GENEL - 18 Ocak 2012 Çarşamba 10:20

BAKAN ERGİN, YARGI HİZMETLERİNE GETİRİLEN YENİLİKLERİ AÇIKLADI

A
A
A
BAKAN ERGİN, YARGI HİZMETLERİNE GETİRİLEN YENİLİKLERİ AÇIKLADI

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hrant Dink davasıyla ilgili olarak, "Bu dava bitmiş değil. Süreç devam ediyor. Sürecin bitimine müteakip bu değerlendirmeleri yaparız" dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Yargı Hizmetlerinin Daha Etkin, Süratli ve Verimli Şekilde Sürdürülebilmesi Amacıyla Getirilen Yenilikler" konulu bir basın toplantısı düzenledi. Hakimevi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Ergin, yapılan çalışmanın ana hatlarını paylaşmak istediğini belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 6. maddesinde davanın ’makul süre içinde’ tamamlanmasının istendiğini hatırlattı. Bunun için de 2011 yılında iki tasarı hazırlandığını belirterek, bugün de hazırlanmış
olan 3. taslağın tanıtılacağını kaydeden Bakan Ergin, ehliyetsiz veya alkollü araç kullananların adliyeye sevk edilmeyeceğini söyledi.
Vatandaşın basit suçlar yüzünden hakim önüne çıkmak zorunda kalmayacağını belirten Bakan Ergin, ön ödemenin kapsamını genişlettiklerini ifade etti. Kaçak elektrik kullanımı karşılıksız yararlanma suçuna dönüştürülmesinin öngörüldüğünü ifade eden Bakan Ergin, bu uygulamada hapis cezasının miktarının değişmediğini yani 2 yıldan 5 yıla kadar olduğunu belirtti. Molotofkokteylinin, silah ve patlayıcı madde kapsamında suç sayıldığını söyleyen Bakan Ergin, ayrıca kimsenin ömür boyu sabıkalı sayılmayacağını yeni
uygulama ile kural olarak 5 yılda sicilin silineceğini kaydetti. Bakan Ergin ayrıca, tutuklama kararı verilmesinin zorlaştırılacağını ifade etti.
"YOLSUZLUKLA DAHA ETKİN MÜCADELE SAĞLANACAK"
Yolsuzlukla daha etkin mücadele sağlanacağını belirten Bakan Ergin, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenler için bir suç terkip edildiğini belirterek, "Örgüt üyeliğinden verilecek cezanın yarı oranında indirilmesi öngörülmektedir" dedi.
Özel yetkili mahkemelerde savunma hakkını genişleten bir düzenleme daha olduğunu kaydeden Bakan Ergin, şüphelinin ifade tutanağına ve bilirkişi raporuna konulan gizlilik süresinin en fazla 3 ayla sınırlandırıldığını söyledi. Basit terör suçlarında da cezanın ertelenebileceğini ve paraya çevrilebileceğini de belirten Bakan Ergin, bu düzenlemenin 2 yıla kadar olan fiillerde uygulanacağını söyledi.
"PETROL BORU HATLARINA DOKUNAN YANACAK"
"Petrol boru hatlarına dokunan yanacak" diyen Bakan Ergin, tasarıyla 5 yıldan 12 yıla, örgütlü ise 7.5 yıldan 18 yıla kadar ceza uygulanacağını kaydetti. Bakan Ergin ayrıca, çek borcundan dolayı kimsenin cezaevine girmeyeceğini dile getirdi.
Hacizle ilgili de önemli düzenlemeler yaptıklarını söyleyen Bakan Ergin, vatandaşın evinde kullandığı lüzumlu eşyaların haczedilemeyeceğini belirtti. Bakan Ergin ayrıca hacizli malların satışının elektronik ortamda yapılacağını ve elektrik ortamda teklif verilebileceğini söyledi.
İdari mahkemelerde her türlü dilekçenin hakimi beklemeden evrak bürolarına teslim edilebileceğini ifade eden Bakan Ergin, böylece İdare mahkemelerinde bekleme olmayacağına vurgu yaptı.
BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
İleriye dönük yayın durdurma düzenlemesini kaldırdıklarını söyleyen Bakan Ergin, yayınlar üzerindeki yasağın da kaldırılacağını kaydetti.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hrant Dink davasıyla ilgili soru üzerine, "Bu dava bitmiş değil. Süreç devam ediyor. Sürecin bitimine müteakip bu değerlendirmeleri yaparız" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Öğrencisini zorbalık yaptığı gerekçesiyle uyaran öğretmene veliden şiddet: O anlar kamerada Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından okulda şiddete uğradı. Şiddet uygulayan veli polis ekipleri tarafından gözaltına alınırken, şahsın öğretmene yumruk attığı anlar güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Olay, Sarıyer Prof. Ali Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, okulda görev alan öğretmen Necla Ö. akran zorbalığı yapan bir öğrencisini uyardı. Uyarı üzerine öğrencinin "Bana nasıl davranacağınızı öğreneceksiniz" diyerek öğretmeni tehdit ettiği öğretmenin ise, "Evladım ben senin öğretmeninim. Bu nasıl bir üslup?" diyerek uyardığı ileri sürüldü. Öğretmen Necla Ö., daha sonra öğrencinin babası Ali Ç.’yi okula çağırdı. Daha önce de okul öğretmenleri ve yöneticileri ile de tartışarak sorun çıkardığı ileri sürülen Ali Ç., okul koridorunda gördüğü öğretmen Nazlı Ö.’yü yumruk atarak yaraladı. Öğretmen aldığı darbe sonucu yaralanarak hastaneye kaldırılırken iş göremezlik raporu verildiği öğrenildi. Polis ekipleri ise konuya ilişkin çalışma başlatırken veli Ali Ç.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Öte yandan öğrencinin de benzer nedenlerden dolayı ara dönemde bulunduğu okula nakli yapıldığı ileri sürülürken öğretmenin darp edildiği anlar güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi.
Bingöl Bingöl’de asayiş şube müdürlüğü nisan ayı faaliyetlerini açıkladı Bingöl’de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi. Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Son 1 yıl içerisinde silahlı yaralama, silahlı tehdit, oto kurşunlama, yağma, 6136 sayılı kanuna muhalefet, mala zarar verme, genel güvenliği kasten güvenliği tehlikeye sokma olaylarına karışan ayrıca birden fazla kişi tarafından birlikte silahla tehdit, kasten yaralama suçlarından 8 ay 22 gün kesinleşmiş hapis cezası ile ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma suçlarından aranan şüpheli şahıs ruhsatsız tabanca ve tabancaya ait 17 (on yedi) adet fişek ile birlikte yakalanarak adli makamlarca tutuklanmıştır. 9 Nisan 2024 günü ilimiz şehit Mustafa Gündoğdu Mahallesi insaf sokak üzerinde meydana gelen silahla yaralama ve ilimiz Yenimahalle gümüş sokak üzerinde meydana gelen kasten yaralama, tehdit, hakaret, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet olaylarının faili olan şüpheli şahıslar yakalanarak adli tahkikata başlanmıştır. Yine hakkında toplam 22 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası ve aranma kaydı olan 1 şahıs yakalanmış, adli işlemlerinin akabinde tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir” denildi.