YEREL HABERLER - 05 Şubat 2012 Pazar 15:16

ELLERİNİN OJESİYLE DEVE GÜREŞTİRDİ

A
A
A
ELLERİNİN OJESİYLE DEVE GÜREŞTİRDİ

Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesinden gelen 120 pehlivan devesinin mücadele ettiği güreşler Yenipazar Meslek Yüksek Okulu ek binası inşaatı için düzenlendi. Düzenlenen güreşe ise Türk Hava Kurumu’nun düzenlediği Yamaç Paraşütü ve ellerinin ojesiyle Deve güreştiren üniversite öğrencisi Merve Taşkın damga vurdu.
1930’lu yıllardan itibaren Yenipazar’da düzenlenen ve Yenipazar Belediyesince bu yıl 28.’si yapılan deve güreşi şenlikleri, öğrenci sayısı giderek artan ilçedeki Meslek Yüksek Okuluna ek bina yapımı için düzenlendi. Yenipazar Belediye Başkanı M.Yüsran Erden’in ev sahipliğinde 28. kez gerçekleştirilen deve güreşlerine Yenipazar Kaymakamı Ünal Kılınarslan, CHP’li Belediye Başkanlarından Bozdoğan Belediye Başkanı S.Tümer Apaydın ve Kuyucak Belediye Başkanı A.Ulvi Akoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Yenipazar’ın 1 kilometre dışında yer alan ve doğal yapısı ile develerin rahatça güreşebilecekleri, güreş severlerin de rahatlıkla güreşleri izleyebilecekleri bir alanda gerçekleştirilen deve güreşlerinde bu yıl 120 güreşçi deve mücadele etti. Yaklaşık 5 bin kişinin izlediği deve güreşlerinde kupa ile çok sayıda halı verildi.
“GELİRİ MYO EK BİNASI İNŞAATI İÇİN HARCAYACAĞIZ”
1930’lu yıllardan beri Deve Güreşi festivallerinin yapıldığını ve bu güreşlerde develerin sakatlanmaması veya zarar görmemesi için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade eden Yenipazar Belediye Başkanı M.Yüsran Erden; “Bizim toplumumuzu besleyen kültür önemli damarlarından birisi Yörük’tür. Yörükler bildiğiniz gibi hem göçebe oldukları için hem de develer ticari olarak kullanıldığı için eskiden deve katarlarının konakladıkları yerlerde deve sahipleri hem eğlence için hem de iddia için develeri güreştirirlermiş. Bu olay zamanla etkinlik haline geldi. Baktığımız zamanda bunun aynı zamanda kış pikniği olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz 3 gün önce kar yağarken bugün ise hava güneşli bir bahar havasında bunun şansımız olduğunu düşünüyoruz. Güreşlerimiz 1930 yılından beri 28. kez yapılıyor. Aralarda hava şartları veya imkânsızlıklardan dolayı yapılamamış ama şuan her yıl geleneksel olarak yapıyoruz. Şuan ki mevcut arenamızda 4 yıldır güreşler yapıyoruz. Son yıllarda giderler zor karşılanıyor ama güreşlerden elde edilen gelir giderlerden fazla olursa onu da Meslek Yüksek Okulumuzun ek binası inşaatı için harcayacağız. Ayrıca Deve güreşleri İspanya’da yapılan Boğa güreşlerinden farklıdır. Bizlerde hayvanlara eziyet yoktur veya onları öldürme, Develerin hırpalanmaması ve zarar görmemesi için çok önemli müdahaleler vardır yani hayvan hakları bakımından da sorun yoktur” dedi.
ELLERİ OJELİ AMA DEVE GÜREŞTİRİYOR
Yenipazar’da düzenlenen deve güreşlerinde ise en çok dikkati ellerinde ojesi uzun saçları ve düzgün fiziğiyle arenada gezinen ve devesine seslenen 21 yaşındaki üniversite öğrencisi genç bayan çekti. Küçük Ağa isimli devenin sahibi Yenipazar MYO Bankacılık bölümü öğrencisi Merve Taşkın, babasının deve merakının kendisine de geçtiğini ifade ederek; “Babamın eskiden beri develere ve deve güreşlerine merakı vardı. Bu nedenle bende kendisi ile küçük yaştan itibaren güreşleri izlemeye gidiyordum. 6 yıl önce Babamın Küçük Ağa’yı almasının ardından bende sevgi ve merakla onunla ilgilenmeye ve güreşlerine katılmaya başladım. Bu yıl Aralık ayından itibaren onlarca güreşe katıldım. Küçük Ağa nereye bende oraya gidiyorum. Şuanda Yenipazar Meslek Yüksek Okulu’nda Bankacılık Bölümü okuyorum. Okulu bitirince de muhtemelen Bankacı olacağım ama güreşlerden kopmayacağım” dedi. Kızının Deve’ye sevgisinin kendisinden fazla olduğunu söyleyen baba Ercan Taşkın ise; “6 yıl önce 17 Bin TL’ye aldığım Küçük Ağa’ya sevgimizi veriyoruz. Onu başarılı kılanda sanırım bu. Ben kendimin develeri çok sevdiğimi sanıyordum ama kızım benden daha çok sevdiğini gördüm. Devemizin gerek beslenmesi, gerekse güreşlere hazırlanmasında kızım yardımcı oluyor. Çoğu kız çocuğu deveden korkarken o hem üniversite okuyor hem de devemize bakıyor” dedi.
“THK YAMAÇ PARAŞÜTÜ İLE MİSAFİRLERİ SELAMLADI”
Türk Hava Kurumu(THK) Yenipazar Şubesi tarafından Deve Güreşi şenliğine renk katmak ve THK’yı tanıtmak amacıyla Genel Merkezi tarafından görevlendirilen THK Eskişehir İnönü Eğitim Merkezi Başkanlığından gelen 3 kişilik ekip güreşlere verilen öğle yemeği molasında 30 dakika boyunca gösteri sundu. Motorlu Yamaç Paraşütü pilotu Cenk Uygun’un kullandığı paraşüttün altına aslın pankart ile de güreşleri izlemeye gelen misafirler ‘Yenipazar’a Hoş geldiniz’ yazılı pankart ile selamlandı.
Güreşlerde seyirci ve hakemlerin beğenisini kazanan develer ise sahiplerine kupa kazandırdı. Kupa kazanan develerin sahiplerine ise kupalarını Yenipazar Belediye Başkanı M.Yüsran Erden başta olmak üzere protokol üyeleri tarafından verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Taksim’de test sürüşüne çıkan akülü nostaljik tramvaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi Taksim ve İstiklal Caddesi’nin simgelerinden biri olan tramvayın yerine yapılan akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Vatandaşlar akülü tramvaya yoğun ilgi gösterdi. Beyoğlu’nda 1990 yılından beri Taksim - Tünel arasında hizmet veren nostaljik tramvaylar yerine kullanılacak akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Sabah saatlerinde başlayan test sürüşü sefer saati bitene kadar devam etti. Yeni akülü tramvayın, elektrik telleriyle teması bulunan eski tramvayların yerini alacağı öğrenildi. Akülü nostaljik tramvay test sürüşünde vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Yenilenen nostaljik tramvayın ilk yolcularından olan Hayri Taş, “Güzel olmuş, eskisi güzeldi ama bu daha güzel, orijinal olmuş. Etrafı kapalı olmuş, gerçekten güzel. Değişime uymak zorundayız, değişiklik her zaman iyidir. Gerçekten çok güzel olmuş, Beyoğlu’na yakışmış” dedi. Akülü nostaljik tramvayı beğenmediğini belirten Mahmut Genç, “Nostaljik tramvayı birçok sefer kullandım. Bu şekilde akülüye geçmesi belki eski formundan birazcık değişiklik, inovatif olmuş olabilir. Ama bazı şeylerin orijinal formunda kalması gerekiyor. Çevreci falan ama üstten o tellerin gidiyor olmasını takip etmek de garip bir heyecan katıyordu. Biraz da böyle binelim bakalım nasıl olacak. Trenin yeni formunda ön tarafta insanların ayaklarını koyup asılabilecekleri yerleri kaldırmışlar. Keza kapıların oradaki merdivenleri de kapatmışlar. Bu bence hoş bir şey değil. Çünkü bu birazcık aslında bu tramvayın kültürüne ait olan bir şeydi. Ben defalarca kez burada sallanarak Şişhane’ye inmişimdir, Şişhane’den Taksim tarafına çıkmışlığım var. Aslında akbil kullanan birisiyim ama bunun keyfi bambaşka oluyordu. Bunu kaldırıyor olmaları bence tamamıyla kültürü yok etti. Çünkü insanlar burada sadece tramvayın fotoğrafını çekmiyorlardı, buraya asılan insanların da fotoğraflarını çekiyordu. Bu belki birazcık tehlikeli tarafları kesinlikle var bunun ama bazı şeyler simgeseldir. Bu simgesel şeylere dokunmak birazcık orijinalliği yine bozan şeylerden birisi. Ben bunu kesinlikle hiç beğenmedim, hiç hoşlanmadım buraya insanların tutunabilecekleri yerlerin yapılmasını yeniden istiyorum” diye konuştu.
Erzurum Tortum ekşi pestili artık coğrafi işaretli Ülkemizde coğrafi işaretli ürün çeşitliliğinde Gaziantep ve Konya’dan sonra en çok ürüne sahip olan Erzurum’da Tortum ekşi pestili de TÜRKPATENT tarafından tescillendi. Tortum Belediyesi tarafından 2022 yılında mahreç işareti almak için TÜRKPANET kurumuna başvurusu yapılan Tortum ekşi pestili, Erzurum’un 55’inci coğrafi işaretli ürünü oldu. Erzurum’un Tortum ilçesine ait kızılcıklar özenle seçilerek marmelat haline getiriliyor. Daha sonra bu marmelat pestil şeklinde serilerek kurutuluyor ve ekşi kızılcık pestili elde ediliyor. Geleneksel üretim şekli bozulmadan üretilen ve tamamen doğal yöntemlerle hazırlanıyor. Tortum ekşi pestilinde şeker ve renklendirici bulunmuyor. Sadece su ve kızılcık kullanılıyor Tortum ekşi pestili, doğal olarak yetişen kızılcık meyvesi ve içme suyu kullanılarak Tortum ilçesinde üretiliyor. Tadı ekşi, rengi parlak kırmızı olan Tortum ekşi pestili endüstriyel ve geleneksel olmak üzere iki şekilde üretiliyor. Tortum ekşi pestilinin üretiminde, genel pestil üretimlerinden farklı olarak, nişasta, un, şeker, fındık veya ceviz kullanılmıyor. Şeker ilavesi yapılmadığı için de kızılcık meyvesinin verdiği ekşi tada sahip olup coğrafi sınırda “ekşi pestili” olarak adlandırılıyor. Tortum ekşi pestilinin geçmişi eskiye dayanıyor. Tortum ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip ve ilave bileşen içermeyen, sadece kızılcık meyvesi kullanılarak üretilmesi coğrafi sınıra özgü olmasını sağlıyor.
İstanbul Taksim’de test sürüşüne çıkan akülü nostaljik tramvaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi Taksim ve İstiklal Caddesi’nin simgelerinden biri olan tramvayın yerine yapılan akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Vatandaşlar akülü tramvaya yoğun ilgi gösterdi. Beyoğlu’nda 1990 yılından beri Taksim - Tünel arasında hizmet veren nostaljik tramvaylar yerine kullanılacak akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Sabah saatlerinde başlayan test sürüşü sefer saati bitene kadar devam etti. Yeni akülü tramvayın, elektrik telleriyle teması bulunan eski tramvayların yerini alacağı öğrenildi. Akülü nostaljik tramvay test sürüşünde vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Yenilenen nostaljik tramvayın ilk yolcularından olan Hayri Taş, “Güzel olmuş, eskisi güzeldi ama bu daha güzel, orijinal olmuş. Etrafı kapalı olmuş, gerçekten güzel. Değişime uymak zorundayız, değişiklik her zaman iyidir. Gerçekten çok güzel olmuş, Beyoğlu’na yakışmış” dedi. Akülü nostaljik tramvayı beğenmediğini belirten Mahmut Genç, “Nostaljik tramvayı birçok sefer kullandım. Bu şekilde akülüye geçmesi belki eski formundan birazcık değişiklik, inovatif olmuş olabilir. Ama bazı şeylerin orijinal formunda kalması gerekiyor. Çevreci falan ama üstten o tellerin gidiyor olmasını takip etmek de garip bir heyecan katıyordu. Biraz da böyle binelim bakalım nasıl olacak. Trenin yeni formunda ön tarafta insanların ayaklarını koyup asılabilecekleri yerleri kaldırmışlar. Keza kapıların oradaki merdivenleri de kapatmışlar. Bu bence hoş bir şey değil. Çünkü bu birazcık aslında bu tramvayın kültürüne ait olan bir şeydi. Ben defalarca kez burada sallanarak Şişhane’ye inmişimdir, Şişhane’den Taksim tarafına çıkmışlığım var. Aslında akbil kullanan birisiyim ama bunun keyfi bambaşka oluyordu. Bunu kaldırıyor olmaları bence tamamıyla kültürü yok etti. Çünkü insanlar burada sadece tramvayın fotoğrafını çekmiyorlardı, buraya asılan insanların da fotoğraflarını çekiyordu. Bu belki birazcık tehlikeli tarafları kesinlikle var bunun ama bazı şeyler simgeseldir. Bu simgesel şeylere dokunmak birazcık orijinalliği yine bozan şeylerden birisi. Ben bunu kesinlikle hiç beğenmedim, hiç hoşlanmadım buraya insanların tutunabilecekleri yerlerin yapılmasını yeniden istiyorum” diye konuştu. (YEÇ-RU