YEREL HABERLER - 21 Ocak 2012 Cumartesi 05:07

UŞAKLI İNŞAAT İŞÇİSİ VATANDAŞIN ORGANLARI 3 KİŞİYE HAYAT VERECEK

A
A
A
UŞAKLI İNŞAAT İŞÇİSİ VATANDAŞIN ORGANLARI 3 KİŞİYE HAYAT VERECEK

Uşak’ta geçtiğimiz günlerde yük treninin çarpması sonucu ağır yaralanan ve iki gün önce beyin ölümü gerçekleşen inşaat işçisi Ahmet Kaya’nın (39) organları 3 kişiye umut oldu. Uşak Devlet Hastanesi’nde gerçekleşen operasyonla Ahmet Kaya’nın alınan organları Antalya ve İzmir’deki 3 kişiye nakledilecek. Doktorlar dünyada ilk defa bir hastadan alınan iki kol ve bir bacağın başka bir hastaya naklinin yapılacağını söyledi.
Uşak’ta 8 Ocak 2012 günü akşam saatlerinde yük trenin çarpması sonucu ağır yaralanan ve daha sonra beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya’nın organları 3 kişiye hayat verecek. Uşak İli Organ Nakli Koordinatörü ve Devlet Hastanesi Diyaliz Doktoru Zafer Aydın, iki gün önce beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya’nın yakınlarına organ bağışı için ikna etmeye çalıştı. Aile ilk gün organ bağışına karşı çıktı ancak iki gün sonra kabul etti. Ailenin organ bağışını kabul etmesinin ardından Ahmet Kaya’nın tüm organları nakil bekleyen hastalar için umut oldu. Ailenin bağış kararının ardından çalışmalar başlatıldı. Bugün akşam saatlerinde Ankara,Antalya ve İzmir’den üç ayrı ekip Uşak’a geldi.
KALBİ DURUNCA İÇ ORGANLARI ALINAMADI
Ankara, Antalya ve İzmir’den gelen üç ayrı ekipte bulunan doktorlar, Doç. Dr. Ömer Özkan koordinatörlüğünde Uşak Devlet Hastanesi’nde yatan Ahmet Kaya’nın organlarını almak için operasyona başladı. Ancak Kaya’nın kalbi durunca iç organlar (kalp, akciğer, karaciğer, böbrek) alınamadı. Doktorlar bu durum üzerine aileye durum hakkında bilgi vererek yüz, kornea, iki kol ve sağ bacak için operasyona devam edeceklerini ifade etti. İç organlar için Ankara’dan gelen ekip ise geri dönmek zorunda kaldı. Doç. Dr. Ömer Özkan koordinesindeki ekibin operasyonu ise gece geç saatlere kadar devam etti. Ahmet Kaya’nın ilk olarak korneası alındı ve İzmir’deki bir hastaya nakledilmek üzere hemen yola çıkarıldı. Kaya’nın korneasını alan Dr. Fazıl Minareci başarılı bir operasyon gerçekleştirdiklerini bildirdi. Kalp nakli için İzmir Ege Üniversitesi’nden gelen doktorlar ise hastanın kalbinin durması nedeniyle operasyonun gerçekleşmediğini belirterek detaylı bilgi vermekten kaçındı. Antalya’dan gelen ve Doç. Dr Ömer Özkan’ın başkanlığını yürüttüğü ekip ise gece geç saatlere kadar süren operasyon sonucu Ahmet Kaya’nın; iki kolunu, sağ bacağını ve yüzünü nakil için almayı başlardı. Ameliyatla alınan organlar Uşak Havaalanı’nda bekleyen uçakla doktorlarla birlikte Antalya’ya götürüldü. Ahmet Kaya’dan alınan korneanın İzmir’deki bir hastaya, iki kol ve sağ bacağın Antalya’daki bir hastaya ve yüzünün ise yine Antalya’da 19 yaşındaki bir gence nakledileceği bildirildi.
DÜNYADA BİR İLK GERÇEKLEŞECEK
Uşak İli Organ Nakli Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, üç ayrı ekibin yürüttüğü operasyon sonucu yaptığı açıklamada Ahmet Kaya’nın iç organlarının kalbinin durması nedeniyle alınamadığını ancak diğer organların başarıyla alındığını bildirdi. Kaya’nın kalbi durması nedeniyle büyük bir talihsizlik yaşadıklarını anlatan Dr. Zafer Aydın, “Bağışı kabul eden ailemize tıp adına insanlık adına teşekkür ediyoruz. Ailemizi bağış yapmaya ikna ettikten sonra hemen harekete geçtik. Kaya’nın organları Ankara, Antalya ve İzmir’deki hastalara nakledilecekti. Ancak operasyonun başında kalp durunca iç organları alamadık. Ancak yüz, iki kol, sağ bacak ve kornea başarılı operasyonlarla başka hastalara nakledilmek üzere alındı. Eğer yüz nakli gerçekleşirse Türkiye’de bir ilk olacak. Dünyada ise 17 nakil var. Türkiye’de kol nakli iki sene önce Aydın’da olmuştu. Aynı hocalar bu nakli gerçekleştirmişti. Ancak iki kol ve bir bacağın bir hastaya nakledileceğini değerlendirdiğimizde bu dünyada ve Türkiye’de bir ilk olacak” dedi.
Bu arada doktorlar akşam saatlerinden itibaren hastane bahçesinde organ nakli operasyonunu görüntülemeye çalışan gazetecilerden kaçırmaya çalıştı. Gece geç saatlerde Antalya’daki hastalara nakledilmek üzere yola çıkarılacak organlar, gazetecilerin görüntü almaması için ameliyathane çıkışındaki yangın merdiveninden ambulansa konuldu. Durumu fark eden gazeteciler hastane etrafında koşuşturmaca yaşadı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar bu yıl da iftar geleneği bozmadı. Pandemi nedeniyle Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplu iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen yemeğe yalnızca Galatasaray taraftarları değil tüm taraftarlar kendi takımlarının formalarıyla birlikte katılarak dostluk sergiledi. Galatasaray taraftarı Serkan Çakmak, “Bugün Sındırgılı Galatasaraylılar olarak iftar yemeği düzenledik. İftar yemeğimize sadece Galatasaraylılar değil, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bütün taraftarlar burada birlik ve beraberlik içinde çok güzel bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun sağ olun var olun“ şeklinde konuşurken Sındırgı’nın Aziz Yıldırım’ı Arif Gezgin, “Galatasaraylıların yaptığı bir iftar programına bir Fenerbahçeli olarak katılmaktan şeref ve mutluluk duyarım. Allah kabul etsin. Futbol sahada, dostluk her yerde.” dedi. Galatasaraylılar Derneği üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi Sındırgı İlçe Başkanı Hasan Aslan, “Sındırgı Galatasaraylılar Derneği üyesiyim. Bugün dernek olarak bir iftar programı düzenledik. Ama program sadece bize değil. Tüm diğer takımları da davet ettik. Gayet de güzel kardeşlik ortamının olduğu herkesin katılım sağladığı bol katılımlı bir iftar programı oldu. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin Ramazan ayını kutluyoruz. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı da kutlu olsun. Teşekkür ediyorum“ dedi. Fenerbahçe forması ile dostluk örneğine ortak olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “İşte güzellik bu. Herkes formasını giyip buraya iftara katıldı. Bizler de buradayız. Ebedi dostluk, ezeli rekabet her zaman bu ülkede kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”