YEREL HABERLER - 20 Ocak 2012 Cuma 17:08

SOĞUĞA ALDIRMAYAN ŞANSLI İLÇE: SİMAV

A
A
A
SOĞUĞA ALDIRMAYAN ŞANSLI İLÇE: SİMAV

10 bin dolayındaki konutun yanı sıra 300 dönümlük sera alanının Eynal Kaplıcaları bölgesinde yeraltından 300 metre derinlikten çıkan 162 derecelik jeotermal enerji ile ısındığı Kütahya Simav’da vatandaşlar hava sıcaklığının geceleri eksi 13 dereceye kadar düşmesine aldırmadan konut ve işyerleri ile seralarında jeotermalin keyfini çıkarıyor.
100 metrekarelik bir konutun 110 TL’ye ısındığı Simav’da jeotermalli aboneler ayrıca mutfak ve banyolarında da 24 saat sıcak suyun keyfini çıkarıyor.
Gündüz sıcaklığının sıfırın altında eksi 5–6, geceleri eksi 13 dereceye kadar düştüğü İç Ege’nin şanslı ilçesi Simav’da halen 13 bin 500 dolayındaki konuttan 10 bini ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Eynal Kaplıcalarından gelen 162 derecelik jeotermal enerjiyle ısınıyor.
Şanslı ilçenin şanslı vatandaşları Allah’ın kendilerine bir lütfu olan jeotermal enerji sayesinde kışa aldırış etmeden evlerinde sıcak bir ortamda kışı geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.
Kış aylarında dışarıda dondurucu bir soğuk varken içerde yazı aratmayan bir ortamda kısa kollu gömleklerle dolaşan, yatak odalarında yorgan ve battaniyeyi unutarak kışı geçiren Simavlıların ortak bir derdi var. O da jeotermal enerji yüzünden soba üzerinde kestane kavuramamak.
Dağlarında yetişen kestaneyi soba üzerinde kavuramadıkları için tencerede kaynatıp haşlamasını yemek zorunda kalan Simavlılar soba üzerinde pişirilen kestane kebabın tadını hiçbir şeyin vermediğini söylüyor.
Amaçlarının 2013 yılına kadar ilçedeki tüm konutları jeotermal enerji ile ısıtarak Guinnes rekorlar Kitabına başvurmak ve dünya’da ilçeler bazında en yüksek düzeyde ısınma sağlayan kent olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini ifade eden Belediye Başkanı Kasım Karahan, “Şu anda ilçemizde 10 bin dolayında konut ve işyeri ile 300 dönümlük sera alanı jeotermal enerji ile ısınıyor. 100 metrekarelik bir konutun yıllık ısınma gideri Bin TL’yi bile bulmuyor. Yılın 4 ayı yani Haziran, temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında abonelerimizden ısınma bedelini almıyoruz. Havaların düzelmesiyle birlikte önümüzdeki günlerde bin konutu aşkın Esenevler mahallesine de jeotermal enerji vereceğiz. Amacımız 2013 yılında ilçenin tamamını jeotermal enerji ile ısıtarak bacaların sustuğu bir Simav’ı oluşturmak istiyoruz. Jeotermal enerji hem ucuz, hem de temiz ve sağlıklı olduğu için içerisinde yaşayan vatandaşlarımız kirli hava solumaktan kurtuluyor. Daha uzun ömürlü oluyorlar. Bu özelliklerimizin anlaşılması üzerine Simav’a son yıllarda Türkiye’nin birçok bölgesinden gelerek yerleşen emeklilerin sayısı giderek artıyor. Simav emekliler kenti oluyor” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GAÜN Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği lisans programı mesleki yeterlilik kurumu tarafından onaylandı Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Lisans Programının, Mesleki Yeterlilik Kurumu 44’üncü Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Kurulu toplantısında program akreditasyonuna sahip TYÇ’nin ilgili seviyesine yerleştirildiği bildirildi. TYÇ, ülkemizdeki tüm diploma, belge ve sertifikalar arasından kalite güvencesi sağlanmış olanları Türkiye Yeterlilikler Veri Tabanı gibi araçlar vasıtasıyla tutarlı ve anlaşılır bir sistemle yeniden tanımlamayı, seviyelendirmeyi ve böylece hareketliliği temin etmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda TYÇ’ye yerleştirilen GAÜN Türkçe Öğretmenliği Lisans Programının diploma ekleri, transkript ve mezuniyet belgeleri üzerinde TYÇ Logosu kullanılabilecek. Türkçe Öğretmenliği Lisans Programının TYÇ’nin ilgili seviyesine yerleştirilmesi ile ilgili açıklama yapan GAÜN Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Çetin, “Fakültemizin ilk olarak İngilizce Öğretmenliği ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans Programları TYÇ’ye yerleştirilmişti, şimdi Türkçe Öğretmenliği Lisans Programımızın da yerleştirilmesi bizleri gururlandırdı. TYÇ ayrıca yerli ve yabancı akademik alanda tanınırlığımızın artmasında yardımcı olacak. Katkısı olan ve emeği geçen tüm arkadaşlarımızı kutluyor ve teşekkür ediyorum” diye konuştu.