YEREL HABERLER - 20 Ocak 2012 Cuma 13:47

AÜ`DEN DEV ATILIM

A
A
A
AÜ`DEN DEV ATILIM

Anadolu Üniversitesi’nin önerdiği Raylı Sistemler Araştırma Merkezi’nin Eskişehir’de açılacağı bildirildi.
Kalkınma Bakanlığı’nın (Devlet Planlama Teşkilatı) onayladığı Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi Projesi Anadolu Üniversitesi’nde yapılacak.
Kalkınma Bakanlığı’na (Devlet Planlama Teşkilatı) 2010 yılının Haziran ayında Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi (URAYSİM) projesi sunuldu. Proje, 2011 yılı Ocak ayında revize edilmesi koşuluyla kabul edildi. 14 Ocak 2012 tarihinde, Resmi Gazetede yayımlanarak, yatırım programına alınan proje resmiyet kazanarak başlatılmış oldu. Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanan bu proje büyük ölçüde AÜ katkısıyla gerçekleştirilecek. Projeyi Mühendislik Mimarlık Fakültesi (MMF) Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Gökhan Ece yürütecek. Eskişehir’in Alpu ilçesinde kurulacak olan merkez 27 km test yoluna sahip olacak. Merkezin idari üniteleri, laboratuarları, atölyeleri, sosyal alanları ve eğitim birimleri için 670 bin 560 metrekarelik arazi Eskişehir Alpu Belediyesi tarafından Anadolu Üniversitesi’ne tahsis edilmiştir. Proje, tamamlandığında mükemmeliyet ve ulusal olma boyutlarına sahip olacağı gibi, Avrupa’da raylı sistemler konusundaki önemli birkaç merkezden bir tanesi olacak. Raylı sistemler sektörünün gerek kamu gerekse de özel statüdeki tüm paydaşlarının Ar-Ge ve ürün geliştirme faaliyetlerine açık olacak merkezde, personel dahil olmak üzere, raylı sistemler çeken-çekilen araçları ile bileşenlerinin, uluslar arası standartlara göre sertifikalandırılmaları da yapılacaktır.
Projeyi yürütecek olan AÜ MMF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Gökhan Ece URAYSİM hakkında yaptığı açıklamada, “AÜ’nin önerdiği Raylı Sistemler Araştırma Merkezi’nin kurulumu projesi Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Bir merkezin hem ulusal, hem mükemmeliyet boyutları olması için kurulduktan sonra ve işlevi sırasında yerine getirilmesi gereken bir takım koşullar var. Ancak bu koşullar sağlandığında merkez, mükemmeliyet ve ulusal sıfatlarını alabiliyor. Kurulumu tamamlandıktan sonra URAYSİM, sektörün tüm paydaşlarının ürettikleri raylı sistemler çeken-çekilen araçlarının ve bileşenlerinin Ar-Ge, ürün geliştirme ve prototip test faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği bir merkez olacaktır. Burada merkezin sağlayabileceği eğitim olanaklarını da unutmamak gerekir. Anadolu Üniversitesi, raylı sistemler mühendisliği alanında donanımlı bir eğitim birimini oluşturmak için gerekli girişimleri başlatmıştır. Bununla birlikte merkezin en önemli işlevi, gerçekleştirilecek testler ile hem Türkiye’de üretilen hem de yurt dışından satın alınan raylı sistemler araçlarının ve bileşenlerinin uluslararası standartlara uygunluk ve AB karşılıklı işletilebilirlik sertifikasyon işlemlerinin yapılması olacaktır. Eskişehir’de kurulan Raylı Sistemler Kümelenmesi Derneğinin kurucu üyelerinden biride, Anadolu Üniversitesi’dir. Dernekte, TÜLOMSAŞ, ve diğer sektörel üreticiler de yer alıyor. Dernek raylı sistemler araç ve bileşenleri üretiminde yerli sanayi katkısının artması amacıyla çalışmalarını yönlendirmekte ve yerli üreticilerin TÜBİTAK ile birlikte ürün geliştirme projeleri gerçekleştirmesi için çok yoğun uğraşlar içindedir. Tüm bu gelişmeler göz önüne alındığında, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir’de ve Türkiye’de raylı sistemlerin geleceği için çok önemli bir adım atmıştır. Bu projenin gerçekleştirilmesiyle birlikte, Anadolu Üniversitesi raylı sistemlerin merkezi olacaktır. Bu anlamda, çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdüreceğiz" deye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir