YEREL HABERLER - 19 Ocak 2012 Perşembe 17:19

ÇORUM`DA SOKAK HAYVANLARINA YÖNELİK ÖRNEK KAMPANYA

A
A
A
ÇORUM`DA SOKAK HAYVANLARINA YÖNELİK ÖRNEK KAMPANYA

Çorum Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nce "Sokak hayvanları bizim vicdanımızdır. Onları yaşatalım" kampanyası Albayrak İlköğretim Okulu’nda başladı.
Sokak hayvanlarının özellikle kış aylarında açlıktan ölmelerini önlemek ve onlara besin bulmada biraz olsun yardımcı olmak için Çorum Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nce örnek bir proje başlatıldı. Proje kapsamında ilkokullarda her sınıftan bir öğrenciye bir poşet içerisinde 2 paket süt, 2 ekmek ve 1 su kabı verilecek. Öğrenci verilen bu besinleri evinin bulunduğu sokakta uygun bir yerlere bırakarak sokak hayvanlarının beslenmesini sağlayacak.
MARKETLER PROJEYE DESTEK OLDU
Albayrak İlköğretim Okulu’nda kapmayanın ilk adımını atmak için Çorum Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mahmut Temel ve Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Kibaroğlu, görevlilerle birlikte okulda uygulama için belirlenen sorumlu öğrencilere yerel marketlerin desteğiyle hazırlanan ekmek, süt ve su dağıtıldı. Burada bir konuşma yapan Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mahmut Temel, olumsuz hava şartlarında sokak hayvanlarının aç ve susuz kaldığını bu uygulamayla birlikte bu durumunun ortadan kalkacağını belirtti.
Kampanya kapsamında öğrencilerin hayvan sevgisini ve sorumluluk duygusunu da geliştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Temel, kampanyanın ilk olarak Albayrak İlköğretim Okulu’ndan başladığını ve yakın zamanda bütün şehre yayılmasını hedeflediklerini bildirdi.
PROJEYİ ÇOCUKLAR YÜRÜTECEK
Çorum Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mahmut Temel, "Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ilköğretim okullarımızda her sınıftan bir öğrenciye bir poşet içinde 2 paket süt, 2 ekmek ve 1 su kabı verilecek. Öğrenciler kendi evleri civarında veya uygun bir yerde su kabıyla bu ekmek sütü bırakacak, kapları takip edecek, bittikçe ekmek ve süt takviye edecektir. Daha sonra da bu kaplara su koyarak hayvanların susuzluğuna derman olacaklardır. Bu çalışmadaki en büyük amacımız halkımızın bu konuda dikkatini çekmek,
bu sayede herkesin evinde oluşan yemek artıklarını çöpe atmak yerine müsait bir alana, sokak hayvanlarının yemesi için bırakmalarını sağlamaktır. Ayrıca çalışma öğrencilerimizin hayvan sevgisinin ve sorumluluk duygusunun gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışmamıza ek olarak okullarımıza içersinde 10’ar kilogram kuş yemi dağıtılacak. Böylece aç kalan kuşlar beslenmiş olacak. Okullarımızın bahçeleri kuş cenneti olacak" dedi.
"SOKAK HAYVANLARI KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİ"
Çorum İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Kibaroğlu ise bu kampanyaya gönülden destek verdiklerini dile getirerek, "Bu çalışmayla sokak hayvanları açtıktan ölmemiş olacak. Onları yaşatmak ve korumak hepimizin görevi. Sokak hayvanları özellikle bu soğuk günlerde yiyecek bulmakta çok zorlanıyor. İnşallah bu uygulama tüm Çorum’da yaygınlaşır. Her okuldan seçilen sorumlu öğrenciler bu projenin yürütülmesini ve takibini sağlayacak. Hem çocuklarımızın hayvan sevgisi artacak hem de toplum olarak vicdanımız
rahat olacak" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.