YEREL HABERLER - 27 Ocak 2012 Cuma 18:12

SİNOP GÜMRÜĞÜNÜN KAPATILMASININ ARDINDAN

A
A
A
SİNOP GÜMRÜĞÜNÜN KAPATILMASININ ARDINDAN

Sinop gümrüğünün kapatılması Sinoplu sektör ve STK temsilcilerini bir araya getirdi.
Sinop Gümrükler ve Muhafaza Başmüdürlüğü ile Sinop Gümrük Müdürlüğü’nün Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılması ardından, turizmciler ve çeşitli sektörlerin temsilcileri kara kara düşünüyor. Sivil toplum kuruluşları (STK) ve sektör temsilcileri Sinop’ta gümrük müdürlüğünün yeniden kurulması için bir araya gelerek Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz ve Belediye Başkanı Baki Ergül’den destek istedi.
Rota Turizm ve Dış Ticaret A.Ş Sahibi Burhan Levend başkanlığında gerçekleştirilen ziyaretlere Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fahri Bostan, otel ve akaryakıt istasyonları temsilcileri ile nakliyeciler ve ihracat gerçekleştiren bazı firmaların yetkilileri katıldı.
İlk ziyareti Vali Dr. Ahmet’e gerçekleştiren heyet, gümrük müdürlüğünün kapatılması ile karşılaşılacak sorunları ortaya koydu. Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Burhan Levend, Osmanlı döneminden bu yana aktif olan gümrük teşkilatının kaldırıldığını söyledi. Levend, "Sinop’ta gümrük teşkilatı Osmanlı döneminden günümüze kadar görev yapmış olup, ülkemizin en kuzey noktasında bulunan, Karadeniz’de tek doğal limana sahip, Ukrayna ve Rusya Federasyonu limanlarına en yakın liman olma özelliği taşıyan ve deniz hudut kapısı olan ilimizde bundan böyle yerleşik olarak gümrük ve gümrükleme işlemleri yapılamayacaktır. Bundan böyle Sinop’ta gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için, iş sahiplerinin Samsun Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne müracaat ederek, Samsun ve İnebolu Gümrük Müdürlüğü’nden görevlendirilecek memurların, yolluk ve mesailerini yatırıp, sigortalarını yaptırmak suretiyle, mobil gümrük oluşturulacak, özel araç ile Samsun veya İnebolu’dan Sinop’a özel araç ile tekrar geri götürülmeleri gerekecektir" dedi.
Konuyu bakanlık nezdinde görüşeceğini belirten Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, beklenmedik bir sonuçla karşılaştıklarını söyledi. Kararın Sinop’a özel değil, objektif çerçevede ele alındığını kaydeden Vali Cengiz, "Duyarlılığınız için öncelikle teşekkür ediyorum. Gümrük teşkilatında yeniden revizyona gidileceği haberi alındığında biz, en azından müdürlüğün kapatılmayacağını düşündük. Ama buna rağmen ilgililerle görüşmelerde bulunduk. En yetkili ağızlarla konuşuldu. Genel kanaat gümrük müdürlüğünün kapatılmayacağı yönündeydi. Başmüdürlük için belki net bir şey söyleyemeyiz ama gümrük müdürlüğü devam eder gibi bir düşünce vardı. Bu karar bu şekilde çıkınca yetkili arkadaşımızla görüştüğümüzde, gümrük müdürlüğümüzden yapılan işlem hacminin düşük olduğu söylendi. Son kapatma kriterleri yapılan ticari işlemlerin hacmiyle orantılı. Karar Sinop ile doğrudan ilgili bir karar değil, objektif bir karar. Sinop ile birlikte 3 gümrük müdürlüğümüz kapatılmış. Niye Sinop kapatıldı, İnebolu açıldı derseniz. İnebolu’nun işlem hacmi bizimkinden fazla. 1 milyon doları aşıyor. Dolayısı ile burada da parasal bir kriter var. Sinop’un özelliği, turizmden beklentisi olan., beklentisini günden güne arttıran bir kant. Dediklerinize bende katılıyorum. Kuruvaziyer gemileri bizim için çok önemli. Ticari ve ekonomik anlamda getirdiği katkıdan ziyade tanıtım noktasında çok önemli. Bu anlamda bize doğrudan olmasa bile dolaylı katkılarının olduğunu biliyoruz. Bu faktörlerinde göz önünde bulundurulması yönünde ben tekrar girişimde bulunacağım. Bakanımızdan da bu yönde randevu alıp, ilimizin, sizlerin taleplerini birinci elden ileteceğim" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir