GENEL - 23 Ocak 2012 Pazartesi 14:46

BAKAN GÜNAY KEMİKLERİN BULUNDUĞU KAZI ALANINI İNCELEDİ

A
A
A
BAKAN GÜNAY KEMİKLERİN BULUNDUĞU KAZI ALANINI İNCELEDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir dönem JİTEM karargahı olarak kullanılan tarihi İçkale’de yapılan kazılarda 19 kişiye ait kemiklerin bulunduğu alanda inceleme yaptı.
Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak amacıyla Diyarbakır’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Valilik ziyaretinin ardından Vali Mustafa Toprak ve Milletvekilleri Mine Lök Beyaz ve Galip Ensarioğlu ile birlikte açık hava müzesi haline getirilmek istenilen İçkale’deki tarihi mekanları gezdi. 1990’lı yıllarda İl Jandarma Komutanlığı ve JİTEM merkezi olarak da kullanılan İçkale’deki restorasyon çalışmalarını denetleyen Bakan Günay, JİTEM binasında da inceleme yaptı. Bakan Günay daha sonra bir
süre önce yapılan restorasyon kazılarında 19 kişiye ait kemik parçasının bulunduğu alanda incelemeler yaptı. Cumhuriyet Savcılığı tarafından gizlilik kararının getirilmesi nedeniyle kazı alanına basın mensupları alınmazken, Bakan Günay çizme giyerek kazı alanına beraberindekilerle birlikte gitti. Bakan Günay yaptığı incelemeler sonrası, Ankara’da Adli Tıp’tan sonuçları hızlandırmak maksadıyla bir girişimde bulunacağını belirterek, "Adli Tıp’ın yaptığı bir inceleme var. Benim burada yapacağım Ankara’ya
döner dönmez Adalet Bakanlığı’na bu incelemenin öne alınmasını hızlanmaya çalışmasını sağlamak olacak. Bunun dışında bazı görgülerim ve tahminlerim var ama bunları söylersem adli tıp incelemesine bir ön yargı oluşturmuş olurum. Şu an hat boyu kazılmış bir alanda bulgular var onun dışında bütün hat boyunda bir bulguya rastlanılmamış ama hem savcılık hem de burada çalışan müzeci arkadaşlarımız ihtiyaç görürlerse biz alanda daha çok yerin kazılmasını sağlarız. Ama şu anda bir yere yığılmış gibi görünüyor
bütün hat boyuna yapılan çalışmalarda, onunla ilgili bilgileri alalım ona göre gerekirse araştırmayı derinleştirir veya sonlandırırız" dedi.
Bakan Günay, ilk bulgularda bir mezarlığı andıran görüntünün olmadığını belirterek, "Baktığımızda bir mezarlık formu yok, Hristiyan veya Müslüman mezarlığı gibi görünmüyor. Bir toplu gömü yapılmış, bu toplu gömüde bir izleme amacıyla mıdır, katliam sonucu mudur, yoksa bir alan temizliği sonrası kalıntıların bir araya toplanması mıdır bunu bilemiyoruz. Bunu tarihi çıktığı zaman bundan sonra alanı derinleştireceğimiz gerekecek ya da gerekmeyecek belli olacak. İzin verirseniz Adli Tıp’ın yaptığı araştırmayı
bekleyelim. İnşallah bir iki yıl içerisinde burayı Türkiye’nin gözde mekanlarından biri haline getireceğiz. Asıl derdimiz bu" şeklinde konuştu.
Bakan Günay yaptığı açıklamanın ardından restorasyon çalışması sona eren Hz. Süleyman Camisi ve hala restorasyonu devam eden Ulu Cami’de incelemelerde bulundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 11 Ukraynalı kadının hazırladığı ‘Sanatçıların Gözünden Alanya’ sanat sergisi açıldı Ukrayna’nın farklı şehirlerinden 11 kadın sanatçının eserlerinden oluşan “Sanatçıların Gözünden Alanya” sanat sergisi Kızılkule’de açıldı. Serginin açılışına Alanya Belediye Başkan Vekili Murat Levent Koçak katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Alanya Belediyesi ve Alanya Müze Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen sergide, Alanya’nın doğal güzelliklerinin yorumlandığı eserler yer alıyor. Sergiyle ilgili Alanya Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği aracılığı ile Ukrayna’nın farklı şehirlerinden gelerek bir süre Alanya’da yaşayan sanatçılar önce Alanya’nın doğal güzelliklerini ve sosyal hayatını gözlemlediler, daha sonra gözlemlerini tuvale işlediler. Bahse konu sanatçıların Alanya’mıza dair gözlemlerinin eserlerinden oluşan sergi bugün saat 16.00’da Kızılkule’de açıldı. 2 gün devam edecek serginin, Haziran ayında Kiev Büyükelçiliğimizin Kültür ve Tanıtma Müşavirliği aracılığı ile Ukrayna’nın başkenti Kiev’de de tekrarlanması planlanıyor. Her iki serginin de Ukrayna’da Alanya’nın tanıtımına önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz” denildi. "Sanatçıların Gözünden Alanya" sanat sergisi ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Gümüşhane Gümüşhane’de toz bulutu etkili oldu Gümüşhane’ye dün akşam saatlerinden itibaren Mısır ve Libya üzerinden gelen çöl tozları kenti adeta kızıla boyadı. Ülke genelinde etkili olan toz taşınımı Gümüşhane’de de etkisini gösterirken, sabah saatlerinde yoğun olan toz bulutu nedeniyle bazı vatandaşlar nefes almakta güçlük çekti. Görüş mesafesinin azaldığı kent merkezinde yaşayan Mustafa Akbulut, hemen her yıl gerçekleşen ama bu yıl etkisi daha fazla görülen toz taşınımının çocuk ve hasta olan yaşlıları rahatsız ettiğini söyledi. Sabah kalktıklarında gökyüzünün kızıla boyandığını ve bir toz bulutunun gökyüzünü ve şehri kapladığını anlatan Akbulut, “Dün akşam ay ışığını net göremiyorduk. Sabah kalktığımızda gökyüzünün kızıla boyandığını gördük. Araştırdığımızda Afrika üzerinden gelen toz taşınımının şehrimizin üzerini kapladığını öğrendik. Toz bulutunun bereket olduğu da söyleniyor. Bunun için yağmur olması lazım. Yağış olmayınca şehrin üzerinde bayağı kaldı ve hala da var. Umarız yakın zamanda bereketli bir yağmur yağar ve bu toz taşınımı topraklarımızı bereketlendirir. Bu durum başta astım hastaları olmak üzere akciğer hastalarının düşmanı. Bu tür havalarda çocukların ve yaşlıların, astım hastalarının dışarı çıkmamaları gerekiyor. Umarız yaşlılarımız rahatsız olmamıştır” dedi. Cuma gününden itibaren etkisini kaybedeceği tahmin edilen toz bulutu nedeniyle Meteoroloji Genel Müdürlüğü de uyarı yaparak, toz taşınımının meydana getireceği başta sağlık problemleri olmak üzere görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi.