YEREL HABERLER - 20 Ocak 2012 Cuma 15:21

TÜRKİYE ECZACILAR BİRLİĞİ 12. BÖLGE KAYSERİ ECZACI ODASI BAŞKANI OĞUZHAN ULUTAŞ:

A
A
A
TÜRKİYE ECZACILAR BİRLİĞİ 12. BÖLGE KAYSERİ ECZACI ODASI BAŞKANI OĞUZHAN ULUTAŞ:

Türkiye Eczacılar Birliği 12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, 64 gün geçmesine rağmen ilaçta krizin halen çözülemediğini bildirdi. Ulutaş, sıkıntının çözülmesi için 2 bin dilekçe topladıklarını ve 5 bakana bu dilekçeleri göndereceklerini söyledi.
“Tam olarak 64 gün geçmesine rağmen ilaç krizi hala çözülememiştir” diyen Ulutaş, “182 adet ilaçta ilaç firmaları ve devlet anlaşamamış ve bu konu çözümsüzlüğe bırakılmıştır. Kalp hastalarının kullandığı ilaçlar şizofren tedavisinde kullanılan ilaçlar, kanser tedavisinde ve göz ameliyatlarında kullanılan ilaçlar mevcuttur. Üstelik sağlık bakanlığı ve sosyal güvenlik bürokratları bundan sonra herhangi bir görüşme ve düzenleme yapılmayacağını söyleyerek bu ilaçlara ait problemleri çözmeyeceklerini net bir şekilde ifade etmişlerdir” dedi.
Bu tür anlayışı kabul etmelerinin mümkün olmayacağını ifade eden Ulutaş, “Bu anlayışla yönetici olunamaz nasıl bir bürokrat bunları ifade edebilir bunları kabul etmek bizler için imkansızdır. Ayrıca 3 yıllığına yapmış olduğumuz sosyal güvenlik kurumu sözleşmesi 31 Ocakta doluyor” diyerek açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Ayrıca üyelerimizden gelen talepleri bakanlara ulaştırmak için dilekçelerini topladık. Yaklaşık 2 bin adet dilekçeyi 5 bakana görüşlerimizi de içeren açkılamayla gönderiyoruz. Biz bu açıklamayla ifade etmek istediklerimizi daha öncede sizler vasıtasıyla duyurmuştuk. Bir kez daha yineliyoruz eczacılar olarak kamu adına yapılan tasarrufları önceden olduğu gibi şimdide destekliyoruz. Tasarruf ve ilaç hizmetini sürdürülebilirliğinin sağlanması ve eczanelerin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi adına bazı tedbirlere ihtiyaç duyulmaktadır. Üyelerimizden gelen ekte sunduğumuz açıklamada da olduğu gibi 2 konu ön plana çıkmaktadır.1. olarak devlet ile ilaç üreticileri arasında gerçekleşmesi gereken kamu ıskontosu uygulamasının eczacılar üzerinden uygulanması son bulmalıdır. Bu uygulama yerine global bütçe aşımlarında ilaç takip sistemi ve MEDULA kullanılarak sorunun kaynağı olan müstahzarın ve firmasının saptanması ile ilgili sitemlerden alınan aylık bilgiler çerçevesinde ilgili firmadan bütçe aşımı oranında tahsilat yapılması sorunu daha kısa sürede çözecektir. Firmalarca verilmeyen kamu kurum ıskontoları yüzünden ilaç krizleri oluşmayacak ve halkın ilaca ulaşımı kesintiye uğramayacaktır. İlaç üreticileri arasındaki adaletsizlik ortadan kalkacak ve her üretici kamuya verdiği ilaç kadar ıskonto yapacaktır. 2. olarak 2005 yılında geçici olarak başlatılan ve eczanelerce tahsil edilen muayene ücretleri eczane ile halkı karşı karşıya getirmiştir. Eczacının asıl görevi olan ilaç danışmanlığı görevine engel olmaktadır. Hatta biriken muayene katılım payları sebebiyle hastalarımız ilaca ulaşmamaktadır. 12. Bölge Kayseri Eczacı odası olarak her yıl yaşanan ilaç krizinin son bulması ve halkın ilaca ulaşımını kolaylaştırılması adına kamu kurum ıskontolarının eczaneler üzerinden kaldırılmasının eczanelerce muayeneye katılım patlarının kaldırılmasını öncelikle talep ediyoruz.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Kahveci’den enflasyon düzeltmesi işlemlerinde ücret ödemesi uyarısı Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci, mali tablolara uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi işlemleri için ücret ödenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. ZSMMMO Oda Başkanı Hasan Kahveci, “VUK 555 Sıra Nolu Tebliğe göre mali tablolara uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi işlemleri ile ilgili Mali Müşavirlere verdikleri hizmet dolayısıyla Ücret Ödenmelidir” dedi. Mali müşavirlere iş yükü oluşacağını ifade eden Kahveci, ‘İlgili Tebliğ Kapsamında uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi ile ilgili Muhasebe işlemlerine ilişkin yoğun mesai harcayan “Mali Müşavir” Meslek Mensuplarına Ek ücret ödenmelidir. Bilindiği üzere her yıl Mart ayında Gelir vergisi Mükelleflerinin Gelir Beyannameleri, Nisan ayında ise Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin ise Kurum kazançlarının beyanı verilmektedir. Bu beyannamelerin eklerinde Mükelleflere ilişkin Mali veriler olan Bilanço Gelir Tablosu gibi Ek tablolar yer almaktadır. Bu tablolardan Bilançoda yer alan mali olmayan varlıklar’ Enflasyon Düzeltmesine tabii tutulacaktır. Bu işlem sonrasında Enflasyon Düzeltmesi öncesi ve Enflasyon Düzeltmesi sonrası olmak üzere ayrı tablolar Beyannamelerin ekinde yer alacaktır. Bu durum, bu tabloları özenle hazırlayan Mali Müşavirlere ilave iş yükü oluşturmaktadır. Mart ve Nisan aylarında rutin yoğunluklarından daha yoğun bir iş yükü üstlenen Mali Müşavirler, bu aylarda gece yarılarına kadar hatta sabahlara kadar ofislerinde çalışmaktadırlar. Gece yarıları ofis ışıkları sönmeyen Mali Müşavirler, ailelerinden, sağlıklarından, genel yaşam süreçlerinden ciddi fedakârlıklar yapmaktadır” dedi. Odanın yayınladığı ücret tarifesinde enflasyon düzeltme işlemleri ile ilgili ilave ücret alınmasına ilişkin bilgilerin de yer aldığını aktaran Kahveci, “Dolayısıyla bu fedakârlıklarının karşılığı olarak bu ilave iş yükleri için Mali Müşavirlere Ücret Tarifeleri gereği ilave ücret ödenmelidir. Enflasyon Düzeltmesi Muhasebesi işlemleri ile ilgili ZSMMMO’nun yayınlanan ücret tarifesinde “Enflasyon Düzeltme İşlemleri” ile ilgili ilave ücret alınmasına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Neredeyse 20 yıllık verilerin Enflasyona göre düzenleneceği bu tablolar ile Mükellefler daha dinamik ve sağlıklı Mali Tablolara kavuşarak, bu tablolar ile Finansman ihtiyaçlarını daha sağlıklı verilerle analiz ettirerek karşılayacaklardır. Dolayısıyla bu tabloların oluşmasında emek veren emekçilerin de haklarını almaları gayet tabiidir. Sonuç olarak, Mali Müşavirlere bu iş yükü neticesinde Enflasyon Düzeltmesi” ile ilgili ücret ödenmelidir. Tüm Meslektaşlarıma bu yoğun dönemlerinde çalışmalarında kolaylıklar, başarılar ve bol kazançlar diliyorum” ifadelerine yer verdi.