuma namazından önceki vaaz sırasında emniyetin hazırladığı dolandırıcılıkla ilgili duyuru yayınlandı. Vaizler, kendisini, vali, savcı, polis, komutan diye tanıtıp kontör ve para isteyenlere itibar edilmemesini, böyle durumlarda hemen 155 polis imdat telefonunu aramaları gerektiğini anlatıp vatandaşları uyardılar. Cuma namazının ardından ise camilerde Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinde görevli ekipler tarafından yüzlerce broşür dağıtıldı. Polisler, vatandaşlara valinin, savcının, polisin, askerin telefonla arayıp kimseden kontör veya para istemeyeceğini söyleyip özellikle yaşlı vatandaşların bu tuzaklara düşmemesini istediler.
155 UYARISI
Balıkesir İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, telefonla kontör ve para dolandırıcılı olaylarının son dönemde artması üzerine başlattıkları çalışmaların etkili olduğunu söyledi. Ancak, öz ellikle yaşlı vatandaşların yaptıkları bilgilendirmeden yeterince haberdar olmadıkları için bazılarının dolandırılmaya devam ettiğini belirten Ömer Aydın, bazı hallerde ise polis ekipleri müdahale ettiği halde zorla kontör veya para göndermek isteyen vatandaşların dahi bulunduğunu söyledi. Polisin, askerin, savcının hiç kimseyi telefonla arayıp kontör veya para istemeyeceğinin altını çizen Emniyet Müdürü Ömer Aydın, şöyle konuştu;
"Son dönemde özellikle kontör dolandırıcılığı konusunda vatandaşlarımızı cep telefonlarından veya evlerindeki sabit telefonlarından arayıp kontör isteyen, terör örgütü tarafından telefonlarınız kullanılıyor veya ödül kazandınız, hesaplarınız boşaltılıyor gibi gerekçelerle vatandaşların dolandırıldığı şeklinde çok sayıda müracaat olması üzerine çalışma başlattık. Konuyla ilgili birimlerimiz değişik çalışmalar gerçekleştirdi. Birçok broşür bastırılıp dağıtılırken reklam panolarını kullanarak vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı hale getirmeye çalıştık. Ancak tüm çabalara rağmen özellikle yaşlı vatandaşlarımızın bilgilendirmelerden çok haberdar olmadıklarını, kendilerine ulaşamadığımızı tespit ettik. Bu amaçla özellikle Müftülüğümüzden rica ettik. Sayın valimizin de aracı olmasıyla vatandaşlarımız cuma vaazında notumuz okunup vatandaşlara duyuruldu. Özellikle yaşlı vatandaşlarımızın duyarlılığını artırıp mağduriyetin önüne geçmeyi amaçlıyoruz, umarım hedefe ulaşmamızda yardımcı olur. Bizim hep tekrarladığımız bir duyurumuz var, polis, savcı, asker sizden cep telefonu vasıtasıyla kontör veya para istemez. Bu tür taleple karşılaşan vatandaşlarımız kesinlikle itibar etmesin, kendilerine bir tuzak kurulduğunun farkına varsınlar. Kontör ve para göndermesinler. 155 polis ihbar hattımıza veya en yakın polis karakolumuza bildirsinler. Huzur ve Güven Timleri kontör ve para gönderecek vatandaşları fark edip müdahale ediyorlar. Ancak, bazen çok zorlandığımız anlar oluyor. Polisin müdahalesine rağmen kontör ve para göndermekte ısrar eden vatandaşlarımız oluyor. Bu konudalar da daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Daha dikkatli hareket edilmesi gerekiyor."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir